Domain nedir?

Türkçesi “alan adı” olan domainler, aslında IP (Internet Protokol) numarasına ulaşmak için yazılan isimlerdir. Herhangi bir internet sitesine girmek için sitenin bulunduğu bilgisayarın IP numarasını bilmeniz yeterlidir ancak sayılar ile ifade edilen bu değerleri ezberlemektense, isimler ile bu siteleri hatırlamak çok daha basittir.

İnternet üzerinde bilgisayarların birbirleriyle haberleşmesini sağlayan bu numaraya sistemi (IP), kullanımı zor ve karmaşık olduğundan dolayı domain yani alan adı gereksinimi doğmuştur. Bu aşamadan sonrada domainlerde yer alan “tr, com, edu, medu” gibi kısaltmaların kullanımına başlanmıştır. Ülkelerin tanımlanması için verilen bu kısaltmalar, her ülkede belirli bir kurumun kontrolündedir. Ülkemizin domain takısı “.tr” olarak belirlenmiştir ve bu işi takip eden kurum, ODTÜ içinde yer alan NIC.TR kurumudur. NIC.TR kurumu, ülkemizde sonu .tr ile biten tüm domainlerin hak sahibi konumundadır.

Herhangi bir internet sitesine erişim sağlamak için sitenin domanini yazdığınızda, ilgili bilgisayar için daha önceden tanımlanan domaine ait bilgiler sorgulanır ve böylece bilgisayarın İP adresine ulaşılır. Siz de bu şekilde istediğiniz siteyi görüntülemiş olursunuz. İşte domain kullanımındaki temel mantık da, ilgili İP adreslerinin sorgulanmasına karışık gelmesi için oluşturulan isimlerden ibarettir.

Dünya genelinde registrar olarak adlandırılan kurumlar, tüm alan adı kayıtlarını(domain name registry) yapar ve böylece her İP adresine yalnızca bir domain verilmiş olur. Domain alımı her ülke için ayrı bir ücretlendirme tarifesine sahiptir. Belirli aralıklar ile güncellenen dünya genelindeki domain sorgulama veri tabanları, 24 ile 72 saat içerisinde yeni alınan domainleri kayıt altına almaktadır. Bu sunucular üzerinden ismi belirlenen domainler için ayrıca bir de kullanım süresi belirlenmektedir.

Domain alımı esnasında ismin kullanım haklarının ne kadar süreliğine alındığı da belirlenmelidir. Domain sahibinin önceden belirlenen süre içerisinde yenileme işlemi yapmaması durumunda, domain yeniden sahipsiz olacaktır. Bu tür durumlarda ilk 10 gün için domain kullanılamaz duruma gelir ve takip eden 45 gün boyunca da bu domain kimseye verilmez. Ancak 45 günlük sürenin sonunda yenileme işlemi yapılmadıysa, domain sahipsiz statüye geçer ve başka birisi bu domaini satın alabilir. Ayrıca domain karakterleri için belirlenen bir maksimum karakter sayısı vardır ki bu uzunluk da 63 karakter ile sınırlandırılmıştır.

Bir Cevap Yazın