Çok uyumanın nedenleri nelerdir?

Vücudun sağlıklı kalması için belli bir saat ile sınırlanmış uykunun kesin olarak alınması gerekir. Bu süre uzmanların belirlediğine göre 6-8 saat arasında değişmektedir. Tabi bu saat aralığında geçirilen uykunun mahiyeti de önemlidir. Eğer sürekli sıkıntılarımızdan dolayı uykular bölünüyor ve yeterince dinlenemiyorsak, sürenin uzaması doğal karşılanmalıdır. Az uyumak kadar, çok uyumanın da bir zarar olduğu gerçektir. Vücudu onaran hormonlar uyku esnasında salgılanır. Organlar dinlenir ve bir daha ki güne yapacakları vazife için kendilerini programlarlar. Ancak az uyku bunların aksamasına sağlığın bozulmasına sebep olur.20131117032020604

Çok uzun uyumak da aynı şekilde kişinin depresyona girmesine sebep olur. Çok uyumanın sebeplerinden biri olan depresyon, aynı zamanda bu sürecin uzamasına da sebep olmaktadır. Eğer odanızın hijyeni, yatağınızın rahatlığı konusundan kaynaklanmayan bir uzun uyku süreci yaşıyorsanız, iç sıkıntılarınızdan kaynaklı problemler söz konusudur. Bu problemi aşmak adına yapmanız gereken doktorunuza başvurmaktır.

Kişi çok uyuduğu zaman daha da strese girer. Bunun sebebi gün içerisinde yapacağı işleri yetiştirememesidir. Zamanın ona yetmemesidir. Buda hayatına olumsuz bir şekilde yansır. Çok geç yatan biriyseniz, gündüz gözüyle yapılacak olan işlerin aksamasına sebep olursunuz. Hayatınızdaki dengesizlik de, fazla uyumanıza sebep olur. Zincirleme nedenlerle birbirine bağlanmış olan bu döngünün kırılması adına yapmanız gereken, çok uyumanızın sebebini iyi tayin etmektir. Eğer depresif yaşamınızdan kaynaklı uykusuzluk yaşıyorsanız ayrı bir tedavi, odanızdaki dekorasyonun rahat bir uykuya engel olmasından dolayı uzun soluklu uyku süreci yaşıyorsanız da ayrı bir çözüm uygulanmalıdır.

Hayatınıza kısa uykunun da, uzun uykunun da zarar vereceğini unutmayın. Gün ışığı doğamadan kendinizi yataktan kaldırmaya alışın. Böylece daha dinç ve sıhhatte olacak, depresyonunuzun verdiği ağırlığı da üzerinizden atabileceksiniz.

Bir Cevap Yazın