Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır?

Çocukların bez kullanımından kurtularak, tuvalet alışkanlığı kazandırılması oldukça zahmet isteyen bir durumdur. Anneler bu konuda biraz sabırsız olduğunda, yeniden bez bağlamaya yelteniyorlar. Çocuğa tuvalet alışkanlığının kazandırılması için, öncelikle çocuğun, annenin ve çevresinin bu konuda hazır olması gerekir. Annenin titiz ve sabırsız olması halinde, ne yazık ki çocuğun tuvalet eğitimi alması güçleşiyor. Etrafın kirleneceği korkusunu içinde taşıyan anne, çok sık olarak çocuğunu tuvalete götürüyor. Etrafı kirlettiğinde ise, öfke krizlerine giriyor. Çocuğun bedensel ve zihinsel olarak hazır olmasına rağmen, annenin bu tavrı çocuğun korkularının artmasına neden oluyor. Anne bu durumlarda çocuğunun inadına altını ıslattığını, bu yüzden tuvalete gitmediğini düşünüyor.

tuvalet eğitimi

Annelerin bu dönemin çocuklarının alması gereken ilk temel eğitim olduğunun bilincine varması gerekir. Çocuklarıyla aralarında zihinsel bir iletişim kurarak, onları bu zorlu dönemde rahatlatmaları öncelikleri arasında olmalıdır. Bu sabır isteyen eğitime, kendilerinin de ruhsal bakımdan rahat oldukları bir zamanda başlamaları gerekir. Anneler bu konuda kararlı olmalı ve bu konuya yeterli zamanını ayırmalıdır. Tuvalet eğitimine başladıktan sonra, yeniden bez bağlamaya dönmemeleri gerekir. Çocuklarının bu konuda yeterli olgunluğa eriştiğine kanaat getirmelidir. Normal olarak 1,5-2 yaşında olan bir çocuk tuvalet eğitimini rahatlıkla alabilir. Bu süreden önce veya sonra verilecek eğitim, çocukların uyum sorunu yaşamalarına, davranış bozukluğu sergilemelerine sebep olabilir. Çocuğunuzun altını kirlettiğinde huzursuz olması, bunu hareketleriyle belirtmesi, uzun süre altının kuru alması bu eğitime hazır olduğunun işaretleri arasında yer alır. Bu eğitimin başlama döneminde çocuğunuz kreşe başlıyorsa, yeni bir kardeş gelmesi gibi etkenler bulunuyorsa, bu esnada eğitim verilmesi olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Çocuğunuza kolay bir şekilde tuvalet eğitimini nasıl verirsiniz?

  • Öncelikle klozet üzerine koyulabilen, merdivenli bir klozet alın. Çocuğunuzun bunula birkaç gün oynamasına izin verin.
  • Çocuğunuzla konuşarak artık büyüdüğünü, bundan sonra sizin gibi tuvalete gidebileceğini, bezini kullanmak zorunda olmadığını anlatın. Aile büyüklerinin de çocuğunuza bu konuda destek olmasını sağlayın.
  • Bu dönemde geceleri çocuğunuza bez kullanmayın. Geceleri kullanacağınız bez, çocuğunuzda gece altını ıslatabilirsin düşüncesinin doğmasına sebep olacaktır. Bu da tuvalet alışkanlığını kazanmasını zorlaştıracaktır.
  • Çocuğunuz tuvalete gittiğinde ona eşlik etmelisiniz. Yanında bekleyerek, yapması gerekenleri tekrar anlatın.
  • Çocuğunuzu ortalama olarak 1,5-2 saatte bir tuvalete götürün. Özellikle yemek sonrası bunu ihmal etmeyin. Tuvaletini yaptıktan sonra ödüllendirmeyi ihmal etmeyin.
  • Tuvalette her bulunduğunuz zaman beş dakikayı geçmesin. Henüz tuvaletini yapmamış olsa da, tuvaletin daha gelmemiş demeli ve tuvaletten çıkmalısınız.
  • Çocuğunuzu gece uykusuna yatırdıktan sonra, en fazla bir saat sonra uyandırarak, tuvalet ihtiyacını sorun. Yoksa yeniden uykuya dalmasına yardımcı olun. Bu esnada elini tutarak uyumasını bekleyebilirsiniz. Çocuğunuz rahatladıkça, kendisi tuvalete yalnız bile gidebilecektir.
  • Bu eğitimi çocuğunuza kazandırmanız için, sadece zamana ihtiyacınız vardır. Bu süreç en uzun 6-8 ay alabilir. Bu süreçte ya da 4-5 yaşına kadar tuvalet eğitimini kalıcı olarak almamış çocuğunuz için, klinik yardım almalısınız.

Bir Cevap Yazın