Fazla kilolardan kurtulma yöntemleri nelerdir?

Kusursuz bir vücut için yapılması gereken en önemli şey yeterli ve dengeli beslenmektir. Üstelik aç kalmadan sıkıcı ve yıpratıcı listelere bağlı kalmadan yaşamını devam ettirmek. Herkes fiziksel olarak güzel görünmek ister. Öncelikle kendisiyle barışık olmak ister. Bu da beraberinde güzel görünmeyi getirir. Fazla kilolar hoş bir görüntünün karşısında en büyük engeldir.
fff
Kişiler fazla kilolarından kurtulmak için kısa sürede kilo vermeyi hedefliyorsa bu kilolardan kalıcı şekilde kurtulamazlar. Çünkü kısa sürede iyi sonuç ilk başta yüz güldürücü olabilir ancak giden sadece su ve kas kaybıdır. Çok düşük kalorili diyetlerin; baş ağrısı, bulantı, kabızlık, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, kuru cilt, saç dökülmesi, safra ve böbrek taşı, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizlikleri, bazal metabolizma hızında azalma gibi bir takım yan etkileri olduğu unutulmamalıdır. Kalıcı olarak kilo vermek imkansız değildir. Dengeli ve sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve yaşam tarzındaki olumlu değişiklikler kalıcı kilo vermek için çok önemlidir. Ciddi anlamda kilo fazlası olan kişiler için diyet yapmak, bir süre sonra sıkıcı bir hale gelebilir bundan dolayı diyette çeşitlilik ve motivasyon son derece önem arz etmektedir. Diyette başarısızlık yoktur, sadece vazgeçmek vardır. Başarılı olmak için, azimli ve kararlı olmak gerekir.

Kilo vermek isteyenlerin öncelikle şunlara dikkat etmeleri gerekir:
1-Besinleri yavaş çiğnemek
Yemekleri hızlı bir şekilde yemekten uzak durmak gerekir. Ana öğünler için15 – 20 dakika sürmelidir. Çünkü beynin ‘tokum’ sinyalini vermesi için yaklaşık olarak bu kadar süreye ihtiyacı vardır. Eğer besinleri hızlı bir şekilde çiğnerseniz kontrolünüzü yitirerek bu süre içinde gereğinden fazla yemek tüketme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

2-Her öğünden önce su içmek
Her gün 1.5 – 2 litre kadar su içmeyi alışkanlık haline getirmek gereklidir. Gün içinde düzenli biçimde tüketeceğiniz su metabolizmanızı hızlandıracaktır. Ancak suyu gün içine yayarak içmek gerekiyor. Bir defada belirtilen miktarda şu içmeye çalışmanın hiç bir manası yoktur. Her öğün öncesinde bir bardak su içmek iyi gelecektir. Böylece açlık hissiniz azalmış olacaktır. Yemekten sonra ise su içmek için en az 1 – 1.5 saat geçmelidir. Çünkü mide boş iken su, doğrudan doğruya bağırsaklara karışıyor ancak besinle karıştığında mideyi genişletmekten başka bir işe yaramıyor.

3-Sebzelere ağırlık vermek
Ana öğünlerden birinin kesinlikle sebze ağırlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Böylelikle bağırsakların daha hızlı çalışması sağlanmış olur. Ayrıca daha az kalorili bir beslenme yapılmış olur.

4-Porsiyonları küçültmek
Meyvede bir porsiyon denildiği zaman, akıllara dolu bir tabak gelmemelidir. Bir porsiyonun 50 kalori olduğu unutulmamalıdır. Az meyveyle bunu karşılayabilirsiniz. Sebzelerde , 4 yemek kaşığı bir porsiyona karşılık gelmektedir.

5-Tatlılardan uzak durmak
Gün boyunca yeteri kadar karbonhidrat tüketmediğiniz zaman enerji ihtiyacınızı karşılayamıyorsunuz. Bundan dolayı beyniniz size tatlı’ yemenizi emrediyor. Tatlı ihtiyacını önlemenin tek yolu düzenli beslenmek ve enerjiyi dengeli olarak almaktır. Şeker gibi basit karbonhidrat grubundaki besinleri haftada 1, en fazla 2 kere tüketmek yeterlidir. Hatta tüketilmesede bir kayıp sayılmaz.

6- Çeşitli beslenmek
Besinleri yalnızca kalori veren maddeler olarak düşünmemek gerekiyor. Vücudunuzun iyi enerji harcaması, günlük bütün işlerini yerine getirebilmesi ve aynı zamanda sağlıklı olarak hayatına devam edebilmesi için ihtiyacı olan bütün besin öğelerini s gıdalar vermektedir.Bundan bol çeşitle beslenmek en doğru yöntemdir.

Kilo almak için şunları kesinlik yapmamak gerekiyor:
1-Kilo vermek uğruna yağdan vazgeçmemelisinz. Gün içinde yemeklere katacağınız sıvı yağ 4 – 5 tatlı kaşığını geçmemelidir.
2- Kilo vermeye karar verenlerin yaptığı ilk şey, karbonhidratlı besinlerden uzak durmaktır. Oysa hem yeterli şekilde beslenmek ve hem de midenizin tok kalması için günlük enerji ihtiyacınızın ortalama yüzde 50 – 60’ını karbonhidrat kaynaklı besinlerden sağlamanız gerekiyor.
3- Zayıflamanın öğün atlamaktan geçtiği hakkındaki düşünceler tamamen yanlıştır. Çünkü saati geldiğinde yemediğiniz her öğün karşılığında metabolizmanızı yavaşlatıyor ve bir sonraki öğünün yağ olarak depolanmasını o kadar kolaylaştırmış oluyorsunuz.
4-Sofraya geç saatlerde oturmamak gerekir.
5- Fazla kilolardan kurtulmak için besinlerin pişirme şekline de dikkat etmek gerekir . Kızartma yerine haşlama ya da fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.
6- Protein tüketiminde aşırıya kaçmamalısınız.

Bir Cevap Yazın