Çocuklarda konuşma geriliği nedir?

cocuklarda konusma geriliği

Bebeklik dönemlerinde ilk heceler 4 ile 6. aylar arasında çıkarılmaya başlanmaktadır. Ancak her ne kadar bu dönemlerde heceler düzenli olarak çıkarılsa da genel olarak bebeklerin iki yaş dolaylarında konuşmaya başlaması gerekmektedir. Bazı bebeklere bakıldığında çok normal ve kusursuz şekilde konuştukları görülmesine rağmen bazı iki yaş ve üzeri çocuklarda konuşma geriliği görülebilmektedir. Pek çok anne ve baba için sancılı bir dönem olan konuşma geriliği sebepleri araştırıldığında çocuk için hem fiziksel hem de ruhsal açıdan ilerleme kaydedilmesini sağlamaktadır.

Konuşma geriliği devam eden çocuklar her ne kadar çevresinin farkında olsa da kendini ifade edemediği için ruhsal açıdan çöküntü yaşar. Bu durumda çevresinin daha anlayışlı olması özellikle anne ve babasının konuşmaya daha çok teşvik etmesi gerekir. Çocuklar konuşmayı çevresinde duyduğu kelimelerle öğrendiği kadar çevresindeki insanların ağız yapısını inceleyerek de öğrenirler. Bu nedenle sesli anlatımlardan çok görsel ifadeler çocuk için daha faydalıdır. Özellikle gün boyu televizyon başında vakit geçiren çocuklarda bu tür sıkıntılar yaşanabilmektedir.

Konuşma geriliğinin sebepleri arasında genetik faktörler yer alabilmektedir. Eğer aile içinde geç konuşma söz konusu ise çocukta da görülebilmektedir. Bunun dışında çocuğun ağız ve dil yapısının konuşma için yeterli olgunluğa sahip olması da önemlidir. Konuşma geriliği farkedildiğinde öncelikle çocuğun çevresi tarafından teşvik edilmesi gerekir. Sesli hikayeler okumak, çocuğun daha fazla insanla konuşmasını sağlamak ki çocukların birbiri ile konuşması da etkili olmaktadır. Daha fazla insan gördüğünde çocuk taklit edebileceği daha fazla materyale sahip olacaktır. Bu nedenle de eğer fiziksel bir sorun yoksa çocuk kısa zaman içinde kelimeleri sökmeye başlayacaktır. Ancak denediğiniz yollar işer yaramadığında ya da çocuğun konuşma geriliği ilerlediği zaman mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulması gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın