Cilt mantarı nedir?

Cilt mantarları genellikle, derinin en dış katmanı, saç ya da tırnaklar gibi bölümlerde yaşayan bir çeşit parazit türleridir.

cilt mantarı

Çoğunlukla nemli, tahriş olan, havalandırmanın iyi yapılmadığı, nemli ve rutubetli bölgelerde gelişirler. Cilt ve tırnakta görülen mantar hastalığı oldukça yaygındır. Mantar hastalığı ilk önce bölgede kırmızı pullanma ile kendini gösterir, kaşınmanın etkisi ile giderek vücudun her bölümüne yayılım gösterir. Cilt mantarı daha çok hastalığa yakalanmış olan kişilerle direkt temas halinde olmakla ve bunların kişisel eşyalarını kullanmakla bulaşır. Hastalığa yakalanmış olan kedi, köpek gibi hayvanlardan mantar bulaşma ihtimali de yüksektirMantar enfeksiyonu kapmış olan bölgenin özellikle kuru ve temiz bir şekilde tutulması gerekir. Kaşıntı mantarın diğer bölgelere de yayılımına neden olacağı için, mümkün olduğu kadar bu bölgeyi kaşımamak gerekir. Mantar kendiliğinden geçmeyen, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Ayak mantarı oluşumları, daha çok parmak aralarında yerleşen, kaşıntıya sebep olan, kokulu ve beyaz döküntülerle kendini gösterir. Tırnak mantarı oluşumları ise,  el ve ayak tırnaklarının zedelenmesi sonucunda buralarda mantar enfeksiyonunun gelişmesine neden olur.  Bu durum tırnağın yapısının pullanması, acı duyulması ve tırnağın kaybedilmesine kadar giden bir süreçtir.Mantar hastalığı tedavisinin yapılabilmesi için, öncelikle tanı konması gerekir. Tedavi de ilk aşamada yapılacak olan kişisel bakımın sağlanmasıdır. Cilt mantarları oluşumlarına tedavi edici krem sürmek tedavi edilmelerini sağlar. İlerlemiş müzmin mantar enfeksiyonlarında ise, ağızdan alınan ilaçlar da etkili olabilir. Mantarların bulaşıcı özelliği olduğu için, başka insanlarla kişisel özel eşyaların yani havlu, tarak, terlik gibi malzemelerin paylaşılmaması gerekir. Vücudun nemli tutulmaması, mümkün olduğu kadar pamuklu giysiler giymek, temizliğe önem vermek gerekir. Mantarların daha fazla yayılmasını önlemek ve mantarları yok etmek amacıyla, danışarak şifalı bitkileri kullanmakta faydalı olabilir. Bu bitkiler arasında sarımsak, tarçın, adaçayı, kına çiçeği gibi bitkilerle hazırlanan kürler mantar hastalığı olan kişilere yardımcı olabilir. Sağlıklı bir diyet uygulayarak, mayalı yiyecekler ve içeceklerden uzak durulması gerekir. A, B kompleks, C ve E vitaminleri açısından zengin bir beslenme programının uygulanması faydalı olur.

Mantar hastalığı çoğunlukla tedaviye karşı direnç gösterir. Tedavi dönemi uzun ve oldukça meşakkatlidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler de sorun çıkarmasa da, bağışıklık sistemi zayıf düşen kişilerde mantar kişiyi ölüme kadar götürecek bir hastalıktır. Tedavi için kullanılacak ilaçların yan etkileri ise kişileri bir hayli yıpratabilir. Mantardan korunmak için özellikle hijyene önem verilmeli, ortak kullanım alanlarında daha dikkatli olunmalı ve kendinize ait kişisel eşyaların kimseyle paylaşılmaması gerektiğini unutmayın.

Bir Cevap Yazın