Doğumdan sonra korunma nasıl olmalıdır?

korunmaKadının hamilelikten önceki sağlığına kavuşması ve genital organların tam olarak iyileşebilmesi için doğumdan sonra belli bir süre hamile kalmaması gerekir. Bu nedenle doğumdan sonra en uygun korunma yönteminin kullanılmasıyla gebe kalmak önlenmelidir. Doğumdan sonra dünyaya gelen olan bebekler anne ve baba için en büyük bir mutluluk kaynağıdır. Bebeğin dünyaya gelmesiyle aileye daha fazla maddi ve manevi sorumluluklar yüklenmektedir. Bu yüzden belli bir süre annenin yeniden gebe kalmaması gerekir. Bu hem kendi sağlığı açısından, hem de yeni bebeğin sorumluluğunu en iyi şekilde taşıyabilmek için şarttır. Kendi sağlıklarını düşünerek normal doğum yapmış olan kadınlar doğumdan sonra en az bir yıl süreyle, sezaryenle doğum yapan kadınlar ise en az üç yıl süreyle hamile kalmamalıdır.

Emzirme gebelikten korunma yöntemi olarak kullanılabilir mi?

Doğum sonrasında adet düzensizliği yaşanmasının nedeni emzirmedir. Emzirme süresinde prolaktin salgısında artış olmaktadır. Sütün gelmesi için bu hormon gereklidir. Prolaktin hormonu ise yumurtlamaya engel olur ve gebeliğe karşı bir koruyuculuk sağlar. Ancak bu hormonun koruyuculuğu, doğumdan sonra her geçen gün azalır. Doğumdan sonra hormonun en etkili olduğu dönem ilk 3 aylık süreçtir. Fakat bu yöntem gebelikten korunmak için güvenli değildir. Zaten doğum sonrasında adet düzensizliği yaşanmasının nedeni de budur. Çünkü kadının emzirmesinin süresi, sıklığı gibi etkenler koruyuculuk açısından etkili olmaktadır. Doğumdan sonraki 3 aydan itibaren kadında yumurtlama yeniden başlar. Bazı aylar prolaktin hormonundan dolayı yumurtlama olmadığı için adet görülmez. Bu yüzden anne adayları emzirme döneminde en uygun doğum kontrol yöntemiyle kendisini gebelikten korumalıdır. Aksi halde istenmeyen sürpriz gebelikler yaşanması kaçınılmazdır.

Doğumdan sonra doğum kontrol hapı kullanımı

Doğum kontrol hapları östrojen ve progestinler içermektedir. Östrojenlerin anne sütünün miktarını azaltmasından dolayı emzirme sürecinde doğum kontrol haplarının kullanımı önerilmemektedir.

Doğum sonrası güvenli doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Spiral: Doğumdan sonra en güvenli sayılan doğum kontrol yöntemlerinden biri spiral kullanımıdır. Spiral doğumdan sonraki 40-45 gün içinde rahatlıkla takılmaktadır. Eğer sezaryenle doğum gerçekleştiyse, doğumdan 50 gün sonra spiral takılabilir. Bunun için kadının önce jinekolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. Rahim ağzında yara olması, vajinal enfeksiyon, adet düzensizliği ve yumurtalık iltihabı gibi sorunların bulunmaması gerekir. Bakır alerjisi bulunan kadınlarda bakır içerikli spiral kullanılmaması gerekmektedir.

Prezervatif: Bu yöntemde doğum sonrasında en güvenli sayılan gebelikten korunma yöntemidir. Fakat bunu önce erkeklerin kullanması gerekir.

Üç aylık depo progestinler: Bunların sütle birlikte bebeğe geçmesi halinde herhangi bir zararı bulunmaz. Bu yüzden güvenle kullanılabilir. Üç ayda bir defa uygulanan iğneler, kadınlara üç aylık korunma sağlar. Bu iğnelerin kullananlarda akne, iştahta artma, göğüslerde gerginlik, adet düzensizliği ve kilo alma gibi istenmeyen etkileri oluşabilir. İğneler bazen 6 ay gibi uzun sürelerle adet gecikmesine sebep olabilir. Bu nedenle adet gören kadınlar aylık progestin iğnelerini yaptırmalıdır.

Tüplerin bağlanması: Doğumdan sonra yeni bir gebelik istenmemesi durumunda ve kadının 30-31 yaşın üstünde olması halinde yumurtalık kanallarının bağlatılması korunma için düşünülebilir. Bu operasyon doğumdan 40 gün sonra laparoskopik ya da minilaparatami yöntemiyle yapılmaktadır. Ancak bunun yapılabilmesi için eşin rızası bulunmalıdır. Ayrıca çiftler bundan sonraki süreçte kesin olarak çocuk istememelidir.

Bir Cevap Yazın