Çene eklemi rahatsızlıkları nelerdir?

çeneÇene cerrahisi dil, dudak, tükürük bezleri, yanak gibi yumuşak dokuların, dişler, çene ve çene eklemiyle ilgili olan her türlü sorunun, hastalığın teşhisi ve cerrahi tedavilerini gerçekleştiren bir ihtisas dalıdır. Çene cerrahisinde verilen hizmetler;

  • Dişler için yapılan her türlü cerrahi tedavi uygulamaları
  • Gömülü diş ameliyatları
  • Genel anesteziyle diş çekimi ya da cerrahi müdahale
  • İmplant ve implant kapsamında yapılan her türlü cerrahi müdahale
  • Diş nedeniyle oluşan apseler ve iltihaplarda tedavi uygulanması
  • Çenede osteonekroz ve osteomyelit gibi ileri derece enfeksiyonların tedavisi
  • Çenedeki kist ve tümörlerin tedavisi
  • Alt ve üst çenedeki kırıkların cerrahi ya da cerrahi dışı tedavisi
  • Çene eklemindeki kırıkların tedavisi
  • Çene eklemi rahatsızlıklarında tedavi uygulaması
  • Çenedeki çene ileriliği, çene geriliği gibi anomalilerin cerrahi tedavisi

Çene eklemi kulakların hemen önündeki, alt çene kemiği ve şakak kemiği arasındaki, iki kemik arasında olan eklem kıkırdağını içine alan, çift taraflı ve değişik yönlere hareket etme özelliğine sahip bir eklemdir. Çene eklemi özel yapısıyla hem kayma, hem ileri ve geri hareket etme, hem de kısıtlı bir şekilde dönme hareketi yapan vücudumuzdaki tek eklemdir. Çene ekleminin bu özel yapısı ve konumu yüzünden çiğneme kaslarıyla, dişler gibi çevre dokularla etkileşim içindedir. Bu yapılardaki bazı rahatsızlıklar eklem sorunları yaratabilir.

Çene eklemi rahatsızlıkların sebepleri nedir?

Çene eklemindeki rahatsızlıklar çok farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Fakat çoğu zaman bunlar tam olarak belirlenemez. Kişilerde esnerken ağzın fazla açılması, diş tedavisinde ağzın uzun bir süre açık kalması ya da çene ekleminde fazla yük olması, stres çekme ya da kızgınlık nedeniyle dişlerin sürekli olarak sıkılması gibi sorunlar olabilir. Günlük yaşamda bunlar gibi farklı etkenler eklemde sorun yaşanmasına sebep olabilir ve bunlar yüzünden olan yakınmalar fazla belirgin olmayabilir. Bazen çeneye gelen bir darbe yüzünden başlayan sorun, anormal bir çene hareketi nedeniyle ağızda kilitlenme gibi etkilere sebep olabilir. Bu etkiler oldukça belirgin olur. Çene eklemiyle ilgili olan sorunların diğerleri arasında uygunsuz diş protezleri, eklem tümörleri ve çiğneme kaslarındaki istemsiz kasılma gibi çeneyle ilişkili etkenler bulunabilir. Bazen uzun süreli stres, depresyon ya da üzüntü gibi psikolojik sorunlar ya da vücuttaki diğer eklemleri etkileyebilecek romatoid artrit, psoriatik artrit gibi rahatsızlıklar da çene ekleminde sorunlara sebep olabilir. Bunların arasında toplumda en çok görüleni eklem problemleridir.

Çene ekleminden ses geldiğinde tedavi gerekli midir?

Çene ekleminde ağrı, fonksiyon bozukluğu ya da çenede açık veya kapalı halde kilitlenme gibi belirtilerin olmadığı, sadece ağzın açılıp kapatıldığında duyulan ses ciddi bir sorun değildir. Bu tür sorunların tedavi edilmesine gerek duyulmaz. Eklem sorunları için uygulanan tedavideki amaç, bu sesin ortadan kaldırılması değildir. Cerrahi tedavi uygulansa da, sesin tekrar ortaya çıkması söz konusu olabilir. Bu nedenle çenedeki sese eşlik eden, yukarıdaki bulguların olması halinde tedavi yapılmalıdır.

Çene eklemi rahatsızlıkları ağız açıklığını etkiler mi?

Çene ekleminde olabilecek rahatsızlıklar, ağız açıklığını etkileyebilecek türden olabilir. Bu durumda ağız açıklığında azalma gözlenebilir. Ağız açıklığı ani gelişen ve şiddetli ağrıyla devam eden bir kısıtlama, çoğunlukla eklem kıkırdağının öne doğru kayması ve kıkırdağın yerine geçmemesi nedeniyle etkilenir. Çene ekleminin çıkması halinde ise, ağız belirgin şekilde açık kalır. Bu durumda doktorun müdahalesiyle çene ekleminin yerine oturtulması gerekir. Bunun yanında çiğneme kaslarında olan bazı hastalıklarda ya da ankiloz denilen çene kemiği ve şakak kemiği arasındaki kaymaya bağlı olarak ağız açıklığında kısıtlanma yaşanabilir.

Çene ekleminde olan rahatsızlıklar kulak bölgesinde ağrıya sebep olur mu?

Çene ekleminin kulakla yakın bir anatomik komşuluk yapması nedeniyle, çene eklemi rahatsızlıklarında olan ağrılar kulak ağrısıyla karıştırılabilir.

Çene eklemi rahatsızlıkların belirtilerinin teşhis edilmesi nasıl olur?

Çene eklemi vücutta önemli eklemler arasındadır. Alt çene konuşmaya ve çiğnemeye yardımcı olur. Çenenin maksimum açıklığında eklem iki farklı hareket yapar. Bu hareketler basit menteşe hareketiyle öne doğru kaymayla yapılan rotasyon hareketleridir. Ağız yapısında normal pozisyonundan sapmalara neden olan kapanmalarda çiğneme kaslarında spazmlara neden olur. Bu çene eklemindeki fonksiyonlarının en önemli nedenlerindendir. Çene eklemindeki fonksiyon bozukluğunda oluşan ağrının klasik görünümü ise,

  • Ağrı olması
  • Çene eklemindeki ses
  • Kısıtlı olarak yapılan çene hareketinin olması

Bir Cevap Yazın