Eklem ağrıları neden olur?

eklem ağrılarıEklem ağrıları genellikle ileri yaşlardaki kişilerin yoğun olarak yaşadığı bir sorun olmasına rağmen, farklı etkiler nedeniyle genç yaşta olan kişileri de etkileyebilir. Spor aktiviteleri, fazla kilo, çeşitli sistemik hastalıklar ve kazalara maruz kalmak gibi etkenler nedeniyle her yaştaki kişide eklem ağrısı görülebilir. Vücudun hareket edebilmesi için, kas ve kemikler kadar önemli olan eklemler, vücudun destek yapısını oluşturmaktadır. Eklem ağrılarının olması vücudun hareketlerini kısıtlar ve kişilerin aktiviteleri yapmasına engel olur. Tedavinin yapılabilmesi için, önce buna sebep olan etkenin belirlenmesi gerekir. Eklemlerin yapısı sadece kemiklerden değil, kendilerini sarmış olan kapsüllerden, bağlardan, kaslar, yumuşak doku ve kese gibi yapılardan oluşmaktadır. Bu nedenle eklem ağrılarının oluşumu, anatomisi ve işlevselliği birbirinden farklı değişik yapılardan kaynaklanmakta ve değişik sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Eklemlerde olan ağrılarda farklı şiddeti olan belirtiler ve işaretler olur. Bölgede ağrı, kızarma, şişkinlik ve sertlik gibi etkilerin yanı sıra, vücutta genel bir halsizlik hâkim olmaktadır. Bu ciddi bir sebebe dayanabileceği gibi, vücuttaki genel bir hastalığın habercisi olarak kabul edilmeli ve tanı koyulması gerekir.

Eklem ağrılarının belirtileri nedir?

Eklemlerdeki sorunlarda oluşan belirtiler şiddeti değişen ağrılardır. Bu genellikle nöbetler halinde hissedilmektedir. Hastalarda halsizlik, hareket bozukluğu, hareket etme güçlüğü, eklemlerde sertlik ve şişlik gibi belirtiler meydana gelmektedir. Bunlar hastaya son derece rahatsızlık verir. Bu yüzden hastalar vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Eklem ağrıları kimlerde etkili olmaktadır?

Bu rahatsızlık herkeste görülebileceği gibi, ailesinde yakın akrabalarında eklem ağrıları olan kişilerde daha fazla etkili olabilir. Bu yüzden genetik bir rahatsızlık olabileceği söylenebilir. Bundan başka kırmızı eti çok tüketenlerde, sıkça dengesiz ve ağır yük kaldıranlarda, eklem rahatsızlığı bulunanlarda, metabolizması ve bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde de daha sık meydana gelir.

Eklem ağrılarının en fazla görüldüğü rahatsızlıklar nelerdir?

Osteoartrit (Kireçlenme): Eklem iltihabı farklı etkenlerle oluşmuş olsa da, en fazla rastlanan osteoartrit sorunudur. Bu rahatsızlık genellikle orta yaşlı kişilerde etkili olur. Eklemlerin arasında bulunan kıkırdağın yani esnek dokunun yıpranması nedeniyle oluşur. Bu etki hastalarda ağrı, halsizlik gibi belirtilere sebep olur. Obez kişilerde, sakatlananlarda, devamlı aynı hareketi yapan kişiler bu konuda daha riskli konumdadır.

Bursit (Kesecik iltihabı): Tendonların korunmasını sağlayan içi sıvı dolu kesecik olan bursaların tahriş olup şişmesi olan bursit, çok ağrılı bir sorundur. Eklemlerde ağrıya, kızarıklık, sertleşme ve vücutta halsizlik gibi belirtilere sebep olur. Spor yapılırken eklemlere aşırı yüklenilmesi, aşırı kilolu olmak, eklem hastalıkları gibi etkenlerde bursit nedeni olabilir. Vücutta en çok kalçada, omuzlarda, topuk, dizler ve ayakta başparmağı etkisi altına alabilir. Dinlenme ve uygulanan tedavi sayesinde kısa sürede tedavi edilebilecek bir sorundur.

Tendinit: Kaslar ve kemiklerin bağlanmasını sağlayan tendonlardaki iltihaplanma, şişme ya da tahriş olma gibi sorunlar tendinit olarak adlandırılır. Bu rahatsızlık yaşlılık, tendonların esnek yapısını kaybetmesi ve aşırı kullanılması sonucunda olabilir. Vücutta yaygın ağrıya, halsizlik ve yorgunluk gibi etkilere sebep olur.

Eklemleri aşırı kullanmak: Uzun süre eklemleri aşırı şekilde kullanmak kireçlenme etkisi gösterebilir. Yapılacak egzersiz programlarına başlanmadan önce, hafif ısınma hareketlerinin yapılması ve eklemlere fazla yüklenilmemesi gerekir.

Yaralanmalar: Darbeler sonucunda vücutta eklem ağrılarının meydana gelmesi söz konusu olabilir. Bu şekilde oluşan eklem ağrıları için, dinlenme suretiyle hafifleme etkisi olur. Fakat bazı ciddi sayılan yaralanmalarda, daha sonra eklemlerde osteoartrit gelişimi gözlenebilir.

Gut hastalığı: Bu rahatsızlık vücutta eklem iltihaplanması şeklinde yaşanmaktadır. Vücutta ürik asit üretiminden oluşan gut hastalığında, vücutta birikmiş olan asit eklemlerde sertliğe, şişme ve ağrı gibi etkilere sebep olur. Bunun genetik etkenlerden, cinsiyet, alkol kullanımı ve fazla et tüketimi gibi faktörlerden oluştuğu söylenebilir.

Eklem ağrısında tedavi yolları nedir?

Hastanın yapılacak olan muayenesinde önce ağrının meydana geldiği yer belirlenmektedir. Ardından yapılacak kan tahlilleri ve vücutta bulunan kan hücrelerinin sayısının belirlenmesi hastaya yapılmasına yardımcı olur. Eklem ağrıları değişik yöntemlerle tedavi edilebilir. Akupunktur tedavisi yapıldığında, hastaya geleneksel yöntem ile şok tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında kaplıca tedavisi de, içeriğinde olan mineraller ve ısıyla yarattığı basınç nedeniyle, belirli bir sürede olsa eklem ağrılarında rahatlama sağlamaktadır. Eklem ağrılarının oluşmasını sağlayan hastalıklar varsa, öncelikle bunların tedavi edilmesi sağlanmalıdır.

Bir Cevap Yazın