Feribot nedir?

feribotFeribot, diğer ismi ile arabalı vapur manasında kullanılan kara taşıt araçlarının deniz üzerinde taşınması için kullanılan vapurlara verilen ve genel olarak kullanılan bir isimdir. Dünyada genel olarak kısa mesafelerde şehir içi araç taşımacılığında kullanılır.

Ülkemizde ve dünyada, okyanuslarda da kullanıldığı gibi özellikle boğazlarda ve küçük denizlerde kullanılan vasıta, tren, yük ve yolcu taşımacılığında kullanılmaktadır. Kullanılan vasıtaya ve yere göre feribotlar farklılık gösterir. Vasıtalar için kullanılan feribotlarla tren için kullanılan feribotlar farklıdır. Okyanusta kullanılanlarda boğazda kullanılanlardan da farklı bir şekildedir. Örneğin tren için üretilen feribotlarda, raylar bulunmaktadır.

Normal olarak üretilen standart feribotların, ön ve arkası yuvarlak, üstü geniş bir şekildedir. Makina çalışma sistemi gemiyi ileri ve geri getirebilecek bir tarzda üretilmiştir. Genel olarak uzunlukları 30 ile 40 metre arasında değişmektedir. Düşer gemilere nazaran boyları daha geniştir. Okyanusta kullanılan feribotlar standart olanlardan biraz farklı bir yapıdadır. Şöyleki, burada kullanılanlar gemi tipimde olup araba taşınmasında kullanılanlarda, arka veya yan kapaklar bulunmaktadır. Hatta bunların ağılıkları dokuz bin tona kadar ulaşmaktadır. Dünyada bu tarz feribotların kullanıldığı ülkeler; Japonya, Yeni Zelanda, Adriyatik, Manş ve Baltık denizinde kullanılmaktadır.

Ülkemizde feribot kullanımı çok yaygındır. Özellikle Avrupa ile Anadolu yakasında, İstanbul- İzmir, Darıca- Yalova, Mersin- Girne, Çanakkale- Bozcaada ve İmroz adası arasında feribot seferleri yapılmaktadır. Yaz ayların turizmin artmasıyla turistik beldelerimizde feribot seferleri yapılmaktadır.

Bir Cevap Yazın