Dedektör nerede, nasıl kullanılır?

dedektörYer altını görüntülemek için kullanılan dedektör, yaydıkları elektromanyetik dalgalar sayesinde toprağın altında olan metallerin kolayca tespit edilmesine olanak sağlayan bir tür elektronik cihazdır. Dedektörler istenen bölgeye elektromanyetik alan iletmektedir. Bu elektromanyetik alan içinde olan metallerin enerjisini tespit etmek için devamlı olarak radyo sinyalleri gönderirler. Detektöre ait olan arama bobini de dalgaların çarpma şiddetine ve geri dönüşüne göre uygun ebat ve derinlikte hesap yapar. Dedektörler günümüzde tesisat sektöründe su kaçağının tespit edilmesinde bile kullanılmaya başlamıştır. Bu sayede borudaki su kaçağının tespit edilmesi sırasında herhangi bir yerde kırma, dökme gibi işlemlerde yapılmaz. Dedektörler türlerine göre farklı metal çeşitlerini aramak için programlanabilir, bu şekilde istenmeyen hedeflerin dikkate alınmaması sağlanabilir.

Dedektörlerle ilgili bilinmesi gerekenler

Dedektörlerde güç kaynağı olarak genellikle lityum piller kullanılır. Bunun dışında piyasada şarjlı olarak çalışan dedektörler de bulunur.

Dedektörlerin içinde iletim sinyalinin üretilmiş olduğu, alınan sinyalin işlendiği ve bunun bir yanıta dönüştürüldüğü kontrol kutusu bulunmaktadır.

Elektromanyetik alanın meydana getirildiği, dalgaların yayıldığı ve arama bobininin geri dönüş sağlamış olduğu bölgeye iletim elektromanyetik alan denmektedir.

Dedektöre isteğe uygun şekilde bir hedef belirtilir. Bu sayede çivi gibi çoğunlukla demir olan istenmeyen hedefler dikkate alınmaz.

İstenen, kabul edilebilecek bir hedef belirlediği takdirde dedektörler türlü hedef tepkiler oluşturur. Bunların bazısı sesli, bazısı görüntülü, bazısı ise üç boyutlu görüntü tepkiler olabilir.

İyi bir dedektörün püf noktası

Aranacak hedefin niteliğine uygun ve araştırma yapılacak bölgeye göre doğru dedektör seçilmiş olmalıdır. Bunun hangi derinlikte ne tür metalin aranacağı belli olduktan sonra, seçim yapılması en doğrusudur.

Bu şekilde aranılan hedef tek para olursa, kullanılması gereken dedektör 20-50 cm’ye kadar tarama yapan, çevirmeli ve düğmeli olan tek para dedektörleridir. Komplike olan cihazlar, bütün küçük hedefleri de taramaya çalışacağından daha yavaş çalışır ve bu durum zaman kaybına sebep olur.

Eğer hedef, oldukça derinde yer alıyorsa, bu durumda derin dedektörlerde pulse sistemli olan metal dedektörler tercih edilmeli. Bu tür dedektörler 2-3 metreye kadar hedef tespitini yapar. Fakat burada dikkat edilmesi gereken şey, dedektör işlemde ne kadar başarılı olursa olsun toprağın altında olan hedefin metal türüne dair net olarak bir ayrım yapamaz.

Sonuçta tek para dedektörleri, altın dedektörleri ve derin dedektörler içinde en iyi gibi bir ayrım yapmak mümkün değildir. Çünkü her bir dedektörün hitap ettiği hedef ve derinlik farklı olur. Türlerin içinde en iyisini bulmak kullanıcının dedektörü tanımasına ve daha önceden sahip olduğu tecrübelerine göre olacaktır.

Bir Cevap Yazın