Diş fırçalama tekniği nasıl olmalıdır?

Diş fırçalamayı doğru bir şekilde yaparak sağlıklı dişlere sahip olmanıza katkı sağlayabilirsiniz. Dişlerin sağlığını korumada en etkili yöntem, dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalamaktır. Fırçalamanın süresi en az iki dakika sürmelidir. Fırçalarken diş ile dişeti arasında olan bölge iyice fırçalanmalıdır. Buradaki amacınız, dişlerin üzerine yerleşmiş olan bakteri plağını uzaklaştırmak olmalıdır. Bunları doğru bir şekilde yapabilmeniz için, sağlıklı bir diş fırçasına sahip olmak gerekir. Ağzın içinde kolay hareket eden, en arkada bulunan dişlere ulaşan naylon yapıda ve orta sertlikte olan fırçalar bu işlem için uygun olur. Fırça seçimini doğru yaptıktan sonra günde iki defa dişlerin fırçalanması gerekir. Diş fırçası fırçalama sırasında diş eti çizgisine eğimli olarak tutulmalı. Bu durumu bozmadan dairesel hareketler yaparak dişlerin fırçalanması sağlanmalıdır. Fırçanın mevcut konumu değiştirilmeden, fırça boyu kadar ilerleme yapılarak, diğer yerlerde aynı şekilde fırçalanmalıdır.

Dişlerin temizlenmesinde diş macunu ve gargaranın önemi nedir?

fırçalama

Diş macunları ağıza hoş bir koku verip, diş fırçalamayı kolaylaştırır. Ağız sağlığını korumak için kullanılan gargaralar destekleyici ürünlerdir. Bunları sürekli olarak kullanmanız önerilmemektedir. Diş fırçalama tekniğiniz doğru değilse, kullanacağınız diş macunu ve gargaralardan fayda beklemeniz yanlış olur. Dişlerin parlatılması için kullanılan tozlar ise, diş doktorunun önerisi dışında kullanılmamalıdır. Aşırı miktarda kullanmak, diş sağlığınıza yarar yerine zarar getirir.

Diş fırçalama tekniği nasıl olmalıdır?

  • Önce fırçanızı dişlerinize 45 derecelik açı yapacak şekilde tutmalısınız. Diş etinden itibaren ağız boşluğuna doğru yapacağınız hareketle diş fırçalamaya başlamalısınız. Fırçalamayı sert hareketlerle değil, ön dişlerden arka taraftaki dişlere doğru dairesel ve yumuşak hareketlerle yapmalısınız.
  • Dişlerin iç yüzeylerini ise fırçayı eğik konumda tutup, diş etinden yukarı tarafa ağız boşluğuna doğru hareketler yaparak fırçalamalısınız.
  • En sonunda dişlerin çiğneme yüzeylerini fırçayı düz bir şekilde tutup hareket ettirmelisiniz.

Fırçalama sırasında yaşanabilecek olumsuzluklar nedir?

Fırçalama sırasında diş etlerinde kanama olursa, bu bölgeler iyi temizlenmemiş olan yerlerdir. Diş etlerinde kanama olursa fırçalamayı bırakmamanız gerekir. Sadece biraz daha fazla dikkatli olmanız gerekir. Kanamalar bir süre sonunda kesilmediği takdirde, diş taşı oluşumu olabilir, bu durumda doğru bir şekilde fırçalama yapamıyor olabilirsiniz. Diş fırçaları sadece kişiye özel kullanılmalı, 3-4 ay içinde yenisiyle değiştirilmelidir. Gerekiyorsa diş temizliğinde diş ipi ve ara yüz fırçalarını kullanmayı ihmal edilmemelisiniz.

Diş fırçalamada yapılan hatalar nelerdir?

  • Diş fırçalarken yapılan en büyük hatalardan biri sadece dişleri fırçalamaktır, doğru olan fırçalama diş etlerini de kapsamalıdır.
  • Dişlerin sadece ön yüzünü fırçalayıp, dil ve damak bölgesini fırçalamamak.
  • Çok kısa süre yapılan fırçalamalar faydalı değildir.
  • Diş macununun üzerine sadece nohutun yarısı kadar macun koymak yeterlidir. 6 yaşından küçük çocuklara diş macunu kullandırılmamalı, 12 yaşın üstünde olanlara ise fırçalamadan sonra 3-4 defa ağızlarını suyla çalkalamaları sağlanmalıdır.
  • Sadece diş macunları ve gargaralardan yarar beklemek yanlış bir tutumdur. Fırçalamanın düzgün yapılmaması durumunda, dişlerin temizliği sağlanamayacaktır.
  • 20’lik dişlerin bulunduğu yerlerin fırçalanması ihmal edilmektedir.
  • Ağızda olan çarpık yapıdaki dişlerin fırçalanması sırasında, diş fırçası dişin konumuna uygun olarak  hareket ettirilmemesi
  • Diş etlerinde kanama oluştuğunda fırçalamayı bırakmak.
  • Diş tozunu çok sık kullanmak sakıncalıdır.
  • Çok uzun sürelerde fırçalama yapmak.
  • Aşırı miktarda güç kullanıp, diş etlerinde ve dişlerde aşınmaya sebep olmak

Bir Cevap Yazın