Doğru nefes nasıl alınır?

Sağlıklı bir ruh ve beden sağlığı için nefesin nasıl alınması gerektiğinin bilinmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, bir kişinin doğuşta doğru nefes aldığını, ancak büyüme ile birlikte bir takım yanlış alışkanlıklar edindiğini, beslenme bozuklukları ve sağlık sorunları gibi faktörlerin de etkisiyle doğru nefes almaktan uzaklaştığını ve kesik kesik ve yetersiz nefes alarak, normalin çok daha altında oksijen almaya başladığını belirtmektedirler. Uzmanlar nefes miktarının azalmasıyla kişide hem bedensel hem de ruhsal sorunlar meydana geldiğini belirtmektedirler.
dd
Bedensel olarak az nefes alan kişi kendisini çok daha yorgun ve stres altında hisseder. Doğru nefes tekniği ile vücuda giren oksijen miktarı hızla arttırılabilmektedir. Kandaki oksijen miktarı yükselir ve daha fazla oksijen, vücut enerjisinin harekete geçirir. Böylece kişide ruhsal değişim ve dönüşüm sağlanmış olur. Kişi karamsarlıktan doğru enfes alarak kurtulur, olaylara karşı daha pozitif düşünme başlar ve olumsuz düşüncelere daha kolay set çeker hale gelir.

Biz insanlar maalesef her zaman doğru nefes alıp veremiyoruz. Stres ve koşuşturma gibi bir takım olumsuz faktörler, nefes alış verişlerimizin değişmesine sebep olmaktadır. Aynı zamanda, bilgisayar karşısında genel olarak kambur halde uzun süre oturmak da kişinin solunumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Öyle ki, çok daha az nefes alıyor ve aktifliğimizi kaybediyoruz. Vücudumuz da az miktardaki oksijen ile idare etmek zorunda kaldığı için bilhassa spor yaparken fonksiyonlarını yeteri kadar yerine getiremiyor. Bunun önüne geçmek için mutlaka karından derin nefes almak gerekmektedir.

Bunun için öncelikle rahat bir kıyafetle sandalyeye oturulmalıdır. Alışkın olunan şekilde nefes alıp ve bu sırada oluşan hareketi hissetmeye çalışmak gerekmektedir. Daha sonra karın bölgesine doğru nefes alınmalıdır. Ellerden biri karnın üzerine yerleştirilmelidir. Böylece oksijenin doğru yolda olup olmadığı anlaşılabilir. Ardından yavaşça nefes verilmelidir. Nefes verişi, oksijenin vücuda giriş süresinden daha fazla olmalıdır. Nefes alış verişi arasındaki doğal molaya da odaklanmak icap eder. Sonra tekrar nefes alınmalıdır. Bu egzersiz yaklaşık 3 dakika kadar devam ettirilmelidir.

Bu çalışmalar kalp ile mide arasında bulunan ve gevşemeyi sağlayan, akciğer-mide sinir sistemini uyarmaktadır. Hücrelere ve kaslara daha fazla oksijen gitmesini ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlamaktadır. Solunum egzersizi her gün iki kez tekrar edilmelidir. Birkaç hafta sonra nefes alış verişi kendiliğinden düzelecektir.

Yüzerken enseye ve sırta kramp girmemesi için başın suyun üstünde nefes alınmalı ve suyun altında da nefes verilmelidir. Kalça yüksekliğindeki suda ayakta durulduktan sonra vücudun üst bölgesi öne doğru eğilmelidir. Gözler suda yanıyorsa, egzersizi uygularken deniz gözlüğü de kullanılabilir. Gözler kapatıldıktan sonra derin nefes alınmalı ve yüz suya daldırılmalıdır. Daha sonra havayı yavaşça ağızdan suya püskürtülmelidir. Baş tekrar yukarı kaldırılıp, nefes alınmalıdır. Bu hareketi 10 kez tekrarlanmalıdır.
Bu egzersiz daha fazla kondisyon geliştirmeyi, gerilmeden nefes almayı ve ritmik olarak nefes vermeyi sağlamaktadır.

Doğru nefes alma alışkanlığı kazanmak için şöyle egzersiz de yapılabilir: Bacaklar kalça genişliğinde açıldıktan sonra derin nefes alınmalıdır. Daha sonra her iki kolu yukarı kaldırılıp ve eller vücudun ön bölgesine getirildikten sonra nefes verilmelidir. Nefes molası verilirken kollar aşağı doğru sarkıtılmalıdır. Hareketi birkaç kez tekrar edilmelidir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına göre doğru nefes alabilmek için:
1- Ciğerleri dakikada 4 ile 6 litre arasında hava ile doldurmak,
2- Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframı hareket ettirmek,
3- Solunumu ağız yerine burundan yapmak,
gerekmektedir.

Doğru nefes alıp veremeyen kişiler karbondioksite karşı daha duyarlıdır; karbondioksitli ortamlarda daha sık ve kısa nefes alıp vermektedirler.

Bir Cevap Yazın