En fazla göç veren şehirler hangileri?

Tüik verileri ışığında 2015 yılında en çok göç veren illerimiz belli oldu. Sanayinin olduğu bölgelere her yıl olduğu gibi yoğun göçler devam etti. Devlet her ne kadar göç veren bölgeler için bazı çalışmalar yapsa dahi göç sorununa çözüm bulunamadı. Ülkemizin büyük şehirlerinde yaşamak daha da zorlaşıyor. Büyük şehirlerde düzenini kurmuş aileler zor şartlar altında yaşamak zorunda kalıyor. Büyük şehirlerde yaşamanın en büyük bedeli artan kiralar ve ödenen vergilerdir. Güzel Anadolunun değerli tarım arazileri göç sebebi ile uzun süreli nadasa bırakılmış durumdadır. Peki ülkemizde en çok göç veren şehirler hangileridir?

göç

Kars

Doğu Anadolu’nun gelişmekte olan şehri Kars bu sene yüzde olarak en çok göç veren il olmuştur. Şehir merkezine 6 km uzaklıktaki havalimanı diğer demiryolu ve kara yolu ulaşımı ile beraber Kafkas üniversitesinin olduğu şehir yapılan bu yatırımlara rağmen göç vermeye devam ediyor. Kars ili göç yolunun kesilmesi için gerekli en büyük yatırımın iş alanı açmak olduğu gerçeğini yüz üstüne çıkarıyor. Kars’ın resmi nüfusu 292 bin civarındadır.

Ağrı

Doğu Anadolu’nun sert iklimlerini yaşayan Ağrı’nın en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılık üzerinedir. Ancak yapılan araştırmalara göre 1965 yılında kır nüfusu %78’ken günümüzde bu oran %45’e kadar düşmüştür. Halk arazilerini bırakarak şehir hayatı yaşamayı tercih etmiştir. Ağrı’nın resmi nüfusu 547 bin civarındadır.

Yozgat

Bir dönem sanayisi ile ünlenen Yozgat artık İç Anadolu’nun en çok göç veren kenti olmuştur. Bozok Üniversitesi’nin olduğu ilimiz geniş düz alanları ile tarım ve hayvancılıkta ilerlemiştir. Ancak şehirde sanayileşmenin olmaması göç yollarının açılmasına neden olmuştur. Yozgat’ın resmi nüfusu 419 bin civarındadır.

Muş 

Tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomisi ve düşük verimli tarımı göç vermelerinin en büyük sebebidir. Kırsal kesimden şehre büyük göç vardır bu yüzden merkez nüfusu sürekli artıyor. Sanayi olarak Şeker fabrikası bulunuyor. Osmanlı’nın son döneminde Ermenilerin yoğunlukla yaşadığı yer olan Muş’ta şuan halkın çoğunluğu Kürt kökenlidir. Muş’un resmi nüfusu 408 bin civarındadır.

Türkiye istatistik kurumunun açıkladığı veriler ışığında en çok göç veren illeri araştırdık. Göç vermenin en büyük sebebi yeterli iş alanının olmaması ve halkın kırsal kesimde yaşamak istememesidir. Sanayileşmenin olmadığı bölgelerde halk memleketini ve topraklarını boş bırakıp Büyük şehirlere iş aramaya gidiyor. Bu durum dengesiz bir yerleşim politikasına ve insanlarımızın daha fazla eziyet çekmesine sebep oluyor.

Bir Cevap Yazın