Gebelikte çatı muayenesi nasıl yapılır?

gebelik doktorGebeliğin normal doğumla sonuçlanabilmesi için, her şeyden önce rahmin itici gücünün yerinde olması gerekmektedir. Bundan sonra bebeğin içinden geçeceği pelvisin yani kemik yapısının çok önemli olduğunu belirtelim. Bu yapılarda olabilecek uyumsuzluklarda, normal doğumun zor olması hatta olanaksız hale gelmesi söz konusudur. Doğumun başlangıcından sonra rahimdeki kasılmaların durması halinde, doğumun gerçekleşmesi mümkün olmaz. Bunun gibi rahimde kasılmalar olsa da, bebeğin geçit yolu olan doğum yolunun yani pelviste darlık olması halinde, bebekte oluşabilecek riskler artar ve doğum zora girer. Bu yüzden doğumdan önce ve doğum anında yapılan bazı çözümler bu sorunların giderilmesine yardımcı olur. Bunlar arasında gebe kadına çatı muayenesi yapılması önemli bir yer tutar. Normal doğum yapma olasılığı fazla olan gebe kadınlara bu muayene yapılır.

Çatı muayenesi denilen muayene, hamilelik döneminde olan kadına 37. haftadan sonra yapılmaktadır. Bu muayene yapılırken anne adayının çatı kemiklerinin yani doğum kanalının incelemesi yapılır. Çatı muayenesi yapıldıktan sonra, kadının gebeliği sonlandırmak için normal doğum yapıp yapamayacağının kararı verilir. Buna rağmen daha önceden doğum için sezaryenle yapılma kararı alındıysa, bu durumda kadına çatı muayenesi yapılmasına gerek kalmaz. Daha evvel sezaryenle doğum yapmış olan kadınlar ya da çoğul gebeliğin olması durumunda yine çatı muayenesine gerek yoktur. Bu muayene sadece normal doğum beklentisi olan anne adaylarında yapılan bir uygulamadır. Doğum yapılırken herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için yapılır.

Çatı muayenesi nasıl yapılır?

Hamile kadınlara yapılan çatı kemiği muayenesi jinekolojik muayene masası denen yerde, jinekolojik muayene pozisyonu aldırılarak yapılır. Kadın doğum doktoru ilk olarak iki parmağını kullanarak, kadının çatı kemiğini kontrol etmektedir. Bu muayene sırasında önemli olan, anne karnındaki bebeğin boy ve kilosunun değerlendirilmesi ve doğum kanalının darlığının ya da genişliğinin hesap edilmesidir. Bu hesaplama sayesinde doğumun normal yoldan olup olmayacağı hakkında tespit yapılması sağlanır. Gebe kadın için yapılan çatı muayenesi doğumdan birkaç hafta öncesinde yapıldığından, bu muayene sırasında rahim ağzı kapalı konumda olur. Bu yüzden muayene sırasında herhangi bir şekilde bebeğin kafasına ya da diğer organlarına temas etme gibi bir durum söz konusu olamaz.

Gebe kadının çatı darlığı varsa, ne yapılır?

Gebe kadına yapılan çatı muayenesinin sonucunda çatı darlığının yani pelvik darlığının olduğunun tespit edilmesi halinde, doğumun normal olarak olacağını kesin olarak belirleyecek bir tespit olduğu anlamına gelmemektedir. Bu durum ancak doktorun yapacağı değerlendirme sonucunda karar verilmesi gereken bir durumdur. Doktorun vereceği karara göre, normal doğuma geçmeden direkt olarak doğum sezaryenle yapılarak gerçekleşebilir. Bazı gebe kadınlara ise, çatı muayenesi yapılmış olsa da, doğumun normal ya da sezaryenle olacağı kesin olarak tespit edilemez. Böyle bir durumla karşılaşılırsa, ilk olarak gebeliğin sonlandırılmasında normal doğum denenir. Doğum sırasında rahim ağzının açılma oranına ve bebeğin başının nasıl geldiğine bağlı olarak yeni bir değerlendirme yapılır ve doğumun nasıl devam edeceğine dair daha net bir belirleme yapılır. Böyle bir durum karşısında gebe kadın için çatı muayenesinin doğum sırasında yapılması doğum kararı için daha net ve kesin sonucun alınmasını sağlayacaktır. Fakat gebe kadınlar için doğumdan birkaç hafta önce yapılan çatı muayenesi, doğum öncesinde ön fikir vermesi açısından çok gerekli bir uygulamadır. Bu uygulamayla normal doğum yapması imkansız olan kadınların, normal doğum sırasında boşa vakit kaybetmesine ve bu yüzden acı çekmesine engel olunur. Gebelik dönemimde yapılacak çatı muayenesi, anne adayına ya da bebeğe herhangi bir zararı olmayan bir uygulama olup, doğumun planlanması içinde çok faydalı olur.

Çatı muayenesi sırasında ya da daha sonradan ağrı ve kanama olur mu?

Gebe kadınlar için yapılan çatı muayenesi ağrılı değildir. Tam tersine gebeliğin son zamanlarında vajina dokusunda esneklik meydana geldiği için, gebe olmayan bir kadınla kıyaslandığında oldukça rahat bir şekilde vajinal muayene yapılması mümkün olur. Bu muayene yapılırken, kadında kanama olma olasılığı genellikle bulunmaz. Fakat bazı kadınlarda lekelenme tarzı ya da çok az miktarda pembemsi, kırmızı bir kanama meydana gelebilir. Bu kanamanın olması durumunda bile, çatı muayenesinin yapılmasının kadın için herhangi bir zararı ya da riski yoktur.

Bir Cevap Yazın