D vitamini neden alınmalıdır?

D vitaminiD vitamininin sağlık açısından faydaları diğer vitaminlerde olduğu gibi kendine has özelliklerde etkili olmaktadır. D1 vitamininden D7 vitaminine kadar formülleri birbirine yakın olan vitaminlerdir. Özellikle kalsiyumun kemiklerde yerleşmesini sağlar. Eksikliği haline, kemiklerde çeşitli bozukluklar görülür. Büyüme çağında olan çocuklar için son derece gerekli olan bir vitamindir.  Yumurta, süt ve süt ürünleri, tereyağı, balık ve balık yağında D vitamini bulunur. Bitkisel yağlar ve yeşil sebzelerde provitamin halinde olur. D avitaminozuna uğramamak için, mutlaka çocukların güneşe çıkarılması gerekmektedir. Çünkü güneşte olan ultraviyole ışınlar ciltteki provitamini D2 haline getirmektedir. Ayrıca raşitizm, osteomalazi, akciğer veremi ve mafsal hastalıklarının tedavisinde de bu vitamin kullanılmaktadır.

D vitamini vücudumuzda sentezlenen ve yağda çözünen hormonal bir vitamindir. Sağlıklı bir vücutta olması gereken ve birçok hastalığı önlediği bilinen D vitamini, aynı zamanda hastalık belirtilerinin de hafiflemesine ve iyileşmeye yardımcı olmaktadır. Şeker hastalığını önlemekte, vücutta etkili olan çok sayıda kanser hastalığından korunmaya destek olmaktadır. Yapılan araştırmalarda tüberküloz hastalığı olan insanlarda, genellikle D vitamini eksikliği olduğu tespit edilmiştir. Vücuda gerekli miktarda alınmadığı takdirde, en ağır hastalıklardan üst solunum yolu enfeksiyonlara kadar pek çok hastalığı tetiklemektedir. Vücutta beyin gelişimi içinde hayati önem taşımakta, yetersiz D vitamini alımının olduğu çocukların ileri yaşlarda şizofreniyle karşı karşıya kalma riski ortaya çıkmaktadır. Özellikle kemiklerle ilgili olan hastalıkların oluşma nedeni, vücuttaki D vitamini eksikliğidir.

Vücuttaki D vitamini ihtiyacının karşılanması için önce vücudun güneş ışınlarıyla temasını sağlamak gerekir. Yetişkin bir kişi günlük olarak yaklaşık on miligram D vitamini almalıdır. Bunu sadece içinde D vitamini bulunan besinlerin tüketilmesi bile karşılamaz. Bunun için mutlaka güneş ışığı ve dışarıdan vitamin takviyesinin yapılması gerekir. Yaz döneminde sıkça güneş ışığına çıkarak, vücutta D vitamini depolanmalı ve kış döneminde sağlıklı beslenerek vücuda D vitamini takviyesinin yapılması gerekir. Güneş ışığı alınması konusu fazla abartılmamalıdır. Çünkü aşırısı da zararlı olacaktır. Vücutta D vitamininin fazla olması da, çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir.

Hayvanlar üzerinde son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalarda, D vitamini eksikliğinin insanlarda doğurganlığı azalttığı ve kısırlık sorununun ortaya çıkabileceğini göstermiştir. Bu nedenle bu etkiler dikkate alınarak, yeteri kadar D vitamini alınmalı ve hastalıkların, sorunların önlenmesine çalışılmalıdır.

Bir Cevap Yazın