Fulya çiçeği nasıl yetiştirilir?

Fulya çiçekleri ilkbahar aylarında çok gelişmiş ve son derece büyük sarı çiçekleri ile her tarafı süslemenin yanı sıra bahçelerde de süs bitkisi olarak yetiştirilir. Fulya çiçeğinin nergisgiller familyasından geldiği bilinmektedir. Hatta bazen nergis olarak da anılır. Ancak görünüş itibariye de nergise biraz benzemektedir. Fulya çiçeğinin yaprakları hasır sazını yapraklarına benzemektedir. Fulya çiçekleri ilkbaharda gelişmiş ve büyümüş olan sarı çiçekleri ile bütün yeşil alanları güzel güzel renklendirmektedirler. Tür içerisinde ikiye ayrılır; Narcissus jonquilla olarak anılan tür küçük fulya olarak da bilinir. Narcissus odorus olarak anılan tür ise büyük fulya olarak bilinir.
fulyaçiçeği
Fulya çiçeği sarı renkte olup oldukça hoş bir kokusu vardır. Kendi başına doğada yetişebilmektedir. Soğanlı bir çiçek olan fulya çiçeği genel olarak bahçe bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Aslında bahçe dekorasyonları için çok ideal bir çiçek olduğu görülmektedir. Balkonlarda saksılarda da kolaylıkla yetiştirmek mükündür.

Ana vatanı Akdeniz ve Doğu Avrupa olan fulya çiçeği bu yüzden soğuk kış aylarında yaşamlarını sürdürmekte zorlanır. Ilıman iklimler daha kolay yetişmektedir. Yani soğuğa fazla dayanıklı değildir. Ancak bazı türleri bilhassa soğuğa kadşı oldukça dayanıklıdır. Özellikle yaylalarda ve kırlarda yaşayan türleri buna en güzel örneği teşkil etmektedir. Bunlar yaklaşık -20 dereceye kadar dayanıklı olup yazları da çok fazla su istemezler. Şunu özellikle belirtmek gerekir ki fulya çiçeği güneş ışını doğrudan değil dolaylı yoldan alırsa çiçekleri daha çok gelişme gösterir. Doğrudan güneş ışığı alırsa çiçekleri yanabilir.

İlkbahar mevsiminde çiçek vermeye başlayan fulya çiçeği için toprak çeşidi fazla önem taşımamaktadır. Ancak topraklarına biraz gübre konulduğu zaman bitki daha sağlıklı olacaktır. Nötr ve asitli topraklar bütün fulya çiçek türleri için uygundur. İlkbahar ve yaz aylarında bol suya gereksinim duyarlar. Bazı çiçeklerin boylarının 50 cm kadar çıktığı biliniyor. Soğanlı bitki olduğu için toprak altından sökülmeyip bekletilirse bir sonraki yıl yine aynı soğandan kolaylıkla yetişebilmektedir. Belki de fulya çiçeğini çoğaltmanın en güzel yöntemlerinden biridir. Kış ayları geldiği zaman hemen hemen her köşe başındaki çiçek satıcısında görülebilen, güzel kokulu, sarı ya da beyaz renklerdeki çiçekler fulya çiçeğidir. Bir nergis türü olan, bu son derece keskin ve mis kokulu güzel kır çiçeği, genel olarak yaydığı hoş kokusu için çiçek yetiştirmeyi sevenler tarafından yetiştirilir. Ayrıca yabani bir kır çiçeği olmasından ve soğuğa karşı dayanıklılığı olmasından dolayı bazı yerlerde kendisine dağ kardeleni de denilmektedir. Soğukların ve yeni yılın gelişinin habercisi olarak kabul edilen fulya çiçeğini yetiştirmek isteyenler hemen bu işe başlamalıdırlar. Fulya çiçeği karda bile açabilen bir çiçektir. Kışın açan bir çiçek olduğu için bir önceki bahar aylarında veya en geç haziran ayına kadar toprağa ekilmesi gerekir.

Çiçeğin ekileceği toprak ilk olarak çapalanarak yumuşatılmalı ve ekilecek alanaa genişliğine göre bir iki kürek ya da bir miktar gübre serpilmelidir. Fulya çiçeğinin kökü soğanlı için fazla derin olmadan açılan toprağın içine soğanlar konulmalı ve üstü ince bir toprak tabakası ile örtülmelidir. Dizilen soğanların üzerine toprağı kapadıktan sonra can suyu olarak bir miktar su verilmelidir. Sonraki dönemde bahçede yetişen fulyalar çok fazla su istemedikleri gibi doğal yollardan aldıkları yağmur suları onlar için yeterli gelmektedir. Fulya çiçeğinin toprakları her yıl mutlaka yaz mevsimini başında çapalanmalı, soğanları çıkarılıp kuru bir yerde bekletilmeli ve bir süre dinlendirilmelidir. Sonra tekrar yerlerine aynı şekilde ekilmelidir. Eğer her yıl bu havalandırma işlemi yapılmazsa zamanla çiçek veriminde düşüş görülür. Ayrıca fulya çiçeği, her yıl soğanları yavruladıkça çiçekleri çoğalan bir bitki türüdür.

Evde saksıda fulya yetiştirmek isteyen ve çiçek yetiştirmeyi hobi haline getirmiş olanlar orta boy bir saksıya 4 – 5 tane soğan ekebilir. Saksıda yaşayan fulya çiçekleri bazen toprağı kurudukça fakat fazla aşırıya kaçmadan su verilmelidir. Balkonda ya da sık sık hava alan serin bir yerde tutulması iyi gelişmesi için uygun olacaktır.
Ancak yetiştirmeyi zahmetli bulup hazıra konmak isteyenler kendilerine en yakın çiçek satıcısına giderek bir demet fulya çiçeğini alıp vazoya koyabilirler. Ancak şu unutulmamalıdır ki fulya çiçeği sıcağı pek sevmez. Bundan dolayı vazodaki ömrünü uzatabilmek için mümkün olduğu kadar havalandırmak ve geceleri balkona çıkarmak yararlı olacaktır.

Bir Cevap Yazın