Duvar kağıdı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Son zamanlarda yeniden popüler hale gelmiş olan duvar kağıtları bir çok model ve desende tasarlanmakta ve kullanılmaktadır. Özellikle bayanların fazlasıyla önemsediği renk ve desen seçimi en zor tercihlerden biridir. Bu konuda eşlerin tartıştığı düşünüldüğünde duvar kağıdı seçiminin önemi daha çok ortaya çıkacaktır.
ddd
Duvar kağıdı seçimi yapmak aslında basit bir seçim gibi görünse de, ev dekorasyonu yapılırken en çok zorlanacak uygulamalardan biri olma özelliğine sahiptir. Bilhassa son yıllarda dekorasyon trendleri arasına yaygın bir şekilde girmiş olan ve birbiri ardına çıkan değişik tasarımlar ve farklı özelliklere ait olan duvar kağıdı örnekleri ile ev dekorasyonu yapmak son derece zorlaşmıştır.

Duvar kağıdı seçimine balamadan önce kağıt kaplamaya ayırabileceğiniz parayı planlayınız. Duvar kağıdının özelliği arttıkça fiyatı da ona göre artmaktadır. Sıradan desenli bir duvar kağıdını 30-35 liraya alabiliyorken, silinebilir ve özel kabartmalı bir duvar kağıdını 200-250 liraya ancak alabilmekteyiz.

Duvar kağıdına kararı vermeden başka dekorasyon fikirlerini araştırmakta büyük yarar vardır. Yani duvar kağıdı, boya, duvar stikerları, lambir vs. gibi diğer alternatifleri incelemek pişmanlıkların önüne geçiyor. Duvar kağıdnın kaliteli olup olmadığı hakkında uzmanlardan görüş almalıyız. Kaliteli duvar kağıdının nasıl seçilecğeini iyi bilmemiz gerekiyor. Duvar kağıdının sert ya da yumuşak olması kalite ile alakalı bir şey değildir. Yumuşaklık ya da sertlik yerine duvar kağıdının çeşidinin kumaş dokulu ve elyaf tabanlı olmasına dikkat edilmelidir. Naylon yani vinil duvar kağıdı hava almadığından dolayı çocuk odası gibi ortamlarda kullanılması pek tavsiye edilmez. Kısa süre içinde eğer dekorasyon düşüncenizin değişmesi ihtimali varsa, duvar kağıdını söktürmek isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda yumuşak duvar kağıtlarının (non-woven elyaf tabanlı) çok daha kolay uygulandığını ve söküldüğünü unutmamak gerekir. Arkası sadece kağıt olan duvar kağıtlarının sökülmesi epeyce uğraştırıcı olabilmektedir.

Şunu unutmamak gerekir ki duvar kağıdı her yere uygulanamaz. Özellikle duvar kağıdının uygulanmasının hiçbir şekilde uygun olmadığı yerler fayans döşeli, saten boyalı, lake parlak ahşap kaplamalı ya da ham sıvalı rutubetli yerler başta gelmektedir. Bu tip yerlerde genel olarak bir takım dönüşüm astarı uygulaması yapılmalıdır. Örneğin rutubetli olan yerlere zemin kazıma işlemi yapılarak rutubet astarı uygulaması yapılmalıdır. Plastik boyalı zeminlere ise uygun alçı ile kaplamak ya da ince zımpara kağıdı ile tutunma zemini oluşturmak çok daha uygun olacaktır.

Üreticisi belli bir fabrika ürünüyse, katalogdaki desenin arka sayfasındaki simge ve işaretleri incelemek gerekiyor. Satın alınacak duvar kağıdının hangi ülkede üretildiğini öğreniniz. Duvar kağıdını el ile yoklayarak kalitesini anlamak mümkün değildir. Dokulu duvar kağıtları diğer kağıtlara göre gerek kalite gerekse görünüm açısından daha üstündür. İstisnasız bütün duvar kağıtları kurallarına göre temizliği yapılarak kullanılınca uygulanan ortamlara göre eskirler. Kağıdın kalitesi, yapışma sırasında ve dayanma aşamasında kabarma ve duvardan gelebilecek değişimlerin duvar kağıdı yüzeyine etkisinde kendisini gösterir.
Desen ve renk seçimi elbette ki zevkinize uygun olmalıdır. Uygulanacak alanda hayal kırıklığına uğramak istemiyorsanız çok iyi düşününüz. Duvar kâğıdı seçerken odanın büyüklüğü, konfigürasyonu, aydınlatması ve tavan yüksekliği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer odanız güneye bakıyorsa; duvar kâğıdı tonları soğuk olsun (mavi, yeşil, lacivert), kuzeye bakıyorsa; duvar kâğıdının sıcak tonları güneş ışığı yetersizliğini tazmin edebilir (açık bej renginden itibaren kahverengiye kadar)

Küçük odaları görsel olarak geniş yapmak için; küçük desenli veya açık renk düz duvar kağıdı seçiniz. Eşkenar dörtgen şeklinde desenli duvar kağıtları kullanınız. Eğer odanız fazla büyükse; duvar kağıdınızı doygun sıcak ya da koyu tonlardan seçiniz. Büyük desenli veya eğik çizgili duvar kağıdı tercih edin. Eğer odanız dar ve tavanı yüksekse; yatay çizgili duvar kağıdı tercih etmelisiniz.

Bir Cevap Yazın