Evde kedi nasıl beslenir?

Doğuştan ve içgüdüsel tuvalet eğitimleri olan kediler, evlerde en rahat beslenen evcil hayvanlardır. Kediler, meraklı ve sahibine düşkün yaratıklardır. Bilinenin aksine her zaman sıcakkanlıdırlar. Evde beslenen kedilerin bir süre sonra kendilerini insan zannedip, sizin yaptığınız her şeyi yapmaya çalıştığını biliyor muydunuz? Aslında evinizde olan kedinizin, evi sahiplendiğini ve sizi misafir kabul ettiğini biliyor muydunuz?

Bir kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz. Öncelikle, kedinin minimum 2-2,5 aylık olması gerekmektedir. Bu süre zarfında kedi, anne sütü ile beslenmekte ve bağışıklık sistemi gelişmektedir. Bağışıklık sistemi gelişmeyen kediler, bir süre sonra hastalanabilir ve yaşamlarını yitirebilirler. Özellikle, pet shoplar’da satılan kedi yavrularını almamak ve bir aile ortamında yavrulayan kedileri sahiplenmek önemlidir. Kedinizi aldığınızda ilk işiniz bir veterinere gitmek olmalıdır. Veteriner kedinize uygun mama ve tuvalet kumu gibi ihtiyaçlarınızda yardımcı olacak, ilk aşılarını yapacaktır. İlk vurulan aşılar parazit aşılarıdır. İç ve dış parazit aşıları yapılarak, bağırsaklarında ve tüylerindeki parazitler atılır. Kediler için üretilen pek çok tuvalet kumu vardır. Genelde küçük yavru kediler topaklanan ince kumu severler. Kedi, kumuna tuvaletini yaptıktan sonra üstünü kapatmayı sever. Yavru kedilerde patiler küçük olduğundan, kristal veya kalın taşlı kum olursa patileri ve tırnakları acıyabilir. Bu nedenle, ince kum iyi bir çözüm olacaktır. Eve geldiğinizde, kum kabını koyacağınız yeri seçin ve oraya yerleştirin. Kedinizi kumun üstüne birkaç sefer bırakarak, tuvaletinin nerde olduğunu gösterin. Şunu unutmayın, kediler sadece hasta ve psikolojik sorunlar yaşarlarsa kumları dışına tuvalet yaparlar. İlk birkaç gün evde gezme serbestliği vermeyin ve odaları yavaş yavaş açın. Sonrasında bırakın, evin içinde rahatça gezsin ve keşfetsin. Evde eski bir kilim ya da halınız varsa, onu bir tahtaya ya da düz bir zemine çivileyip gerin, çünkü kediniz tırnaklarını törpülemek isteyecektir. Küçük yaşlardan itibaren eski kilim veya halılara alıştırırsanız, koltuklarınız çizilmeyecek ve harap olmayacaktır. Bunun için veterinerlerde tırmalama tahtaları da satılmaktadır. Mama kabını ve su kabını yerleştirdiğiniz kediniz yemek yemiyor diye düşünüyorsanız üzülmeyin, çünkü kediler sık sık ve az yerler. Onu rahat bırakın o yemeğini mutlaka yiyecektir. Bir yere seyahate gittiğinizde, kedimi nereye bırakayım diye düşünmeyin. Evin her yerine bırakacağınız bol miktarda mama ve su, onu en az 15 gün idare edebilir. Yeter ki açık bir perde ve çıkabileceği, dışarıyı seyredeceği bir cam olsun.

Evde bir kedi beslemek dünyanın en güzel olayıdır. Yapılan araştırmalarda çocukların bir evcil hayvanla büyümesi, onlara paylaşmayı ve merhameti öğretmektedir.

Bir Cevap Yazın