Dua çiçeği nasıl yetiştirilir?

Herkesin bildiği gibi dua çiçeği geceleri kapanan, gündüzleri açan meşhur yapraklarıyla tanınmaktadır. Botanik alanında ise, maranta olarak bilinen dua çiçeği yaprakları nedeniyle bu isimle anılmaktadır. Gündüzleri yaprakları yatay şekilde, gece olduğunda ise, dik bir şekilde olan dua çiçeğinin asıl doğal ortamı tropikal iklimlerin hüküm sürdüğü alanlardır. Bu bitkinin kökleri toprak altında ilerleme gösteren, uzun yumrulara sahip olan bir yapıdadır. Evlerimizde salonların, balkonların baş köşesini süsleyen oldukça güzel görünümlü iç mekân bitkisidir. Güneşin batışıyla birlikte yapraklarının dua eden bir insan eline benzer hal alması nedeniyle herkes bitkiye dua çiçeği der. Yetiştirilmesi yapraklarının dekoratif görünümü nedeniyledir.

Dua Çiçeği

Desenli ve hoş görünümlü olan yaprakları bulunan bitkinin hem bakımı kolay, hem de yetiştirilmesi kolaydır. Dua çiçeğinin doğal ortamda yetişen yaklaşık 30 türü bulunmaktadır. Özellikle maranta leuconeura kerchoveana, renkli ve desenli yaprakları olduğundan, saksı çiçekçiliğinde önemli bir yere sahiptir. Elips şeklindeki yaprakların damarlarının her iki tarafında olan koyu yeşil ve kahverengi lekeler vardır. Bu bitkiyi yetiştirmek isterseniz sizlere bazı önerilerde bulunacağız.

Dua çiçeği güneş ve ısı ihtiyacı

Bitki güneşe ihtiyaç duyar, ancak güneş ışığının seviyesinin iyi ayarlanması gerekmektedir. Güneş almadığı takdirde yaprak renkleri solar. Aşırı güneş aldığında da aynı şekilde yaprakların canlılığını azalır. Kış ayları süresince direkt güneş ışığı alabilir. Ancak havaların ısınmasından sonra sabah ya da ikindiden sonra çiçeğin güneş alması en uygunudur. Yakıcı sıcak öğlen güneşinden korunmalı, gerektiği takdirde perde ile ışığı filtrelemelisiniz. Dua çiçeği tropikal iklim bitkisi olduğu için, sıfır derecenin altında olan soğuklara karşı dayanıklı olmaz.

Dua çiçeğinin toprak ve saksı ihtiyacı

Dua çiçeği özellikle kökleri sıcak ve havadar toprak sevmektedir. Bu yüzden büyük saksıların yerine, fazla derin olmayan, yayvan şekilde ve kökleriyle aynı büyüklükte olan saksılara dikilmelidir. 2-3 senede bir yapmanız gereken saksı değişimi, çiçeğinizin gelişmesi için uygundur. Toprak ihtiyacı yaklaşık 10 cm kadar olduğundan, herhangi başa bir karışıma gerek kalmadan dışarıdan alacağınız hazır satılan poşet topraklarda kolayca yetiştirilebilir. Doğal toprakta yetiştirmek isterseniz, toprağın dörtte bir oranında kum ile karıştırmanız, toprağın geçirgenliğini artırmanız için yeterli olur.

Dua çiçeğinin su ve besin takviyesi ihtiyacı

Dua çiçeğinizi sulamak için kesinlikle klorsuz su kullanmanız gerekir. Klor bu bitkinin yapraklarına zarar verecektir.  Toprağı hafifçe kuruduğunda, bol suyla toprak ve kökleri yıkanacak şekilde sulama yapmalısınız. Hastalıklardan korunması için suyun tamamen dışarı akıp gitmesi ve saksının tabağında su birikmemesi önemli sayılır. Yaklaşık 3-4 sulamada bir vereceğiniz besin takviyesi bitkinin gelişimi için oldukça faydalıdır. Ancak kış geldiğinde gelişimi durduğundan besin verilmemesi yapılan sulamanın da azaltılması tavsiye edilir.

Dua çiçeğinin hastalıkları ve zararlılar

Dua çiçeğinde en fazla görülen sorun, bitki biti yani kırmızı örümceklerdir. Yaprakları her hafta nemli bir bezle silinirse, bu bitlere karşı koruma sağlanır. Klorlu su kullanmanız ve havanın kuruluğu da çiçeğinize zarar verebilir. Çoğunlukla yaprak uçlarının kuruması ile meydana gelen sorunlar ise;

Sulama suyunun havalandırılıp klordan arındırılması

Koyu gölgeden ya da aşırı güneşten korunması

Kışın aşırı sıcak yerden ve havadar olmayan ortamlarda çiçeğin bulundurulmaması

Uygun büyüklüğü olan, çok büyük olmayan saksıların tercih edilmesi sayesinde önlenebilir.

Bir Cevap Yazın