Gebelikte diyet ve beslenme nasıl olmalıdır?

gebelik ve diyetGebelik sırasında kadınlara diyet yapmak ya da diyet programını uygulamak kesinlikle önerilmez. Doğrusu kadınların gebelikten önce uygulayacakları diyet ve egzersiz programıyla, gerçekte olması gereken kilosuna ulaşmalarıdır. Fazla kilolu olarak gebeliğin başlatılması, anne adayının ve bebeğin çeşitli sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Anne adayının istenmeyen fazla kilolarla hamile kalması halinde, bazı beslenme kurallarına uyması durumunda, bu beslenme şekli hem kendi sağlığına, hem de bebeğin sağlığına zararlı olmayabilir.

Hamilelik döneminde uygulanacak diyet programı nasıl olmalıdır?

Kadınların bu süreçte düşük karbonhidratlı bir diyet uygulanması, onların yeteri kadar karbonhidrat almasına neden oluyorsa, bunun bebek içinde faydalı olabileceğini söyleyebiliriz. Karbonhidrat miktarının çok düşük miktarda olması kesinlikle önerilmez. Bunun sebebi karbonhidratların enerji ve yağ fragmanları içermesindendir. Karbonhidratın yeteri kadar alınmaması durumunda yağ alımı yeterli olmadığı için, vücutta keton adında olan yağ yıkım ürünleri meydana gelir. Bunlar bebeğin sinir sistemi ve beyin gelişime olumsuz etki yaparak, onların sağlıklı gelişimini engeller. Hamile kadınların diyet uygulaması yapması gerekiyorsa, bunu mutlaka doktor denetiminde ve diyetisyen eşliğinde uygulaması gerekir. Kadınlarda gebelik döneminde karbonhidrat, protein ve yağ gereksinimi daha fazla artmaktadır. Bu yüzden uygulanan diyette folik asit, çinko, iyot, demir, kalsiyum, B, C, A, D vitaminlerinin mutlaka kişiye özel ayarlanması gerekir. Bunlar yapılmadığı zaman bebekte bedensel ve zihinsel özür, düşük tehlikesi ve prematüre bebek gibi istenmeyen durumlar gelişebilir.

Hamilelik dönemindeki beslenme kuralları nelerdir?

  • Bu süreçte çay ve kahve tüketimi azaltılmalı, süt, ayran ve taze sıkılan meyve suları tercih edilmelidir.
  • Yemeklerde ve salatalarda kullanacağınız yağlarda, zeytinyağı ile beraber diğer yağlar karışık kullanılmalıdır.
  • Tuz oranı mümkün olduğu kadar azaltılmalı ve iyotlu tuz kullanılmalıdır.
  • Hazır gıda ürünlerini tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • Haftada 2 gün kırmızı et yemeli, 2 gün balık diğer günlerde ise beyaz et tüketilmelidir.
    • Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı ve mevsiminde uygun olanlar tüketilmelidir.

Hamilelerin dondurma tüketirken dikkat etmesi gerekenler nedir?

  • Haftada tüketilmesi gereken dondurma miktarı sadece 1-2 defa olmalıdır. Bunun fazlasının gebelerin fazla kilo almasına neden olacağı bilinmelidir.
  • Tüketilen dondurmanın tek seferde yenilebilecek oranı 1-2 kaşık kadar olmalıdır.
  • Gebe kadınların ihtiyacı olan kalsiyumu süt, süt ürünleri ve yoğurt gibi besinlerden alması gerekir. Dondurma bu amaçla kullanılan bir besin olmamalıdır.
  • Dondurmaların pastörize edilen sütten yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Dondurma kişilerde listeria enfeksiyonunun oluşumuna sebep olabilir.
  • Dondurmadan kalan kısmın buzdolabında saklanıp, yeniden tüketimi yapılmamalıdır. Bu durumda enfeksiyon ve bakteri üremesi olabileceğinden tavsiye edilmemektedir.

Bir Cevap Yazın