CMYK nedir?

Baskı işlemlerinde kullanılan renkleri belirtmek için kullanılan bir tabir olan CMYK, bir renk uzayını oluşturan bileşenlerin tanımlanmasını sağlar. Adını Cyan, Magenta, Yellow ve Key olarak ifade edilen renklerden alan CMYK, ışık tabanlı renk uzayı olan RGB’den oldukça farklıdır. Işığı baz alan RGB uzayının bileşenlerini tanımlamakta üç renk kullanılır ve RGB renk uzayında tüm renkler “pigment” tabanlıdır. Dört renk kullanılarak tanımlama yapılan CMYK renk uzayına ismini veren renkler Türkçedeki tam karşılığı; Cyan-Cam Göbeği, Magenta-Galibarda, Yellow-Sarı ve Key-Siyah şeklindedir. Matbaa teknolojinin gelişmesi ile birlikte kullanılması zorunluluk haline gelen CMYK renk uzayı, bilgisayarın her eve girmesi ile birlikte ev kullanıcılarının kullandığı yazıcılar(printer) için de temel renk uzayıdır.

CMYK renk uzayının yeni nesil matbaacılık işlerinde kullanılması ile birlikte bazı sorunlar da oluşmuştur. Turuncu gibi bazı renklerin baskı sonrası tatmin edici sonuçlar vermemesi ve gereken kaliteye ulaşılamaması, matbaacılıkta kullanılan CMYK renk uzayının eksilerinden biri olarak görülür. CMYK renk uzayının matbaacılık açısından en çok eleştirilen bir diğer yönü de baskı maliyetlerini yükseltmesidir. Zira bazı temel renklerin basılması için dahi birden fazla bileşenin kullanılması baskı maliyetlerinin hatırı sayılır bir oranda artmasına neden olmaktadır. Örneğin; ana renklerden biri olarak kabul edilen yeşil rengin baskısında dahi Sarı yani Yellow ve Cam Göbeği yani Cyan bileşenlerin karıştırılması gerekir.

Teknolojik anlamda baskı tekniklerinin çok daha kaliteli ve işlevsel hale gelmesini sağlayan CMYK renk uzayı, pratik uygulamalar da bir takım sorunlara neden olsa da dünya genelinde kabul görmüştür. Şüphesiz birçok teknolojinin geliştirilmesi esnasında öncelik insan ihtiyaçlarının karşılanması olduğundan, ortaya çıkan yeni teknolojinin üretim maliyetleri ile ilgili sorunlar ilk aşamada düşünülmemektedir. Sürekli olarak gelişen teknoloji sayesinde tüm sektörlerde olduğu gibi matbaacılık sektöründe de daha işlevsel ve ekonomik çözümler aranmış ve sonuç olarak da ortaya CMYKOG denen renk uzayı çıkmıştır. Hexachrome olarak da adlandırılan CMYKOG renk uzayında tahmin edilebileceği gibi 4 değil 6 renk bileşeni kullanılmaktadır.

Hexachrome renk uzayı matbaacılık işlemlerinde daha işlevsel ve daha da önemlisi daha ekonomik çözümler sunmaktadır. Dijital baskı teknolojilerinin oldukça geniş imkanlar sunması ve basım tekniklerinin gerçek anlamda kimlik değiştirmesi ile birlikte çıkan matbaacılık ihtiyaçlarının daha geniş kapsamda karşılanmasını sağlayan CMYKOG renk uzayı, 6 bileşenli yapısıyla baskı maliyetlerinin de ciddi oranda azalmasını sağlamıştır.

Bir Cevap Yazın