Diş eti hastalıklarının sebepleri nelerdir?

diş etiDiş eti hastalıkları dişin etrafındaki ve dişi destekleyen kemiğe kadar ilerleme gösterebilecek olan diş eti iltihaplarının olmasıdır. Dişlerin üstünde oluşan yapışkan ve renksiz plak oluşumlarına bakteriler sebep olmaktadır. Dişler düzenli şekilde fırçalanmadığında ve diş ipi kullanılmaması halinde dişlerde plak birikmesi söz konusu olur. Bakteriler böyle dişleri ve diş etini sarara, aynı zamanda diş eti dokusu ve dişleri destekleyen kemiğe enfekte olur. Bu aşamadan sonra dişlerde sallanma ve düşme gibi belirtiler olur.

Diş eti hastalığının belirtileri nedir?

  • Diş eti hastalıklarında diş eti kanamaları olur. Sağlıklı olan diş etinde kanama olmaz.
  • Diş etinde şişme ve kızarma
  • Diş etindeki çekilmeler ve açığa çıkan köklerdeki hassasiyet
  • Diş eti kenarında ya da dişlerin arasında, diş taşları nedeniyle oluşan siyah alanların olması halinde
  • Diş ve diş eti arasındaki iltihap
  • Dişlerin sallanması, uzaması ve dişlerin arasındaki açılma
  • Ağızdaki kötü koku ve kötü bir tat olması durumunda, kişilerin diş eti hastalıkları açısından değerlendirme için diş doktoruna gitmesi gerekir.

Diş eti hastalıklarının aşamaları

  • Gingivitis: Bu diş eti hastalıklarının en hafif şeklidir. Burada hastaların çektiği rahatsızlık düşük seviyededir. Ağız ve diş temizliğine önem vermeyen kişilerde bu sıkça olabilir. Dişlerde biriken besin artıkları bakteri oluşumunu hızlandırarak gingivitis oluşmasına zemin hazırlar. Ağız sağlığına önem verilmesi halinde, kendiliğinden düzelme sağlanabilir.
  • Periodontitis: Gingivitis aşaması zamanında diş etlerinin tedavi edilmemesi halinde, sorun dişlerde ilerleyerek kemikleri etkiler. Diş plağı dişlerden diş etlerinin arka tarafına inerek, burada gelişir. Bakteriler diş etiyle birlikte, diş eti dokularını etkiler. Bu diş etindeki iltihaplanma periodontitis adını alır. Bunun agresif ve kronik türleri bulunmaktadır. Tedavi edilmezse diş kayıpları olabilir.
  • İlerlemiş periodontitis: Diş eti hastalıklarında son aşamada dişleri destekleyen lifler ve kemik hasar gördüğü için, dişlerde sallanma olur. Dişler bu aşamada görevini yapamaz. Uygulanan tedaviden sonra dişler kurtulmadığında, dişlerin çekilmesi gerekir.

Diş eti hastalıklarının nedenleri

Genetik yatkınlık: Diş eti hastalıkları olan kişilerde %30 oranında ailesinde bu sorunların olduğu tespit edilmiştir. Bu daha çok ağız ve diş bakımına özen göstermeyen kişiler, genetik yatkınlıktan dolayı diğerlerine göre altı kat fazla diş eti hastalığına maruz kalır. Bu durumdakiler mutlaka dişeti uzmanından destek almalıdır.

Sigara alışkanlığı: Sigara içmek diş etlerinin yumuşamasına neden olarak diş eti hastalıklarının gelişimine zemin hazırlar. Doku hasarına neden olan sigara içilmesi aynı zamanda tedavi sırsında yaraların iyileşmesini geciktirmektedir.

Stres: Vücutta enfeksiyonlara karşı korunmasız kalınmasına sebep olan stres, diş eti hastalıklarının oluşmasına da neden olabilir. Stres kişide diş gıcırdatma ve diş sıkmaya neden olabileceğinden diş ve diş eti arasında olan kuvvetin azalmasına sebep olur. Diş etlerindeki çekilmenin en önemli nedeni  diş sıkmadır.

Kötü beslenme ve obezite: Vücutta bağışıklık sistemini güçlendirmek için yiyeceklere dikkat edilmelidir. Buna özen gösterilmediğinde, vücut hastalıklara karşı  savunmasız kalır. Enfeksiyonların oluşmasını hızlandırıcı kötü beslenme alışkanlıkları ve aşırı kilo kontrol altına alınmazsa, diş eti hastalıklarının gelişmesi engellenemez.

Vitamin eksiklikleri: Vücuttaki K, C ve B12 vitamini, folik asit ve niyasin eksikliği halinde diş etinde olan kanamalar dışında vücutta burun kanaması, ishal ve halsizlik gibi yakınmalar da neden olur.

Sert diş fırçalama: Dişlerin sert bir şekilde fırçalanması nedeniyle zedelenen dokularla diş etinde kanama meydana gelebilir.

Gebelik dönemindeki hormonlar: Hamilelik döneminde kan akışı hızlı olduğundan diş etinde şişme ve kanama sorunları olabilir. Bakteri oluşumu hızlanır, diş eti kanamaları olur. Hormonların bu etkisi özellikle gebeliğin ikinci üç aylık döneminde daha etkili olur.

Yanlış ve kalitesiz yapılan diş protezleri: Diş etlerine baskı yapacak kron köprü, dolgu, protez gibi yapılar diş eti sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.

Lösemi, iskorbüt, diyabet rahatsızlıkları: Bunlar diş etinde kanama eğilimini arttırır ve enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu hastaların tedavisi sırasında diş eti uzmanlarına rutin şekilde gitmesi gerekir.

İlaç kullanımı: Kan incelten özelliği olan ilaçlar, antidepresan, kalp ilaçları ve doğum  kontrol hapları kullanan kişiler özellikle ağız sağlığına önem vermelidir. Bu tür ilaçlar diş etlerine zarar verici olabilir.

Diş eti hastalıkları nasıl teşhis edilir?

Hastalar diş doktoruna gittikleri takdirde, diş etlerinin genel görünümünde kızarıklık, şişme ve kanama gibi belirtilerin olması halinde, periodontal sonda denen aletle diş ve diş eti arasındaki diş eti cebinin boyu ölçülür. Ayrıca gerekli olursa dişlerin çevresinde olan kemik dokusunun değerlendirilmesi için röntgen filmi çekilebilir.

Bir Cevap Yazın