Demir tatlısı nasıl yapılır?

demir tatlısıDemir tatlısı ülkemizin Erzurum yöresine ait olan çok lezzetli tatlı çeşitlerinden birisidir. Erzurum’a giden herkesin bu tatlıyı yerinde yemesini tavsiye edebileceğimiz kadar leziz olan tatlının çıtır çıtır olan tadına kesinlikle bayılacaksınız. Tatlının en önemli özelliği özel bir demir kalıp sayesinde hazırlanıyor olmasıdır. Bu kalıplar günümüzde farklı şekillerde üretilmektedir. Buna aslında bir tür lokma tatlısı denilebilir. Demir tatlısını ilk kez yapanların biraz zorlanacağını söyleyebiliriz. Bunu yaptıkça mutlaka el alışkanlığı kazanacaksınız. İlk başta hamurunuz demir kalıba biraz yapışabilir. Hamuru ilk başta çıkarmak için bir çatal kullanabilirsiniz.

Hamurları pişirdiğinizde hemen şerbetlemeyi tercih etmezseniz, bunları buzdolabında 10-15 gün kadar saklayabilirsiniz. Sadece derin dondurucunun içine koymayın. Demir kalıbınızı bu tatlıyı yaparken kullandığınız sürece yıkamayın. Sadece bunu ilk kez kullandığınızda yıkamalısınız. Daha sonra her tatlı yapımında işiniz bitince kalıbınızı bir poşetin içine koyup muhafaza edin. Demir tatlısını sizde yapmayı isterseniz demir kalıbını Erzurum’dan getirtme olanağınız vardır. Bu kalıpların ustaları orada bulunmaktadır. Bu tatlıyı bir kez yaptıktan ve denedikten sonra sizde tatlının müdavimi olabilirsiniz. Dilerseniz birlikte demir tatlısını hazırlamaya başlayalım.

Demir tatlısı için gerekli olan malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı tepeleme nişasta
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı elenmiş un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Kızartmak için bol miktarda sıvı yağ
  • Demir kalıp

Şerbet malzemeleri                                                           

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Demir tatlısının yapımı

Tatlımızın yapımına önce şerbetini hazırlamakla başlayalım. Şerbetin malzemelerini bir tencerenin içerisine koyup, ocağın üstünde pişmeye bırakın. Arada karıştırıp, kıvamı fazla koyu olmayan fakat tatlının özelliğini yansıyacak kadar kıvamlı pişmesini sağlamalıyız. Daha sonra şerbetin soğuması için bir yere koyabilirsiniz. İsterseniz tatlının yapımında şerbet yerine pudra şekeri kullanabilirsiniz. Tatlı daha sıcakken üstüne pudra şekeri serpebilirsiniz.

Şimdi derin bir kâsenin içinde tatlının hamurunu hazırlayabilirsiniz. Hamur için uygun kıvam, aynı krep hamuru gibi olmalı. Yumurtaları kâsenin içine kırın. Burada da yumurtaların oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. İçerisine nişasta, kabartma tozu, un ve suyu ilave edin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve homojen akışkan hamur elde edin.

Derin bir kızartma tenceresine bol miktarda sıvı yağı koyup, bunu ocakta kızdırmaya başlayın. Demir tatlısı için kullanacağınız demir kalıbı da yağın içine ısınması için koymalısınız. Yağın yeteri kadar ısındığını anlayabilmek için, içerisine bir kaşık kadar hamur koyun. Hamurunuz yağın yüzeyine çıkarsa yağın istenen kıvamda ısınmıştır demektir. Yağın içindeki kızmış olan demiri çıkartıp, demirin üst kısmı hamurun üzerinde kalacak şekilde hamurun içine batırın. Bunu hemen çıkarıp, kızgın yağın içerisine koyun. İçinde 3-4 saniye kadar tutarak ve hafifçe sallayıp hamurun demir kalıptan çıkmasını sağlamalısınız. Kızaran hamurların her iki tarafını iyice pişirmeniz gerekmektedir. Daha sonra üstüne kağıt havlu sereceğiniz geniş bir tabağın içerisine koyun. Demir kalıbın iyice ısınmasına dikkat edin. Bunu çok fazla ısıtmayın, ama çok azda ısıtmayın. Bu ısı dengesinin iyi kurulması gereklidir. Hamurlar piştikten sonra, bunları ılınan şerbetin içine batırıp çıkarın. Tatlının en dikkat etmeniz gereken özelliği şerbeti içine çekmemesi olmalıdır. Burada yaptığınız sadece hamurların şerbetin içine bulanmasını sağlamaktır. Lezzetleri kıtır kıtır olmalıdır. Servis tabaklarına alacağınız demir tatlısını sıcak olarak konuklarınıza ikram edin.

Afiyet olsun.

Bir Cevap Yazın