Dermatit nedir?

dermatitDermatit toplumda yaygın olarak bilinen diğer adıyla egzama çoğunlukla cildin farklı maddeler ile olan temasıyla daha duyarlı hale gelmesi veya çevresel ve genetik etkenler sebebiyle oluşan iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Bu hastalık vücutta pütürlü, şiş, üzeri kırmızı renkli, kabuklanmış ve kaşıntılı döküntüler oluşmasına sebep olur. Vücudun belirli bir bölümünde veya daha geniş bölgelere yayılarak görülür. Bazı egzama örneklerinde döküntülerde sulu lezyonlar oluşabilir. Egzamalı bölge kaşıntı yaratacağından dolayı mikrop kapma oranı yüksektir. Eğer tedavisine bir an önce başlanmazsa cilt soyulmaya başlar, kalınlaşır ve koyu bir renge bürünür. Bu cilt hastalığına toplumda yaygın olarak rastlanılır ve çoğunlukla 1 yaşından itibaren vakalar görülmeye başlar. Bazı durumlarda 2-2,5 yaşına kadar etkisi devam ettiği gibi, ergenliğe kadar da sürebilir. Çocuklarda % 2 oranında etkilidir. Eğer anne alerjik hastalıklara sahipse, yeni doğan bebeklerde de görülme olasılığı artar. Bu hastalık insanların psikolojisini etkileyebilir. Bulaşıcı olan bir cilt hastalığı değildir. Kişilerin yaşam kalitesinde olumsuzluklara neden olur ve insanın kendisini rahatsız hissetmelerine sebep olur. Bu yüzden ilaç tedavisi bir an önce başlatılmalıdır.

Dermatit nedenleri

Dermatit birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bu nedenlerin en sık rastlanılanı alerjilerdir. Alerji sebebiyle ortaya çıkan egzama, atopik dermatit olarak adlandırılır. Bu dermatit türü bebeklik, çocukluk ve erişkinlik dönemlerinde ayrı ayrı değerlendirir. Astım ve saman nezlesi rahatsızlığı olan kişilerde görülme olasılığı daha fazladır. Hastalığın ortaya çıkmasını hızlandıran en büyük etken kişilerin günlük hayatlarında yaşadığı psikolojik ve duygusal sorunlardır. İlk olarak çocukluk döneminde başlar ve ilerler. Erişkin kişilerde ise alerjenlerle temas yaşanmadığında fazla sorun hissettirmez. Bu alerjenlere örnek olarak parfüm, otlar, krem, sabun ve kozmetik ürünlerini sayabiliriz. Ciltteki sürekli meydana gelen kaşıntılar da dermatitin nedenlerinden biri olarak sayılabilir. Dermatit vücudun en çok el ve ayak bölgelerinde oluşur. Sağlık koşullarının iyi olmaması, stres, kullanılan bazı makyaj malzemeleri gibi etkenlerde dermatit sebebi olarak sayılabilir.

Dermatit belirtileri

Dermatit hastalığının farklı birçok belirtisi bulunur ve türlerine göre ayrılır. Atopik dermatitin belirtileri arasında el, ayak ve yüzde yaşanan kaşıntılar, kızarıklık, döküntü gibi etkiler vardır. Bu belirtileri dirseklere kadar görebiliriz. Atopik dermatit hastalar arasında en sık rastlanılan türdür. Yan belirtiler olarak gözün altında oluşan koyu bölge, el ve ayak tabanlarındaki çizgilerin daha belirgin bir hal almasını sayabiliriz. Alerjenlerle yaşanan temaslarda kaşıntı ve kızarıklık oluşmaya başlar. Yağlı bir cilde sahip olan kişilerde ve saçlarda oluşan egzamada kaşıntı yaşanır. Çocuk hastalarda daha çok kabuklu döküntüler yaşanır. Devamlı yaşanan kaşıntılarda cilt rengi koyu bir renge bürünür ve sertlik oluşmaya başlar. Staz dermatitin belirtileri arasında ise ciltte kalınlaşma ve varisli damarları sayabiliriz. Bu belirtileri yanı sıra yara oluşumları da ortaya çıkabilir. Çoğunlukla bayan hastalarda makyaj malzemesi ve krem kullanımıyla ortaya çıkan egzamada sivilceler oluşabilir.

Dermatit tanısı nasıl konur?

Dermatit rahatsızlığının belirtilerinin görüldüğü kişilerin mutlaka bir an önce bir dermatoloğa gidip,  muayene olması gerekir. Tanı konulması için hastanın öyküsü doktor tarafından dinlenir ve fiziki muayenesi yapılır. Cildin üzerindeki sert lekelere bastırıldığında bunları beyaz kabarık lekeler oluşturduğu görülür. Hastaya alerjik dermatit teşhisi konulduktan sonra, ciltte alerjik testler yapılması gerekir. Bu alerjik testler cildin hangi alerjen maddelerden etkilendiğini belirlemek için yapılır. Bu testlerin yanı sıra yapılan laboratuvar testleri de bunları belirlemeye yardımcı olur. Hastalarda öncelikle yapılan testlerle kanda lgE adındaki antikor oranı belirlenir.

Dermatit tedavisi nasıl yapılır?

Dermatit hastalığının tedavi sürecinde hastaların yaşam kalitesini arttırmak amacıyla çeşitli tedaviler uygulanır. Cildin bu etkilerden kurtulmasını sağlayan bu etkenler belirtilerin etkisini iyileştirme konusunda yardımcı olur. Hastaların tedavisi için birçok ürün kullanılabilir. Bu tedavi ürünlerine örnek olarak özel temizleyicileri, ciltte tahriş yapmayan ürünleri, banyo yağlarını, ani alevlenmeleri önleyen kortizonlu kremleri, losyon ve pomatları sayabiliriz. Eğer yaşanan sorunlar arasında uyku bozukluğu varsa ilaç tedavisi uygulanarak bu sorunun ortadan kalması sağlanır. Fakat daha şiddetli olguların yaşandığı durumlarda tedavi yöntemi daha farklı yapılır ve başka ilaçlar kullanılır. Bu durumlarda ağızdan alınan kortizonlu ilaçlar ve azatioprin gibi bağışıklığı baskılayan ilaçlar kullanılır. Bunun yanında tetikleyici olan alerjen maddelerden de uzak durulması gerekir.

Bir Cevap Yazın