Genital siğil nasıl oluşur?

Genital siğil oluşumları genital human papillon (HPV) virüsüne bağlı olan enfeksiyonla ortaya çıkan ve cinsel yollarla bulaşan ciddi bir rahatsızlıktır. HPV virüsünün yüzden fazla türünün yarısı bu siğillerin oluşumuna neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, 15-49 yaş arasındaki kişilerin %1-2’sinde bu rahatsızlık bulunur. Hastalığı kapmış olan kişilerde aylar hatta yıllar sürecek kuluçka dönemi yaşanabilir. Korunmasız cinsel ilişkiler nedeniyle, son dönemlerde özellikle gençler arasında yaygınlaşmıştır. Tıpta kondilom olarak tanımlanan rahatsızlığın bulaşıcı özelliği yüksektir. Virüsü kapan kişide rahatsızlık etkili olmasa da, taşıyıcı olarak başka kişilere bulaştırma özelliği vardır.

Genital siğilin belirtileri nedir?

siğill

  • Sıcak ve nemli bölgeler olan makat çevresi ve genital bölgelerde oluşan, kırmızı, deri renginde ve kahverengi kabarıklıklar hastalığı düşündürmelidir.
  • Bölge aşırı nemli olursa, kabarıklıklar beyazımsı renkte olabilir.
  • Nadiren de olsa, kabarıklıklar kaşıntılı ve yanma hissi verebilir.
  • Büyüyüp karnabahar gibi olan kabarıklıklar siğilin en belirgin özelliği olur.
  • Özellikle kadınlarda yaşanan ağrılı cinsel ilişkiler sonunda siğillerin araştırılması gerekir.
  • Erkeklerde cinsel bölgenin cilt kalınlığı daha fazla olduğundan, yersiz kaşıntılar ve idrar zorluğu çekilmesi siğiller bakımından araştırma konusu yapılmalıdır.

Genital siğilin bulaşma sebepleri nedir?

  • Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen, siğillerin bulaşması için tam bir cinsel birleşme olmasına gerek yoktur. Temas halinde bile siğillerin bulaşıcılığı aktif olur.
  • Genital bölge ve makat çevresinde egzama ya da akıntı sorunları varsa, siğil daha kolay bulaşır.

Genital siğilin tanısı ve tedavisi nasıldır?

Siğilin tanısı, doktorun yaptığı fiziksel muayene ile rahatlıkla konur. Oluşumların üstüne sürülen bazı solüsyonlar, ciltte renk değişimi yapacağından siğillerin tanısında yardımcı olur. Hastalığın teşhisine yardımcı olan kan testi yoktur. Siğillerin yerleşim yerine, sayısına ve büyüklüğüne göre belirlenen tedavi uzun bir zamana yayılabilir. Siğillerin kremler ve kriyoterapi yoluyla soğuk tedavi uygulanmasıyla, sıvı azot ile dondurmakla, elektro koter ve lazer yardımı ile yok edilmesi yöntemlerinin kullanılmasıyla temizlenmesi gerekir. Bu işlemler siğillerin bulaşıcılık özelliğini ortadan kaldırmak için yapılmalıdır. Cerrahi yöntemlerle de siğillerin temizlenmesi mümkündür. Bu tedavide bistüri yardımıyla siğillerin temizlenmesi ve alt bölgenin temizliğinin gerektiği gibi birlikte yapılması gerekir. Bölge tüm lezyonlardan temizlendikten sonra, tekrarını engelleyebilmek için önlemler alınmalıdır. Uygulanan tedaviler evli kişilere beraber uygulanmalıdır. Hastalığı yaşamış olan kişilerin  tedavilerinin yapılmasından sonra, bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için çabalamaları gerekir. Sürekli olarak takip edilip, yeni siğil oluşumlarına engel olunmalıdır. Temizlik kurallarına riayet edilerek, siğillerin başlangıç aşamasında tedavi edilmesi gerekir.

Genital siğilden korunma yolları nedir?

  • 11-12 yaşındaki kız çocuklarına HPV aşısı 3 doz olarak yapılmalıdır.
  • 13-26 yaşındaki kadınlar aşı olmadıysa HPV aşısı mutlaka yapılmalıdır.
  • Genital siğil hastası olan kişilere de aşı mutlaka yapılmalıdır. Virüsün çok türü olduğundan, diğer türlerine karşı korunma sağlanmalıdır.

Genital siğiller neden tedavi edilmelidir?

  • Bulaşıcılık özelliklerinin yok edilmesi için mutlaka tedavi edilmelidir.
  • Bazı virüs türlerinin ileri zamanlarda rahim ağzı kanserine neden olabileceği için tedavi uygulamasında gecikilmemelidir.
  • Kadınların bu sorunu olması halinde, hamilelik dönemi öncesinde tedavi olmaları, hastalığı bebeğe geçirmemeleri açısından önem taşır. Ayrıca büyüyen siğil oluşumları doğum kanalını tıkayabileceği için, doğumun gerçekleştirilmesi çok zor olacaktır. Bu durumda doğum için, sezaryen kaçınılmaz bir tercih olur.

Bir Cevap Yazın