Erken doğum riski nasıl oluşur?

erken doğumGebelik döneminin en fazla korkulan riskleri arasında yer alan erken doğum, bebeklerin hayata tutunma mücadelesi verdiği bir süreçten geçmesine neden olmaktadır. Hamileliğin erken doğumla sonuçlanması nedeniyle yaşanan bebek ölümlerinin yüzde yetmiş beş oranı gebeliğin 37. haftasından önce yaşanır. Bu ölüm oranının içinde büyük çoğunluğu 32. haftadan önce doğmuş olan bebekler bulunur. Gebeliğin erken doğumla sonuçlanması, bebeklerde ilerleyen dönemlerde beyin felci yani serebral palsi gelişme riskini, akciğer hastalıklarının yaşanmasını, işitme bozuklukları ve görme sorunlarının yaşanmasını, ayrıca okul performansında düşme görülme oranında artış olmaktadır.

Erken doğum riskini arttıran sebepler nelerdir?

Gebelerde erken doğum riskini stresli bir yaşam, genital enfeksiyonlar, beslenme düzeninde bozukluklar, sigara kullanma alışkanlığı gibi çevresel faktörlerin yanı sıra, anne adayı ve bebekte olan kalıtımsal özellikler arttırmaktadır. Bu sebepler arasında en fazla yaşananlar;

  • Rahim içinde gelişmiş olan enfeksiyonlar olması. Bu durum daha çok gebeliğin 32. haftasından önce meydana gelen doğumlarda yaşanır.
  • Bebeğin eşinde (plasenta) meydana gelen kanamalar
  • Özellikle çoğul gebelikler ve suyun fazla oranda olduğu gebeliklerde, rahmin aşırı şekilde gerilmesi durumunda
  • Doğum eyleminin anormal ve alışılagelmemiş şekilde erken aktif hale gelmesi yüzünden erken doğum yaşanabilir.

Erken doğum riski nasıl tespit edilir?

Erken doğum riskinin tespit edilmesi, gebeliklerde yeni doğan ölümlerini ve buna bağlı olan sakatlıkların önlenmesini sağlar. Ancak günümüzdeki gelişmelere rağmen, erken doğumu tespit edebilecek olan bir tespit yoktur.

Erken doğum risk faktörleri nedir?

  • Anne adayının daha önce yaşadığı erken doğum öyküsünün bulunması
  • Anne adayının çoğul gebelik yaşaması halinde
  • Genital enfeksiyonların meydana gelmesi
  • Anne adaylarının 12. Haftadan sonra meydana gelen vajinal kanamalarının olması erken doğum açısından, risk faktörleri arasında değerlendirilmektedir.

Erken doğum riskinin teşhisi nasıl olur?

Anne adayının muayenede rahim ağzı değerlendirilmesinin doğrultusunda erken doğum teşhisi yapılır. Yapılan vajinal muayenenin sonucunda rahim ağzında oluşan açıklık oranı tespit edilir ya da vajinal ultrason yöntemiyle rahim ağzı uzunluğu ölçülür. Yapılan tespit sonucunda rahim ağzı uzunluğunun 25 mm altında olması, erken doğum riskinin belirlenebilmesi açısından önem taşır.

Erken doğum riskinin tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi için erken doğum tehdidi altında olan anne adayının 24 ve 34 haftalar arasında olması halinde, olası bir erken doğum için hastanede kontrol altında tutulması ve bebeğin akciğerlerinin gelişmesi için 24 saat arayla 2 doz şeklinde kalçadan iğne yapılması gerekir. İğnenin etkisini arttırmak için, doğum sancılarını durduran ilaç tedavisine de bu sırada başlanır.

Bir Cevap Yazın