Evle ilgili pratik bilgiler nelerdir?

pratikHanımların ev işlerini yaparken imdadına pratik bilgilerle yardımcı olmak istedik. Vereceğimiz bilgilerle fazla yorulmadan işlerinizi bitirebilirsiniz.

Alüminyum ve bakır kapların temizliği: Zamanla kararan alüminyum kaplar su ve bolca sirkeyle kaynatılarak pırıl pırıl yapılır. Bakır malzemelerde kaya tuzu ve sirkeyle silinip ışıltılı hallerine döndürülebilir.

Çatal ve bıçaklar: Bulaşık makinesinde yıkanan çatal ve bıçakların kararmasını önlemek için deterjan gözüne ayda 1 kere çamaşır suyu koyabilirsiniz. Bu şekilde çatal ve bıçaklarınızı parlatabilirsiniz.

Tahta kaşıklar: Tahta kaşıkların renklerinin kahverengiye dönmesine engel olmak isterseniz kullanmadan önce suda iyice ıslatarak kullanmanızı tavsiye ederiz.

Fincanda çıkmayan izler: Fincanlarda kahve ve çay gibi içecekler çıkaramadığınız lekelere sebep olabilir. Bunu gidermek için nemli bir havluyu deterjanlı suya batırarak silebilir. Ya da diş macunuyla temizleyebilirsiniz. Özellikle kahve lekesini gliserinle ıslatılmış bezle silmelisiniz.

Çaydanlıkların temizliği: Yarım bardak sirkenin içine bir tutam tuz atarak sert bir süngerle çaydanlıklarınızı sildiğinizde pırıl pırıl parladığını göreceksiniz.

Tavalarda oluşan lekeler: Özellikle teflon tavalarda oluşan lekeleri bir bardak suyun içine koyduğunuz karbonat ve sirke ile 10 dakika süre ile kaynatın. Lekelerden eser kalmayacaktır.

Blender ve çelik tencerelerin temizliği: Blenderı temizlemek için yarısına kadar ılık su koyarak çalıştırın. İçindeki tüm lekelerin çıktığını göreceksiniz. Çelik tencerelerinizi parlatmak için ise bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke ile kaynatmanızı tavsiye ederiz.

Etiket izleri: Mutfak aletleri ve süs eşyalarında kalan etiket izleri için mobilya cilasından faydalanabilirsiniz. Bunları mobilya cilası ile sildiğinizde hiçbir iz kalmayacağını göreceksiniz.

Fırın ızgaraları: Fırında kullandığınız ızgaralar her zaman fazla kirlenir. Bunların temizliğide oldukça zordur. Ancak ızgaraları ponza taşıyla ovarsanız hem yağların hem de lekelerin çıktığını ızgaralarınızın tertemiz olduğunu göreceksiniz.

Mutfağın güzel kokması için: Mutfaktaki kalorifer peteği üzerine su dolu bir kaba birkaç damla parfüm damlatarak koyun. Kaloriferiniz yandığında mutfağınız güzel kokacaktır. Mutfak tezgahınızı limon suyu ve tuz karışımı ile silerseniz hem güzel kokmasını hem de lekelerini temizlemiş olursunuz.

Mutfaktaki çekmeceler: Çekmecelerin açılmasında sıkıntı yaşıyorsanız kenarlarına pudra yada mum sürebilirsiniz.

Buzdolabındaki kötü kokular: Buzdolabındaki kokuları önlemek için içine 3-4 parça limon dilimi yada karbonat koyabilirsiniz.

Kristalleri parlatmak için: Zamanla matlaşan kristalleri sirke ve tuz karışımıyla silip durularsanız parladığını görürsünüz.

Kireç lekeleri için: Lavabolarda oluşan kireç lekeleri için limondan faydalanabilirsiniz. Lavaboları limonla ovup daha sonra suyla çalkalayın. Bu işlemi mutfakta kullandığınız kaplar içinde yapabilirsiniz. Aynı zamanda kireç bağlayan kapları patates kabukları koyduğunuz suyun içinde kaynatırsanız kireçleri temizlenecektir.

Naylon örtülerdeki salça izi: Özellikle masaların üzerinde olan muşamba örtülerde salça lekesi olduğunda bunları temizlemek çok zordur. Bu lekeleri asetonlu bir bezle kolayca çıkarabilirsiniz.

Pirinç eşyaların temizliği: Pirinç eşyaları parlatmak için suyun içine limon suyu koyun. Bunları bu suyla silerek temizleyebilirsiniz.

Donuk eti çözdürmek: Donmuş eti bir an evvel çözdürmek için içine az miktarda sirke koyduğunuz suda bekletin. Etin kolayca çözüldüğünü göreceksiniz.

Şişelerdeki yosunlar: Şişelerin dibinde tutan yosunu yok etmek için içine gazete parçaları ve su koyun. Bunları bir süre beklettikten sonra bir süre çalkalayın. Bu şekilde yosunlardan kolayca kurtulacaksınız.

Tabaklardaki çatlaklar: Yemek takımınızda olan tabaklardaki küçük çatlakları gidermek için bir tencereye süt koyun. Kısık ateşte 45 dakika tabağınızı sütün içinde kaynattıktan sonra çatlağın yok olduğunu göreceksiniz.

Tereyağı lekesi: Kaynatılabilen kumaşlara bulaşan tereyağı lekeleri sabunlu suyla kaynatıldığında çıkarılır. Eğer tereyağı lekesi kağıt üzerine geldiyse hafif nemlendirip üzerine un serpebilirsiniz. Daha sonra fırçayla temizlediğinizde lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.

Bir Cevap Yazın