Diş buğdayı nedir?

babyHer evin neşesi, hayatın rengi bebekler, varlıkları ile yaşantımızın en değerli odağını teşkil etmektedirler. Bebeklere dair tüm ilkler çok anlamlıdır ve her biri ayrı bir törenle kutlanır, sevinçle ve gururla karşılanır. Bu ilklerden biri de ilk çıkan diştir. “diş buğdayı” adı verilen geleneksel tören de ilk çıkan dişin kutlanması amacı ile yapılan eğlenceli toplantıya verilen addır.

Bebeğin ilk dişinin çıkmasını takiben, yakın aile dostları ve akrabalar çağırılır. Buğdayın kaynatılması ve şekerle karıştırılması ile oluşan tatlı karışımın üzerinin nar, ceviz, şekerleme vb. ile süslenmesi şeklinde hazırlanan ikram misafirlerle paylaşılır. Burada enteresan olan ayrıntı, tatlı kaselerinin birine altın, yüzük vb. bir nişan konur. Bu kaseyi alan misafir bebeğe bir hediye almakla görevlendirilir. Ancak, törene gelen herkes genelde hediyesi ile geldiğinden bu detay sadece eğlencenin dozunu ve heyecanını artırma misyonun görmektedir.

Bazı yörelerde içinde şeker, buğday, pirinç gibi malzemelerin dolu olduğu kase bebeğin başının üzerinden dualarla döndürüldükten sonra, içindekiler başından aşağı dökülür. Bereketli, kısmetli günler görmesi, diğer dişlerinin de sağlıkla ve kolaylıkla çıkması için yapılan bu uygulama da hoş bir geleneğimiz olarak varlığını devam ettirmektedir.

Bu törenlerin pek bilinmediği ya da uygulanmadığı bazı yörelerde ise en sık uygulanan ve bilinen ritüel, bebeğin dişinin çıktığını ilk gören kişinin bebeğe hediye alması şeklindedir.

“Diş buğdayı” kutlamalarının, yöreden yöreye farklı isimleri de olabilmektedir. Diş hediği, diş göllesi gibi bazı isimler de benzer törenler için kullanılmaktadır.

Adı her ne olursa olsun, bu tarz törenlerde amaç, bebeklerinin ilk dişine şahit olan ebeveynin yanında olup, sevinçlerine ortak olmak; bebeğin güzel günler görmesi, hayatta tüm diğer ilklerin sırayla mutlulukla gerçekleşmesi için birlikte yapılan duaya eşlik etmektir.

Bir Cevap Yazın