Diş çekimi öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler nedir?

Diş çekimi herkesi korkutsa da, hastaların bu işlemde hiç zorlanmadığı aksine burada diş doktorunun zorlandığı  bir durum vardır.  Hastanın hiç ağrı duymaması için gereken her türlü önlem alınmaktadır. Diş çekimi ağızda kalması mümkün olmayan dişlere uygulanacak bir yöntemdir.

Diş çekiminden önce yapılması gerekenler nedir?

  • Kalp hastalığı bulunanlar için en uygun anestezik madde seçimi yapılmalıdır. Hastalar kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa, kalp doktoruna danışarak bu işlemi yaptırmalıdır. Bu durumda kullanılan ilaçlar bir gün öncesinde kesilerek, aşırı bir kanama olmamasına çalışılır.
  • Kan hastalıkları bulunanlar da diş doktorunu bilgilendirmelidir. Öncesinde uygun ilaçlar kullanılarak oluşacak bir olumsuzluğun önüne geçilmeli, uygun anestezikler kullanılmalıdır.
  • Sinir ilacı kullananların bunu diş doktoruna bildirmesi gerekir. Bu durumda anestezide kullanılan ilaçlar özdiş çekimiel olarak seçilmelidir.
  • Şeker hastalığı olanlarda doktora bildirerek, uygun bir zamanda dişlerini çektirmelidir. Bu durumda doktorunuz çekimden sonra kanı durduracak ilaç kullanmanızı önerecektir.
  • Çekim yapılmadan önce antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa doktorunuz en uygun kararı verecektir. Kalp rahatsızlığı olanlarda, diyabet hastalarında ve enfeksiyon bulunan kişilerde antibiyotik kullanılmaktadır.
  • Kadınların adet dönemlerinde çok gerekmezse, diş çekimi yapılmamalıdır.
  • Gebeliğin ilk üç aylık döneminde yapılacak anestezi uygun olmayacağından, bu işlemden kaçınmak gerekir. Sonraki dönemlerde doktorunuzun onayıyla, diş çekimi yapılması hamilelere yararlı olacaktır. Enfeksiyonlu alan ortadan kaldırılacağından hamileler ve bebeğin gelişimine faydalı olacaktır. Uygun dozda yapılacak olan anestezi bebeğe zarar vermeyecektir.
  • Alerjik yapısı olanlar, hiper tansiyonu bulunanlar da, doktoruna gerekli bilgileri vererek uygun anestezilerin kullanılmasına yardımcı olmalıdır.
  • Karaciğer hastalığı olanlar da, uygun anestezilerin kullanılması oldukça önemlidir. Karaciğerin hastalığından ötürü kullanılacak olan anestezi artıkları vücuttan atılmakta zorlanabilir. Bunun için en uygun anestezi maddesi kullanılmalıdır.

Diş çekimi sırasında yapılması gerekenler nelerdir?

Hastanın sağlık durumu işlem öncesinde belirlendiyse, buna en uygun anestezik madde seçimi yapılmalıdır. Uygulanacak olan anestezi diş çevresine yapıldıysa lokal anestezi, sinir gövdesine ya da etrafına dişten uzak bir bölgeye yapıldıysa rejyonal anestezi olarak isimlendirilir. Buna diş doktorunuz karar verecektir. Kullanılan uygulama sıklıkla alt çeneye yapılan rejyonal anestezidir. Anesteziden sonra alt dudakla birlikte yüzünüzün yarı bölgesi birkaç saat sürecek uyuşma belirtisi gösterir. Kalp hastalı olanlarda, kalp kasındaki kasılmaya engel olabilmek için özel seçilen anestezik ilaçlar kullanılacaktır. Genel anestezi ile yapılan diş çekimi ülkemizde fazla yaygınlaşmasa bile oldukça faydalı bir yöntem olarak bilinir. Günümüzde ağızda çok sayıda yapılan diş çekimlerinde ve özürlü çocuklarda yapılan çekimlerde kullanılmaktadır. Bu aşamanın ardından özel aletler kullanılıp, diş çekimi tamamlanır. Diş çekimi bilgi ve deneyim gerektiren teknik bir işlemdir. Diş doktorunuzun bayan ya da erkek olması fark etmez. Çekim sırasında eğer dişte kırılma olduysa, doktorunuz çene içerisinde kalan dişi elevatör adlı aletle çıkaracaktır.

Diş çekimi sonrasında yapılması gerekenler nedir?

Doktorunuz diş çekiminden sonra dişin çekildiği yere gereken bakımı yaparak, sizlere neler yapmanız gerektiği hakkında bilgiler verecektir. Genellikle ağzını çalkalamamasını ve diş boşluğunda meydana gelen kan pıhtısının hiçbir şekilde kurcalanmamasını söylerler. Bunun için tükürmemenizi, burnunuzu kurcalamamanızı, şiddetli olarak hapşırmamanızı belirtirler. Çekim sonrasında araç kullanmamanızı, sigara ve alkol tüketmemenizi ve 15-20 dakika bekleme salonunda  beklemenizi söylerler. Çekimden sonra bir süre sulu gıdalarla beslenmeniz önerilir. Bölgede ağrı ve şişlik oluşursa, bölgeye bir süre buz torbası koyabilirsiniz. Diş çekilen bölgedeki ağrı 2-3 gün sonra geçmediyse, alveolit denilen iltihaplanma oluşumu gerçekleşmiş olabilir. Bu durumda hastanın tekrar diş doktoruna giderek, dişin çekildiği yerin antiseptik ilaçlarla yıkanmasını sağlaması gerekir. Ayrıca doktorunuz evde kullanmanız için size ilaçta yazacaktır. Bu bölgede oluşan iltihap nedeniyle küçük bir parça kemikte oluşabilir. Doktorunuz temizleme esnasında bunu da alacaktır. Çekimin ardından 15-20 dakikada geçmeyen kanamalarda, sıkı bir gazlı bez parçasını tampon olarak dişin çıkarıldığı yere sıkıştırarak, yarım saat sıkıca ısırmak gerekir. Yine de dinmeyen kanamalarda mutlaka doktorunuza tekrar gitmelisiniz. Diş çekiminden sonra 4-5 gün boyunca ağzınızı tuzlu su veya solüsyonlarla ile gargara yapmak bakterilerden korunmak için yararlı olacaktır. Doktorunuz çekim sonrası antibiyotik kullanımını uygun gördüyse ilacı bitirene kadar mutlaka kullanmalısınız. Bundan sonra ağız ve diş temizliğine yeterince önem vermeniz, dişlerinizde yeni çürüklerin oluşmasına engel olacaktır. Sağlıklı günlerin sizlerle olması dileğiyle..

Bir Cevap Yazın