Çene ve elmacık kemiği estetiği nasıl yapılır?

çeneYüzün daha genç görünmesini sağlayan iki tane elmacık kemiği ve çene ucu arasında olan üçgendir. Yaş ilerledikçe elmacık kemiği ve çene arasında olan bölgenin gevşemesiyle berber, yüzün siması dikdörtgen bir yapıya dönmeye başlar. Yüzde bu ifadenin bozulmaya başlaması, kişinin yaşlı bir yüz yapısına geçtiğinin bir belirtisidir. Bizim toplumumuz içinde kişilerin elmacık kemikleri çoğunlukla zayıf bir yapıdadır. Bu yapı biçimi kişilere kuvvetli olan ve yaşlanması daha geç olan yüz yapısı sağlar. Güzellik kriterleri incelenirse, elmacık kemiklerinin belirgin olmasının uygun olduğu görülür. Bu yüzden elmacık kemiklerinin büyütülmesi uygun olur. Burada elmacık kemiklerinde büyütme iki farklı amaçla yapılmaktadır. Bunlardan birisi elmacık kemiklerinin yapıdan dolayı fazla belirgin olmaması, diğeri yaşın etkisiyle birlikte yüz dokularındaki değişmedir. Kişinin durumu dikkate alınarak, farklı büyütme teknikleri kullanılır ve elmacık kemikleri büyütülür.

Bazı kişilerde elmacık kemiğinde, bazılarında alt çene ucu sorunlu olabilir. Bunların giderilmesi için, genellikle yüz protezleri kullanılmaktadır. Bu protezler yüzdeki kemikleri büyütmek için kullanılmaktadır. Kemiklerin üstüne eklenip kullanılır. Yetersiz kalan elmacık kemiklerini daha çıkık hale getirmek ve biraz büyütmek, küçük çeneyi biraz daha büyütmek amacıyla yüz protezleri kullanılır. Bunun yanı sıra alt çene ucunda olan sorunları gidermek içinde, değişik teknikler vardır. Çene ve elmacık kemiği estetiğinin uygun planlamayla ve uygun zamanda yapılması halinde, oldukça iyi sonuçlar alınır.

Elmacık kemiklerini büyütme teknikleri nelerdir?

Yağ transferi yöntemi: Burada kişinin kendi vücudundan alınan yağlar, yüzde elmacık kemiklerine enjekte edilir. Bu uygulama sırasında lokal anestezi kullanılır.

İmplant yöntemi: Buradaki uygulama ileri aşamada yüz ortası düzleşen hastalarda tercih edilir. Bu yapılırken genel anestezi uygulanır. Ağız içinden kesiden girilerek, elmacık kemikleri üstüne protez konur. Yaklaşık bir saat süren uygulama sırasında, açılan kesiler çok ince estetik dikişlerle kapatılmaktadır. Elmacık kemiği estetiğinin ardından yanaklarda hissedilen hafif gerginlik ve hafif sızlama normal kabul edilir. Bunlara karşı ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Bölgedeki morluklar ve şişkinliklerin daha hızlı inmesi için, baş bir süre yukarıda uyunmalı ve bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Bunlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Genellikle ameliyatın ikinci gününden sonra yoğunlaşarak, 10-14 gün içinde tamamen etkisini yitirirler.

Yüz ortasından germe ya da askılama yöntemi: Burada şakakta olan saçlı bölgeden açılan çok küçük deliklerden girilmektedir. Bu yöntem endoskopik yöntemlerle birleştirilip uygulanabilir. Yapılan işlemden sonra hastalarda herhangi bir iz oluşmaz.

Geçici dolgu maddeleriyle yapılan yöntem: Burada geçici dolgu maddeleri kullanılır ve elmacık kemikleri belirgin bir durum getirilir. Bunun dezavantajı kalıcı bir iyileşme elde edilememesidir. Hastalarda elmacık kemikleri 6-12 ay içinde yeniden eski haline döner.

Çene estetiği nedir?

Çene estetiği yüzde çene bölgesinin orantısını düzeltmek amacıyla yapılmaktadır. Bunu sağlamak için bazı işlemler yapılır. Çene kemiklerinde ciddi sayılan deformasyonla beraber ısırma sorunları varsa, ortognatik cerrahi denilen komplike ve uzun süren bir tedavi yapılabilir. Çenede az eksiklik varsa çene ucu protezi yapılarak büyütme, hafif derecedeki fazlalıklarda kemik törpülemeyle yüzde profil estetiği sağlanır. Çene ucunun küçüklüğü kişilerde oldukça sık rastlanan bir sorundur. Hafif derecede olan sorunlarda çene ucuna implant yapılarak, ileri derecedeki sorunlarda ise çene kemiği kesilerek ilerletilerek düzeltme elde edilir. Çene ucundaki düzelme sayesinde hem boyun altındaki yumuşak dokuyla cildin gergin durması sağlanır, hem de yüzün profili düzeltilir.

Çene ucu estetiğinden sonra oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Bu uygulamadan sonra komplikasyonlar nadiren ortaya çıkar. Bu sorunlar oldukça küçüktür. Uygulanan ameliyattan sonra birkaç gün süren şişlikler normaldir. Bazen iyileşme sürecinde hafif asimetri olması gibi komplikasyonlardan genellikle çoğu kişi fazla rahatsızlık duymaz.

Çene ucu estetiği nasıl uygulanır?

Kişilere yapılan muayenede çene ve yüz oranları, dişlerdeki ortognatik sorunlar ve yüzün genel gelişimi incelenir. Gerekirse hastaya radyolojik incelemeler yapılır. Kişinin ameliyattan beklentisi, genel sağlığı, sigara alışkanlığı, kullandığı ilaçlar sorgulanır. Hasta sigara kullanıyor ve aldığı ilaçlar ameliyat için olumsuzluk yapacaksa, belli bir süre önce kesilmelidir.

Çene ucu estetiği genel anestezi ya da lokal sedasyon ile uygulanır. Hastanın çene altından ya da ağız içerisinden yapılan kesiden protez konur. Eğer küçültme olacaksa, kemik törpülenir. Bu uygulama yaklaşık bir saat sürer. Açılan kesiler ince estetik dikişlerle kapatılmaktadır. Ameliyattan sonra hastalar aynı günde bile taburcu edilebilir.

Bir Cevap Yazın