Diş çürüğü nasıl tedavi edilir?

diş çürüğüDiş çürüğü belirli aşamalardan geçtikten sonra ağrı yapacağı döneme gelince, dişte olan madde kaybını telafi etmek ve dişteki çürüğün ilerlemesini durdurmak, yeni çürüklerin oluşmasına engel olmak ve estetik olarak bozuklukların engellenebilmesi için dişlerde bazı restorasyonlar yapılmaktadır. Diş çürüyüp ağrı yapacağı aşamaya gelmesine kadar belli bir zamana ihtiyaç duyulur. Ancak düzenli bir şekilde diş doktoru kontrolleri yapıldığında, bu soruna zamanında müdahale etme olasılığı vardır. Dişlerde gerekli bakım yapılmaz, temizlik kurallarına uyulmazsa bakteriler diş dokusuna yerleşip, dişin yapısında hasar oluşur. Bakterilerin diş dokusundan uzaklaştırılamaması halinde, geri dönüşü olmayan doku kaybı yaşanacaktır. Bu nedenle dişlerde yapılan restorasyonlarda, dişte oluşan doku kaybındaki fazlalık ve bundan etkilenmiş olan dokulara göre farklılık göstermektedir. Dişteki çürükler kendiliğinden geçmemektedir. Bu yüzden çürüğün seviyesine uygun tedavinin uygulanması gerekmektedir.

Diş çürüğü seviyelerine göre tedavi nasıl uygulanmaktadır?

Dişlerde meydana gelen çürükler derinliklerine göre sınıflandırılmaktadır. Bu çürüklerin tedavisi de derinliğine uygun bir şekilde yapılır. Dişte henüz başlamış olan bir çürük dişin mine seviyesinde olur. Bu çürüğün ilerlemesi halinde, dişin dentin seviyesine kadar ulaşır. Bundan sonra dentin seviyesine, buradan diş siniri olan pulpaya doğru yaklaşır. Çürüğün pulpaya inmesiyle, dişte meydana gelecek en çok doku kaybı yaşanır. Diş çürüklerinde seviyesine göre fissür örtücü, dolgu ya da kanal tedavisi uygulanabilir. Bunlar yeterli gelmezse, diş çekilip diğer dişlerinde bu çürükten etkilenmesine engel olunmaktadır.

Dentin seviyesine kadar inmiş olan diş çürüklerinde tedavi

Dişte oluşan çürük dentin seviyesine kadar inmişse, diş yüzeyine asit uygulanıp çürük doku bölgeden uzaklaştırılmaktadır. Bundan sonra burayı tamir edecek jel sürülüp, diş eski haline getirilmektedir. Çürüğün dentin seviyesine kadar inmesi halinde, yapılan işlem bir kaç kez uygulanmak zorunda kalınabilir. Bu aşama dişin dolguya gerek kalmadan kurtarılabildiği en son aşamadır. Dişin üstünde beyaz ya da kahverengi tonlarında olan çürük başlangıcında bu işlem yapılıp, dişteki çürük tedavi edilmiş olur. Bu işlemde kullanılan diş jeli ise, dişin kendi kendini yeniden yapmasını sağlar. Bu tedavi sırasında dolgu yapılmadan ve dişte uyuşturulma olmadan diş çürüğü giderilmektedir.

Diş çürüğünün ara yüz yerine dişin çiğneme yüzeyinde olması halinde, buda dentin seviyesine kadar fissür örtücü uygulamasıyla tedavi edilir. Bu uygulama sırasında diş yüzeyi temizlenir ve yüzeyde fissür örtücü maddenin buraya tutunmasını sağlamak için diş jeli sürülerek pürüzlendirme çalışması yapılır. Diş yüzeyinde bulunan girintilere fissür örtücü koyulup, mavi ışık tutulmaktadır. Bu uygulama sırasında yine uyuşturma işlemi yapılmadan, dişte aşındırma olmadan kısa sürede tedavi yapılarak, dişteki çürükler giderilir. Diş yüzeyinde bulunan girinti ve çıkıntıların içine yemek artıkları birikip, bakteriler yerleşir. Bu tedavi türü özellikle çocukların dişlerinin ömrünü uzatmak için, oluşan küçük çürüklerde her zaman tavsiye edilmektedir. Fissür örtücü uygulama kısa sürede yapılan, fakat diş sağlığı için oldukça faydalı olan koruyucu bir tedavi şeklidir. Özellikle yeni başlayan çürüklerde çok etkilidir.

Pulpaya kadar inmiş olan diş çürüklerinde tedavi

Diş çürüğü dentinin derinliklerine kadar inmiş ve pulpaya kadar ulaşmış olması halinde, çürüğün tedavi edilmesi için dolgu yapılması gerekmektedir. Çürük bu aşamaya geldiği zaman, kişiye dişte olan hassasiyet ve sızlamayla kendisini belli edebilecek seviyeye kadar gelmiş olur.

Diş çürüğü pulpaya iyice indiği takdirde yani diş sinirini etkilemesi halinde, dolgu uygulanarak dişin kurtarılma şansı çok azalmaktadır. Fakat kişide gece ağrıları başlamadan, çürüğün pulpaya henüz ulaştığı zaman tedaviye başlandığında, dolgu yapılıp kurtarılabilir. Pulpa etkilenirse kişide geceleri uyutmayacak diş ağrısı, zonklama, dişe baskı uygulandığı zaman ağrı olması gibi etkiler görülmeye başlar. Bu duruma gelmiş olan dişteki çürüğe kanal tedavisi uygulanması gerekir.

Dişte oluşan çürük dişin beslenmesini sağlayan damarların ve sinirin olduğu iç tabakaya ulaşmış ya da apse meydana gelmişse, köklerde bundan etkilenmiş olan dokular temizlenmeli ve diş siniri buradan çıkarılmalıdır. Bu uygulanan tedavi kanal tedavisidir. Kanal tedavisinin süresi fazla uzun olmakla beraber, bu süreyi belirleyen nokta apsenin durumu ve dişin tedaviye vereceği cevaptır. Diş çürüğü tedavisinde uygulanan dolgu, kanal tedavisi ve diş çekimi yapılırken bölgesel uyuşturma yapılır. Bu yüzden tedaviler ağrısız olarak tamamlanır. Kanal tedavisi diş çürüklerinin tedavisinde, dişin çekilmeden önce yapılacağı en son tedavidir.

Bir Cevap Yazın