Cilt soyma estetiği nasıl yapılır?

cilt soymaİnsanların cilt kırışıklıkları günümüzde bazı etkenler nedeniyle daha yaygın olarak görülür. Bunun erken yaşlardan itibaren görülmeye başlaması halinde, sorunun tedavisinde estetik yüz cerrahisinden faydalanmak mümkündür. Güneşin cilt üzerinde yaptığı zararlı etkiler, aknelerin olumsuzlukları, keratoz adında kanser öncesindeki ciltte olan bozulmalar cilt soyma estetiğiyle giderilebilir.

Cilt soyma estetiği neden yapılmaktadır?

Cilt için uygulanan cilt soyma işleminde hedeflenen, cildin dış yüzeyinin soyularak ciltteki akne izlerinin ve diğer yara izlerinin, kırışıklıklar ve yaşlanmayla oluşan çizgileri mümkün olduğu kadar azaltır. Hastaların cilt tipi ve cildinin rengi, yaşı ve etnik kökeni gibi unsurlar uygulamadan önce değerlendirilir. Bunun sebebi koyu renkli bir cilde sahip olan kişilerde, yanık ve yara izi gibi sorunlarda özel bir değerlendirme sonucunda cilt soyma estetiğinin uygulanmasının uygun olmasıdır. Ayrıca ağız etrafındaki kabarcık, uçuk gibi oluşumlarda dikkate alınmalıdır. Bu uygulamadan önce, uygun cilt bakımı rejimi yapılmalıdır. Cildin üzerinde yaşlanma ya da yaralanma gibi etkenlerden geniş bir hasar bulunuyorsa, daha fazla işlem yapılması gerekebilir. Cilt soyma işlemi insanlarda yaşlanma sürecini durdurmaz ve ciltte olan sarkmayı da engelleyemez.

Cilt soyma estetiğinden önceki karar verme aşamaları nedir?

  • İlk önce kişinin bu ameliyattaki zihinsel ve duygusal durumunun değerlendirilmesi için, doktorun kişinin tıbbi geçmişini incelemesi gerekir. Bu kişinin gerçekçi beklentilerin cerrahi işlemin başarısını olumlu şekilde etkilemesi nedeniyle yapılır.
  • Kişinin cildinin ve yüz yapısının doktor tarafından incelenmesi gerekir.
  • Cilt soyma estetiğinde uygulanacak teknik, bunun yapılacağı yer, işlemden sonra oluşabilecek komplikasyonlar değerlendirilir ve uygulama yapılır.

Cilt soyma estetiğinde neler yapılır?

Hastanın kişisel özellikleri ve kişisel ihtiyaçları önemsenerek, cilt soyma estetiği yapılmaktadır. Kişilere kimyasal soyma, cilt yenileme, lazer cerrahisi ve dermabrazyon gibi değişik işlemler yapılabilir.

Kimyasal soyma (Kimyasal peeling): Cilt yapısının epidermis üst doku ve dermis alt doku olarak iki tabakası vardır. Alt kısımdaki ciltte kalojenden olan güneş ve ileri yaşın etkisiyle uzayıp gevşeyebilen uzun elyaflardan oluşmuş iki katman vardır. Kimyasal soyma işlemi cildin üst yüzeyindeki ölü tabakaların atılması için uygulanır. Bununla alt tabakadaki kan dolaşımı ve dokuların canlanmasına yardımcı olunur. Bu türdeki uygulama cilt uzmanlarının en fazla tercih ettiği ve kullandığı bir yöntemdir. Uygulamadan sonra 5-7 gün arasında ciltte pul pul dökülmeler meydana gelir. Ortada bulunan cilt ise ortalama olarak 2-3 haftada toparlanır, canlanır ve daha ışıl ışıl bir görünüme kavuşmuş olur. Bu genellikle ciltteki sivilce izlerinin giderilmesinde, güneş lekelerinin giderilmesinde, yaşlılık nedeniyle meydana gelen kırışıklıkların yok edilmesinde uygulanır. Ancak bu uygun cilt yapısına ve uygun sürelerde yapılmalıdır. Bu uygulama günümüzde dermatolojik cilt bakımı olarak kabul edilmektedir. Uygulamada doktor kimyasal maddelerin sadece birisini cilde tatbik eder. Bunların içinde en hafifi glikolik asittir. Uzun süreli yumuşaklık için trikloroasetik asit farklı oranlarda uygulanabilir. Cilt yüzeyindeki en derin soyma işlemi fenolle yapılır. Ciltte soyma yapılmadan önce bunun daha iyi yayılımının sağlanması için, yüzdeki yağın ortadan kaldırılmasını sağlayan bir solüsyon tatbik edilmektedir. Kimyasalın uygulanmasıyla üstte olan deri kalkar ve kimyasal alttaki cildin üst katmanına yayılır.

Dermabrazyon: Bu ciltteki derin yaralarda ve kırışıklıklarda cildi yumuşatıcı cerrahi bir uygulamadır. Doktorun ciltte çalışabilmesi için lokal anestezi ya da cilt dondurma işlemi yapılır. Ardından yüksek hızda dönen bir fırçayla cildin en üstü alınır. Bunun süresi ciltte olan yaranın derinliğine, boyutuna ve kırışıklıkların seviyesine göre değişir. Ciltteki pürüzlü görünümü azaltıcı mekanik soyma işlemi olan dermabrazyon, en çok ciltteki sivilcelerden oluşan izlerin giderilmesinde kullanılır.

Lazer cerrahisi: Bu yöntemde cildin güneşe fazla maruz kalmasından olan kırışıklıkların, göz çevresindeki kırışıklıkların ve akneler nedeniyle oluşan izlerde kullanılır. Yüksek enerjide ve güçlendirilmiş karbondioksit ışık dalgaları, minimal travma ve kanamasız uygulamayla ciltte olan üst tabaka anında buharlaştırılır.

Yumuşak peeling: Bu işlem cildin yenilenmesinde ve cilt renginin düzeltilmesinde uygulanır. Bu ciddi bir cilt soyma uygulaması değildir. Uygulamayla ciltteki ölü hücreler arındırılarak, bakımı yapılır. Bu uygulama meyve asitlerinden oluşmaktadır. Bir hafta kadar uygulamanın etkileri sürer. İşlem ise yaklaşık 1,5 saat sürer. Hastalar bu uygulama sonrasında birkaç gün içinde normal yaşamına geri döner.

Bitkisel peeling: Bu uygulamada bitkisel cilt soyma işlemi yapılır. Doktorlarca geliştirilen ve günümüzde sıkça kullanılan cilt soyma işlemidir. Bu yöntemde tamamen bitkisel ürünler kullanılmaktadır. Hastalara aylık kürler halinde uygulanır.

Bir Cevap Yazın