Et beni tedavisi nasıl yapılır?

et beniEt beni cilt katmanlarındaki deformasyonla bölgede oluşan gelişmeden kaynaklanır. En fazla terleyen bölgeleri etkiler. Bu benler papilloma, polip ve nevüs gibi isimlerle de anılmaktadır. Vücutta cilde rengini veren melanin maddesi eşit şekilde dağılmadığında, tek bir noktayı etkiler ve et beni oluşumuna sebep olabilir. Bazılarında doğuştan olan et benleri, bazı kişilerde ergenlik döneminde ya da yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkabilir. Ergenlikte insanlarda hormon salınımının fazlalaşması, vücudun metabolizmasında düzensizlik yapabilir. Yaşlılıkta ise, hormonlar daha etkisiz olacağından et beni sorunu yaşanabilir. Ayrıca güneş ışınları da et beni oluşumunda rol oynar.

Et beni genellikle zararsızdır, ancak estetik olarak hoşa gitmeyen bir görünüme neden olduğundan, kişinin rahatsız olmasına sebep olur. Nadir olarak et beninin rengi koyulaştığında, kanserleşme görülebilir. Benlerin ebatları 1 mm ile 5-10 cm ye kadar çıkabilir. Ağrıya neden olmayan et beninin yüzeyinde pütürlü bir yapı olmaz, genellikle yüzeyleri düzgündür. Bulaşıcı da değillerdir. Vücudun her tarafında oluşabilir, bir ya da daha fazla sayıda birlikte bulunabilir. Vücutla ince bir sapla bağlı olan et benlerinin tedavileri resmi kurumlarda ve özel sağlık kuruluşlarında yapılabilir.

Et beni tedavisi

Et beni tedavisi sırasında kullanılan bazı tıbbi tedaviler vardır. Benlerin evde bilinçsizce tedavi edilmesi çok sakıncalıdır. Enfeksiyon oluşmaması için, et beninin vücuda bağlı olduğu sapının sıkıca bağlanıp, dökülmesini bekleme gibi uygulamalara başvurulmamalıdır. Tedavide tıbbi ve bitkisel yöntemler tercih edilmelidir.

Ameliyatla Et Beninin Alınması: Bu tedavi et beni büyüklüğünden daha geniş bir bölgede işlem uygulanmasıyla yapılır. Et beni alınır ve bulunduğu yere dikiş yapılır. Bu uygulama dikiş izi bıraktığı için, estetik açıdan pek tercih edilmez.

Buharlaştırma Yöntemi (Koterizasyon): Bu yöntemle yapılan tedavi  % 95 oranında başarıyı sağlar. Her türdeki et beni tedavisinde kullanılır ve kişiyi rahatsız etmeyen belli belirsiz bir iz kalır.

Radyo Frekans Yöntemi: Bu yöntem radyo dalgalarının ısıya çevrilmesiyle et beni tedavisinin uygulanmasıdır. Et beni tedavisinde en etkili olanı budur.

Kriyoterapi (Dondurma yöntemi ): Bu yöntem sırasında et beni -60 dereceye kadar dondurulur ve koparılır. Fakat bu tedavide dondurulacak yerin sınırları belirlenemediği için, etraftaki sağlam dokularda hasar oluşabilir. Buralarda tedaviden sonra çukurluk ve morluk olabilir.

Lazer tedavisi: Bu yöntem günümüzdeki et beni tedavisinde fazla tercih edilmez.

Et Beni oluşması engellenebilir mi?

Bunun için denenmiş olan bitkisel bir karışım vardır. Bunun için, çakal eriği çiçeği ile kantaron çiçeğini birer yemek kaşığı kullanacaksınız. Bunları 1 bardak sıcak suyun içinde 10-15 dakika kadar demleyin. Bundan sabah akşam 1 bardak içip, et beni oluşmasının önüne geçebilirsiniz. Bunu sağlamak için, bayır turpuda kullanabilirsiniz. Bayır turpunun suyunu çıkarın. Bundan yarım bardak alarak içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi ilave edin. Sonra karışımı 2-3 saat güneşte tutun. Bunu et beni oluşabilecek bölgelere sürün.

Et beni için bitkisel öneriler

Kişniş: Öğütülmüş kişnişi et beni üstüne masaj yaparak 5 dakika sürün. Sonra cildinizi ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Keten Tohumu: Kahverengi et benlerinde keten tohumu ve keten tohumu yağını karıştırıp, et benleri üstüne maske yapın. 15 dakika kadar bekletip cildinizi yıkayın.

Elma Sirkesi: Et beni tedavisi için oldukça etkili olan elma sirkesi eşit miktarda suyla karıştırıp, ocakta kaynatın. Bununla et beni olan bölgeye buhar banyosu yapın. İsterseniz et beni üstüne pamukla da bunu sürebilirsiniz.

Anason Tohumu: Bir tencerede anason tohumlarının üstüne çıkacak kadar su koyun, bunu ocakta kaynatıp, süzgeçle süzün. Elde ettiğiniz suyla et beni üzerine masaj yapın.

Arpa unu: Arpa unuyla hazırlanan hamurla et benlerine maske yapın. Bunu et beni üstünde 1,5-2 saat kadar bekleterek, cildinizi yıkayın.

Aşık otu: Biraz aşık otunu cezvede kaynatın. Daha sonra bunu süzüp et beni üzerine sürün.

Biberiye: Biberiye çiçeği ve biberiye yaprağını suyun içinde kaynatıp, suyu ile et beni tedavisini uygulayabilirsiniz.

Yoğurt Maskesi: Et beninin tedavisinde yoğurt maskesinin de yararı bulunmaktadır. 1 tatlı kaşığı süzme yoğurtla 1 çay kaşığı karbonatı kâsede iyice karıştırın. Et beni üstüne uyguladığınız karışımı, 45 dakika cildinizde bekletip, ovalayarak karışımı ciltten temizleyin.

Mısır Unu Maskesi: Bu uygulamada 1 yemek kaşığı mısır unu, 1 yemek kaşığı iyi su, 1 yemek kaşığı kil ile 1 yemek kaşığı el kremi kullanacaksınız. Bunları karıştırıp et beni olan bölgeye sürün. 4-5 dakika bekletip, ardından ovalayarak cildinizden temizleyin.

Bir Cevap Yazın