Dubai neresidir?

Son zamanlarda tatil deyince akla gelen en önemli yerlerden biri olan Dubai Arap Yarımadası’nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten biridir.
dubai
Dubai, Birleşik Arap Emirliklerinin Basra Körfezi kıyısında, 16 metre rakımda ve deniz seviyesinde bulunmaktadır. Dubai Emirliği, güneyinde Abu Dabi Emirliği, kuzeydoğusunda Şarika Emirliği ve güneydoğusunda ise Umman Sultanlığı ile çevrilidir. Dubai, arkasında bulunan Arap Çölü’ne bitişik bir kenttir. Dubai, Birleşik Arap Emirliklerinin güneyindeki kısımdan son derece farklı bir görünüme sahip olmakla birlikte birçok Dubai manzarasında kumlu çöl görünümleri ortaya çıkmaktadır. Kum çok miktarda ezilmiş midye kabuğu ve mercan parçalarından oluşmuş olup temiz ve açık renktedir.

Dubai, 1900’lü yılların başında küçük bir balıkçı ve liman şehriydi. 1929-1930 Dünya Ekonomik Krizinin, Dubai İnci Piyasasının çökmesine neden olmasından uzun bir süre sonra 1969 yılında burada petrolün bulunması ihraç edilmeye başlanması Dubai ,için yeni bir başlangıç olmuştur. İngiltere’nin himayesindeki Dubai, 1968’de İngiltere’nin bölgeden çekilmesinden sonra 2 Aralık 1971 tarihinde Abu Dabi, Acman, Şarika, Füceyre ve Ummül Kayveyn emirlikleri monarşik bir federasyon yapılanması ile birleşerek Birleşik Arap Emirlikleri’ni kurdular. 1972 yılının başlarında Resü’l-Hayme de diğer altı emirliğe katıldığında Birleşik Arap Emirlikleri’nin yedi emirlikten meydana gelmiş oldu. Bölgede petrolün bulunmasından sonra Dubai’nin geliri devamlı ve hızlı bir şekilde arttı ve böylece emirlik bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti haline geldi.

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en yoğun nüfusuna ve Abu Dabi’den sonra ikinci en büyük yüzölçümüne sahip emirliğidir. Dubai ve Abu Dabi ulusal önem taşıyan kritik konularda veto etme hakkına sahip olan iki emirliğidir. Dubai, Abu Dabi ve Şarika emirlikleri arasında yer almakta ve Şarika ve Acman ile birlikte Dubai-Şarika-Acman metropolitan alanını oluşturmaktadır.

Dubai’de ilk kaydedilen yerleşim 1799 tarihine aittir. Dubai Şeyhliği 1833 yılında, Suudi Arabistan’ da bulunan, o günlerde İkinci Suudi Devletinde yaşamakta olan Şeyh Maktum bin Butti El-Maktum’un Beni Yas kabilesinden 800 kişi ile birlikte bugünkü Dubai Koyunun bulunduğu bölgeye yerleşmeleri ile Beni Yas’ın Ebu Falasa boyu tarafından kuruldu. Fransa, Almanya ve Rusya’nın Basra Körfeziyle artan ilgisine karşı olarak 1892 yılında İngiltere’yle bir himaye anlaşması imzalamalarıyla bölge kontrolleri altında kaldı ve 1971 yılında bağımsızlıklarını kazanmalarından sonra yeni doğan Birleşik Arap Emirliklerine katıldı.

Dubai bugün Ortadoğu ve Basra Körfezi bölgesinde sürekli olarak gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez haline gelmiştir. Aynı zamanda Dubai taşımacılık merkezlerinden birisidir. Dubai ekonomisi petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, turizm, havayolları, gayrimenkul işlemleri ve mali hizmetler alanında ileri düzeydedir.

Dubai son zamanlarda büyük inşaat projeleri ve sportif karşılaşmaları ile dünyanın dikkatini çekmektedir. Dubai, aralarında dünyanın en yüksek binası olarak bilinen Burç Dubai’nin de bulunduğu çok sayıda gökdelen ve yüksek binaları, iddialı bir proje olan insan yapımı Palmiye Adaları, otelleri ve bölgenin ve dünyanın en büyük alışveriş merkezleriyle bir sembol haline gelmiştir. Dubai hızla yükselen ekonomisiyle Güney Asya’dan işgücünü çekmeye başlamıştır. Dubai 2012 yılı verilerine göre, en pahalı kentler sıralamasında Ortadoğu’da birinci, dünya sıralamasında yirmi ikinci kenttir.

Dubai sıcak çöl iklimine sahip bir kenttir. Dubai’de yazlar ortalama 42 °C yükseklikte çok sıcak, rüzgârlı ve nemli olup geceleri ise sıcaklık 29 °C’ye kadar düşer. Yıl boyunca hemen hemen bütün günleri güneşlidir. Kışları ortalama 23 °C sıcaklığa sahip olup geceleri 14 °C’ye kadar düşmektedir. Yağışlar, son birkaç on yıldır artmakla birlikte yıllık 250 mm2’dir. Dubai yazları sıcaklığının yanı sıra aşırı yüksek nem oranına sahip olması ile tanınır.

Dubai’de Müslümanların yanı sıra çok sayıda Hıristiyan, Bahai, Hindu, Sih, Budist ve diğer dinlerden müteşekkil olan topluluklar bulunmaktadır. Müslüman olmayan dinsel gruplara grup faaliyetlerini açıkça tavsiye etmeleri izni verilmiştir. Bununla birlikte dini yayma adına misyonerlik faaliyetleri ve dinsel literatürü karıştırmak yasaklanmıştır.

Turizm Dubai hükümetinin yabancı nakit para akışını sürdürme stratejisinin önemli bir parçasıdır. Dubai büyük alışveriş merkezleri ile turistler için bir çekim alanıdır. Dubai, yıllık 7.6 milyon ziyaretçi ile dünyada 7. en çok ziyaret edilen kenttir.

Bir Cevap Yazın