Çiçek saksısı nasıl değiştirilir?

cicek-saksi-degisimiDoğayı süsleyen çiçekler aynı şekilde evlerimizi, ofislerimizi de süsler, renklendirirler. Vazo çiçekleri kısa süreli misafir gibi gelip giderler. Ama saksı çiçekleri girdikleri ortamın bir parçası olmak için vardırlar, yerlerini benimsemek, nefes almak zorundadırlar.

Bir ortamı uzun süreler boyunca doğal, pozitif enerjiyle doldurmak ve canlı tutmak için en anlamlı seçenek olan saksı çiçeklerinin görünüşleri, güzellikleri gibi yaşamsal ihtiyaçları da birbirlerinden farklıdır. Her saksı çiçeği her ortamda sağlıklı bir şekilde yaşayamaz. Bu nedenle ev veya ofis içindeki yerleşim planına ve ışık durumuna göre saksı çiçeği almak ve aldıktan sonra da gerektiği kadar, ne fazla ne az, sulama yaparak çiçekleri büyütmeye çalışmak önemlidir.

Diyelim ki her şey yolunda; çiçeğiniz ihtiyaç duyduğu ışığa, suya doyuyor ve yerini sevdiği için de sürekli büyüyor. Bu durumda ara sıra çiçeğin saksısına bakmanız ve daha büyük bir saksıya alınıp alınmayacağına karar vermeniz gerekir. Genellikle hızlı büyüyen çiçeklerde yılda bir kere saksı değiştirilmesi gerekirken, yavaş büyüyen çiçeklerde bu süre birkaç yıl olabilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Eğer çiçeğin kökleri saksının üzerine çıkmaya başlamışsa saksıyı değiştirme zamanı gelmiş demektir.

Saksı değiştirmek için doğanın yeşerip canlandığı ilkbahar aylarını seçmek doğru olur. Çiçeklerin saksılarını değiştirmeden önce hazırlamanız gereken malzemeler; daha büyük boy saksı, taze toprak, su, bıçak olmalıdır. Saksı alırken dibinde çiçeğin rahatça su çekip, bırakmasını sağlayacak deliklerin olmasına dikkat edin. İşte yapmanız gerekenler:

  • Saksıdaki çiçeğin kolayca çıkarılabilmesi için su dökerek toprağını yumuşatın.
  • Bıçak yardımıyla saksıyla toprağın arasında bir boşluk yaratmaya çalışın. Bıçağı saksının kenarından aşağıya doğru uzatın ve saksıyı sallayarak topraktan ayrılmasını sağlayın.
  • Çiçeği gövdesinden yakalayabilecek şekilde elinizi saksıya yerleştirin ve saksıyı ters çevirin. Çiçeği tutarak yavaşça saksının içinden alın.
  • Elinize aldığınız çiçeğin kökleri toprakla çevrili olacağından bunları temizleyin.
  • Çiçeği yeni saksının ortasında tutun ve etrafına taze toprağı dökün. Toprağı çok fazla bastırmadan çiçeğin tutunmasını sağlayın. Saksıyı ara sıra hafifçe yere vurarak toprağın doğal bir şekilde sıkışmasına yardım edin.
  • Son olarak çiçeği sulayın.

Eski saksısında sıkışan çiçeğiniz daha büyük yeni saksısına geçtikten sonra birden bire serpilip sizi şaşırtabilir. Hazır olun.

Bir Cevap Yazın