Diş dolgusu çeşitleri nelerdir?

dişDiş dolgusu işlevini yitirmiş, çürümüş ve ağrıya neden olmasıyla rahatsızlık veren dişler için uygulanan protez tedavidir. Çürümüş dişler çekilmeden, çürük temizlenerek diş yapısının yerini tutabilecek kadar dayanıklı dolgu malzemesiyle dişin içi doldurulmaktadır. Dişte oluşan çürüğün oranı belirlenir ve tedavi uygulanır. Çürük köke kadar ulaştığında, önce kanal tedavisi yapılıp, daha sonra dolgu işlemine başlanır.

Diş dolgusu çeşitleri nelerdir?

Diş dolgusu için farklı seçenekler bulunmaktadır. Bunların dayanıklılığı ve maliyeti birbirinden farklıdır.

Altın dolgu: Altın dolgu dişlerde kullanılan maden dolgu malzemelerindendir. Bunlar belli seans sayısından sonra uygulanır. Hastaların isteğiyle, özel siparişle hazırlanmış dolgu, laboratuvar ortamında hazırlanarak dişe yapıştırılır. Dişteki en iyi dolgu malzemesi kabul edilen altının 20 yıl süren bir ömrü vardır.

Amalgam (gümüş) dolgu: Altın diş dolgusuna oranla daha uygun maliyetlidir. Ancak aşınmada dirençli olsa da, genellikle renginden dolayı arka dişlerde tercih edilir. Ön dişler için kullanıma uygun olmaz.

Kompozit reçine dolgu: Bunlar diş rengine en iyi uyum sağlayan malzemedir. Ayrıca diğer dolgulara göre uygulanması daha kolaydır. Dolgu malzemesi oyulmuş olan dişin içine doldurulur ve kurumaya bırakılır. Bu dolgu diğerlerine göre daha dayanıksızdır. Zamanla aşınma yüzünden kırılmalar olabilir. Kompozit reçine dolgular bakımına göre 3-10 yıl arasında ömre sahiptir.

Porselen dolgu: Bu dolgular laboratuvar ortamında hazırlanıp, dişe özel uygulanır. Dayanıklı olan ve diş rengine uyum sağlayan porselen dolguların leke tutması dayanıklıdır. Maliyet açısından altın dolgulara yakındır.

Bir Cevap Yazın