Epilepsi hastaları gebe kalabilir mi?

epilepsiEpilepsi hastası olan kadınların hamile kalması halinde, kadınların yarısına yakın kadarında nöbetlerin sıklığı değişmemesine rağmen, bunların üçte biriyle dörtte birinde olan nöbetlerde artış belirlenmiştir. Kalan bölümünde ise nöbetlerin oluşmasında azalma meydana gelmemiştir. Hamile kalan kadınların vücudu kullanılan antiepileptik ilaçlara farklı etkiler verir ve riski arttırır. Bunun yanı sıra epilepsi hastası olan gebe kadınlarda vajinal kanama ve sabah bulantıları daha sık olur. Epilepsi nöbetleri gebelerde hormonal değişimlerden, uykusuzluktan, metabolizma ve psikolojik etkenlere bağlı olarak artış göstermektedir.

Epilepsi hastalığının bebeğe etkisi nedir?

Epilepsi hastası olan gebe kadınların yaklaşık olarak % 90 oranında sağlıklı bebeklere sahip olduğu gözlenmiştir. Normal hamile kadınlarda anomali riski oranı % 1-2 kadarken, epilepsi hastası olan gebelerde bu oran % 4-8 kadardır. Fakat ölü doğum riski epilepsi hastası olan gebelerde, normal gebeliklerden daha yüksektir. Erken doğumun olması, doğumun gecikmesinde ve bebeğe oksijen gereksiniminin sağlanamadığı durumlarda gelişme geriliği gözlenir. Kullanılan ilaçlara bağlı olarak, hamilelikte bazı defektler gelişebilir. Bu komplikasyonlar birden çok ilaç kullanımında ve yüksek dozda ilaç kullanımında daha yüksek oranda yaşanabilir. Epilepsi hastası olan kadınların bebeklerinde epilepsi hastalığının görülme riski 1/40 kadar olur. Fakat defektlerin görülmesi kalıtsal patolojilerden kaynaklanır. Bunun yanı sıra doğan bebekte kalp anomalileri, yarık dudak, yanak, yüz ve parmak anomalileri ile sinirsel gelişim anomalisi görülebilir. Bu tür sorunlar cerrahi yollarla düzeltilebilir. Epilepsi hastası olan kadınların bebeklerinde gelişme geriliği ve zekâ düzeyinde geriliklerde fazla oranda görülebilir.

Epilepsi hastası gebeler ne yapmalıdır?

Doktorun önerdiği antiepileptikler düzenli bir şekilde kullanılmaya devam edilmelidir. Hastalar 2 yıldan fazla nöbet geçirmedilerse, ilaçlar yavaş şekilde azaltılarak kesilebilir. Gebelik döneminde antiepileptik ilacın dozu doktor tarafından ayarlanır.  Bu süreçte özellikle ilk üç aylık dönemde ilaçların kullanılması gerekir. Gebelikten önce ve gebelik döneminde kullanılan folik asit sinir sistemi bozukluklarını azaltabilir. Ayrıca düzenli beslenme, sigara ve alkolden uzak durma, düzenli egzersiz yapma faydalı olabilir. Gebelikte geçirilen ağır nöbetler bazen düşüklere neden olabilir. Bebekte nöbet sırasında nefes alamama, kan akımının az olması gibi nedenlere sebep olduğundan, bebeğin strese girmesine neden olur.

Bir Cevap Yazın