Diş eti ameliyatı neden yapılır?

diş etiDiş eti ameliyatları ilerlemiş aşamadaki diş eti hastalıklarında uygulanan flap ameliyatlarını kapsar. Diş eti hastalıkları arasında en fazla görülen hastalıkların başında diş eti iltihapları gelmektedir. İltihap diş etinde belli bir noktasında olabileceği gibi, diş etinin tamamında etkili olabilir. İlerleyen dönemde diş kökü ve çene kemiğine kadar inebilir. Bu aşamada cerrahi operasyon kaçınılmaz olur. Bu ameliyatlarda eriyen çene kemiğinin desteklenmesi için ya da burada kemik oluşturulması gerektiğinde kemik greftleri konulabilir. Bununla yeni kemik oluşumu sağlanır. Ancak bu kemik eski seviyesinde olamaz. Diş eti ameliyatı dikişli uygulanır. Ameliyatta lokal anestezi uygulansa da, bazı durumlarda genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyatlar gingivoplasti ve gingivektomi gibi farklı operasyonlar olabilir. Burada hastalıklı olan diş etini kesip çıkarmak, diş etindeki şekil bozukluklarını gidermek, kökleri temizlemek, büyümüş cep derinliğini azaltmak, ölü yumuşak dokularım kazınması gibi farklı işlemlerin yapılması mümkündür.

Diş eti ameliyatları

  • Diş eti fazla göründüğünde diş eti rezeksiyonları (Gingivektomi)
  • Diş eti şekillendirmesi (Gingivoplasti)
  • Diş eti çekilmesinde diş eti greft uygulamaları
  • Diş eti pigmentasyonlarının giderilmesi

Gingivoplasti (Diş eti estetiği)

Diş eti dokularında olan sorunlarda ya da estetik olarak diş etine yapılan farklı müdahaleleri içeren bir operasyondur. Bu operasyonlar için;

  • Gülümsemede diş etinin fazla görünmesi halinde
  • Diş eti seviyesinin olması gerekenden farklı konumda olması
  • Diş eti çekilmesinde
  • Diş etinde olan renklenmede
  • Diş eti hastalıklarında
  • Çapraşıklığa bağlı diş eti seviyesindeki bozulmada
  • Diş boylarının kısa olmasında kron boyunu uzatmak için diş eti estetiği yapılması

Gingivektomi: Bu gülümseme sırasında diş eti görünmesi halinde gingivektomi adındaki ameliyatlar uygulanır. Bundan başka diş etinin simetrik olmaması durumunda da bu ameliyatlar yapılır. İlaçlardan kaynaklanan, iltihaptan dolayı ya da genetik açıdan diş eti büyümesinde kemik erimesi bulunmuyorsa, kemik oluşturulamadığında, gingivektomi ameliyatı sayesinde büyümüş diş eti yok edilir. Gingivoplasti gingivektomi sonrasında diş etini cerrahi olarak düzeltebilmek, şeklini yeniden eskisi gibi yapmak için uygulanabilir. Bunun yanında gingivoplasti tek başına da uygulanabilen bir operasyondur.

Diş eti oluşturmak için yumuşak doku greftleri

Farklı sebeplerle oluşan diş eti çekilmelerinin örtülmesi için, ağızda farklı bölgelerden alınan yumuşak dokular kullanılabilir. Bu dokular genellikle damaktan veya sorunsuz diş etinden alınmaktadır. Diş eti hastalığının ilerlemesinin önlenmesi ya da estetik görünüm amacıyla uygulanır. Diş eti çekilmesi yüzünden açığa çıkmış olan kök yüzeyleri yumuşak doku greftleriyle kapatılmaktadır.

Diş eti ameliyatlarında kemik doku greftleri

Flap operasyonları sırasında ileri derecede kemik kaybı olmuş bölgelerde doğal ya da yapay kemik tozu kullanılarak kemik yapımı uyarılır. Diş eti ameliyatlarından sonra diş etinin iyileşmesinden sonra doğal olarak diş etinde küçülme olur. Bu yüzden dişler sanki uzamış gibi durabilir. Hastalığın ilerlemiş olmasına göre çekilme miktarı artacaktır. Dişlerde biraz sallanabilir. Fakat bu 4-5 ay içinde kendiliğinden düzelir ya da oldukça azalır.

Diş eti ameliyatından sonra

Diş eti ameliyatında uygulanan tedaviler sırasında, hastanın ağız hijyenine özen göstermesi gerekir. Flap operasyonlarından sonra buna dikkat edilmezse, iyileşme sürecine olumsuz etkileri olur. Ameliyat uygulanmamış alanlarda aynı şekilde diş fırçalamaya devam edilmeli, müdahale edilmiş olan alanlara dokunulmamalıdır. Yemeklerin ardından ılık suyla gargara yapılmalıdır. Bu alana konulan pat 1 hafta 10 gün içinde alınır. Fakat doktor yine pat konulmasına karar verebilir. Diş etindeki hassasiyeti önlenmesi için, kahve, çay ve kola gibi içeceklerden kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonra 4-5 gün süreyle sigara içilmemesi gerekir. Ameliyatın ardından en az 2 saat herhangi bir şey yenilmemeli, 24 saat sıcak ve soğuk yiyecekler tüketilmemelidir. Bu dönemde biraz sızıntı ve kanama olması normaldir. Fakat uzun süren kanamalar hakkında doktor bilgilendirilmelidir.

Bir Cevap Yazın