Demir eksikliği nedir?

demir eksikliğiDemir eksikliği; yanlış beslenme alışkanlıkları sebebiyle vücudun hücresel boyutlu faaliyetlerinin düzenli bir şekilde sürdürülmesini sağlayan demirin, besinler aracılığı ile yeterli miktarda alınamamasından kaynaklanır. Ayrıca kişinin besinler vasıtası ile yeterli miktarda demir alması halinde dahi bağırsak emiliminin yeterli düzeyde olmaması da demir eksikliğine sebep olabilir. Hemoglobin miktarının tehlikeli bir biçimde azalmasına neden olan demir eksikliği, bedenin yaşamsal faaliyetleri sürdürmek için ihtiyaçlarını karşılamaması neticesinde pek çok sağlık sorunu yaşanmasını sağlayabilecek kadar ciddi bir rahatsızlıktır. İçinde demir olan besinlerin yeterince tüketilmemesi ya da bağırsak emiliminin yetersiz olması nedeniyle besinlerdeki demirin vücut ihtiyacını karşılayacak kadar alınamaması, ilk aşamada hasta tarafından hissedilir bir etki oluşmasına neden olmayabilir. Zira demir eksikliğinin ortaya çıktığı ilk dönemde vücut, yetersiz demir miktarını hazır depolardan ya da demir emiliminin miktarını arttırarak kapatır. Demir eksikliğinin erken saflarında vücudun gerek bağırsaktaki demir emilimini arttırarak gerekse de depolanmış demiri kullanarak açığı kapatmaya çalışması, hekimlerin dahi sorunu saptamasını güçleştirebilir.

Demir eksikliğinin erken aşamalarında rahatsızlık hasta için önemli bir sorun teşkil etmiyor gibi görünse de, hekimin doğru saptama için kemik iliğini incelemesi halinde demir deposunun tamamen tükendiği dahi görülebilir. Demir eksikliği yaygın olarak hamilelik sırasında meydana çıkar. Gebeliğin ilerleyen safhalarında annedeki demir eksikliğinin etkileri daha da belirgin hale gelir. Annenin bu süreçte demir ihtiyaç artarken vücuduna aldığı demir miktarını sabit tutması, sürekli olarak hazır demir deposunun kullanılmasına neden olur. Ancak hamileliğin ilerlemesi ile birlikte hazır demir deposu kullanılmaya devam edilse dahi annede ilerleyen haftalarda demir eksikliği görülebilmektedir. Özellikle gebeliğin son üç ayında anne adayının demir ihtiyacı muazzam derece yükselmekte ve anne adayının demir ihtiyacını karşılamaması halinde bu durumdan kendi kadar bebek de etkilenmektedir.

Kişide görülen demir eksikliğinin nedeni ve miktarı, hekim tarafından uygulanacak demir eksikliği tedavisinin içeriği belirler. Buna ek olarak hastanın demir depolarının durumu ve hemoglobin düzeyini de inceleyen hekim, demir eksikliğinin ardından farklı bir hastalık olup olmadığına bakar. Demir eksikliğine neden olan bir rahatsızlık olması halinde doktor bu rahatsızlığın tedavisine yönelir. Çok ciddi ve önlem alınmaması halinde hayati durumlara neden olabilen demir eksikliği hakkında “bilgi almak için dahi” uzman bir doktora danışılması gerektiği ve tedavinin içeriğinin de ancak uzman bir hekim tarafından belirlenebileceği unutulmamalıdır.

Bir Cevap Yazın