Devrek neresidir?

devrekDevrek Batı Karadeniz bölgemizde yer alan Zonguldak ilinin bir ilçesidir. Neolitik çağlardan itibaren insanlar tarafından yerleşim alanı olarak kullanılan ve şehir merkezine 60 km mesafede olan ilçe, deniz seviyesinden ortalama olarak 100 metre yükseklikte bulunur. Devrek’ten geçen Devrek çayı, Filyos çayı ile birleşip Karadeniz’e dökülür. İlçe bünyesinde olan zengin ormanlarıyla tanınmaktadır.  Çevresi dağlarla çevrili olan ve sanki çanak içinde yer alan bir konumuyla dikkat çeken bir yerleşim yeridir. Ilıman bir iklimin etkisindeki ilçeye, yılın her döneminde turistik ziyaret yapılabilir. Kış aylarında yoğun yağış alsa da, bu ilçeyi gezmenize engel olmaz.

Devrek ilçesinde olan tarihi kalıntıların tarihte hangi dönemlerden ve hangi uygarlıklardan kaldığı tam olarak bilinmese bile, günümüzde araştırmalar halen devam etmektedir. Bu kadar eski bir geçmişi olan yerleşim yerinde, tarihin karanlık sayfalarına ışık tutan eserler bulunmaktadır.

Şehrin doğal güzelliklerini gördükten sonra buradan ayrılmak biraz zor gelebilir. Bostandüzü mesire yeri ile Yedigöller milli parkının güzelliği görülmeye değerdir. Ülkemizin her köşesi gezilecek ve görülecek çok güzel yerlere sahiptir. Bu yöreyi daha önce görmediyseniz, mutlaka bu tatilinizi burada geçirmeniz hoşunuza gidecektir. Devrek ilçesi tatil anılarınıza güzel bir köşe olacaktır.

GASGAS KAYALIĞI: Tarihte burada hüküm süren Gaskaların bölgede olan egemenlikleri, Hititlerin de son bulduğu M.Ö. 1200 yıllarına kadar iner. Bu kayalığın ihtişamı karşısında hayran kalacaksınız.

YEDİ GÖLLER MİLLİ PARKI: İlçeye uzaklığı sadece 54 km olan milli park, ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. 2.019 hektar büyüklüğünde olan havzada, 7 heyelan gölden oluşan bir bölgedir. İnce göl, Büyük göl, Küçük göl,  , Nazlı göl, Derin göl, Serin göl ve Sazlı göl olarak adlandırılan göller, iki plato üzerinde yer alır. Yaz döneminde kuruyan bu göllerin bulunduğu bölge, 1965 yılından itibaren milli park olarak kullanılmaktadır.  Engebeli bir arazi üzerinde olan parkta, 238 türde bitki örtüsü bulunmaktadır.  Parkın içinde kayın, çam, gürgen, ve ıhlamur gibi ağaçların yanı sıra domuz, sincap, karaca ve geyik gibi hayvanlar da bulunmaktadır. 1969 yılında parkın içinde kurulmuş olan alabalık çiftliği, ülkemizdeki ilk kültür balıkçılığının yapıldığı çiftlik olarak bilinmektedir. Park alanında fotoğraf çekebilir, yürüyüş yapabilir, olta balıkçılığı ve kampçılık gibi etkinlerde rahat bir şekilde bulunabilirsiniz.

KRAL MEZARI: Pınarönü köyünde Kevkeroğlu mahallesinde olan kral mezarının içi define avcıları tarafından boşaltılmış olsa bile, mimari özellikleriyle burasının görülmesi gerekir. Eski bir yerleşim alanının içinde bulunan kral mezarı ziyaretçilere açıktır.

BEYKOZ ASARI: Bu kale ilçenin Alpaslan köyünde bulunmaktadır. Kayaların yamacında yer almış olan kalenin duvarları ve orta kısmında olan su havuzu görülmeye değerdir. Tarihe ışık tutan bu eserlerin, ziyaretçileri de oldukça fazladır.

BEYLİK MEZARI: Karakoçlu köyünde olan mezarın, kübik bir çatısı ve tek odası bulunmaktadır. Bir beye ait olduğu tahmin edilen mezar, büyük taş bloklar kullanılarak inşa edilmiştir. Bu yörenin doğal güzelliği de gezenlerin ilgisini çekecektir. Tarihi öneme sahip olan Gâvur ambarı denilen gözetleme kulesi de, Adatepe köyünde yer alır. Bu yörenin tarihte Alpaslan’a ait olduğu söylenmektedir.

YAĞMURCA BÖLGESİNDEKİ KAYALIKLAR (KURDEŞE): Doğudan batı tarafına kadar uzanan duvar şeklinde olan uzantılar, doğal bir kanyon havasındadır. İlginizi çektiyse, görülmesi gerekir.

AKÇASU KRAL MEZARLIĞI: Bostan düzü mevkiinden yirmi dakika kadar süren patika yolun devamında yer alan bu kral mezarının tarihte hangi dönemden kaldığı tam olarak bilinmiyor. Mezarın tamamı büyük taşlarla yapılan ve iki adet odadan oluşan eserin görülmesi gerekir.

MADENCİOĞLU ŞELALESİ: Madencioğlu köyünde yer alan şelale, doğa sevenlerin görmesi gereken güzellikler arasındadır. Devrek’in merkezine 11 km uzaklıkta olan bu şelale, Kurudere üstünde bulunur. Özbağı’na oldukça yakın olan şelale, dere yatağındaki dik yamaçlardan akmaktadır. Bunun gibi birkaç tane şelale oluşturmuştur.

Bir Cevap Yazın