Burun eğriliği nedir?

Burun eğriliği yani burun deviasyonu burundaki septumda olan kemik eğriliğidir. Burun yapısı gereği burun deliklerini ikiye ayıran, ön kısmı kıkırdak dokudan arka kısmı kemikten meydana gelmiş bir yapıdan oluşmuştur. Bu yapının genetik sebeplerden ya da doğum sonrasında veya sırasında oluşan darbelerden kaynaklanan sola ya da sağa kaymalar veya kırıklar meydana gelebilir. Bu duruma halk arasında burunda eğrilik, tıp alanında ise septum deviasyonu adı verilir. Bu eğrilikler dışarıdan bakıldığında görülebileceği gibi, sadece dışardan görünmeden iç kısımdaki kemikte eğrilik olabilir. Yani burnun yapısı dışarıdan normal bir biçimde görünür. Burnun içindeki burun boşluklarını ikiye ayıran septum adı verilen yapıda eğriliğin olması deviasyon işaretidir. Bu eğrilik rahatsız edici derecede olmasa da, bazı hallerde fazla derecedeki eğrilik burun tıkanıklığına kadar gidebilir. Burnun dış yapısının bozulmasına kadar gidecek eğrilik oluşabilir.

Burun deviasyonunda hangi belirtiler oluşur?

burun eğriliği

Septum eğriliği olduğunda dilde paslanma, lezzet almada azalma, ağızda kötü koku, öksürük ve gıcık meydana gelebilir. Uyku düzeninde bozukluk, sabah güne yorgun başlama, dikkati toplayamama gibi sorunlar gelişebilir. Geceleri ağızdan nefes alma sonucunda faranjit oluşumu tetiklenmektedir. Gece nefes alma sorunu yaşandığından ve ağızdan nefes almak zorunda kalındığından solunan havanın ısı ve nemini ayarlamak mümkün olmaz. Genellikle burun deviasyonu larenjit, sinüzit ve bronşit rahatsızlıklarını tetiklemektedir. Burun tıkanıklığının uzun süre devam etmesi durumunda gözde ağrılar, orta kulak iltihabı, işitme kayıpları, gözde sulanma oluşabilir. Rahatsızlık sırasında en fazla şikayet burun tıkanıklığının olmasıdır. Bu şikayet geceleri kendini daha fazla hissettirmektedir. Bunun sonucunda horlama, çabuk yorulma, genizde akıntı, baş ağrısı ve öksürük gibi belirtiler oluşur. Hastalar için nefes almak zorlaşır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücuda daha az oksijen girdiğinden dolayı, var olan kalp ve akciğer hastalıklarının iyileşememesi ya da oluşumunun hızlanması yaşanır.

Burun eğriliği tedavisi nasıl yapılır?

Burnun içinde yaşanan eğrilikler çoğu kişide bulunduğundan yani düz olmadığından dolayı, bu durum kişiye rahatsızlık vermediği takdirde tedavisi gerekli değildir. Bu eğrilikler çoğunlukla doğuştan vardır. Herkeste burun kemiği tam düz değildir. Eğer eğrilikler sorun yaşanmasına neden oluyorsa, tek tedavi seçeneği olan buruna ameliyat uygulanmalıdır. Ameliyat sırasında burundaki septumdaki kıkırdak ve kemikte var olan eğrilikler düzeltilmektedir. Düzeltme yapılamayan dokulardaki eğrilikler ise dışarıya çıkartılır. Dışarı çıkarılan kıkırdakların bir kısmı düzeltilip, yerine konur. Genel anestezi veya sınırlı uyuşturma ile yapılacak ameliyattan sonra, burnun iç kısmına tampon konur. Ameliyat burnun iç kısmından yapıldığından, sonradan herhangi bir iz söz konusu olmaz. Son yıllarda bu tür ameliyatlarda, bazı hastanelerde kapalı olarak yapılabilmektedir. Yapılacak ameliyat kadınlar için 15-16 yaşından, erkekler için 17-18 yaşından sonra yüzdeki kemikler gelişimini tamamlayınca yapılabilir. Bu yaşlardan önce sadece aciliyet olan durumlarda ameliyat yapılır. Burun eğriliğinin ilaçla tedavisi yoktur. Erken yaşlarda sorun çıkarmasa da, kişinin ilerleyen yaşıyla birlikte solunum sorunları ve kalpte problemler gelişebilir. Ameliyatın komplikasyonları ise çok düşüktür. Nadiren burnun iç tarafında zararsız bir delik oluşabilir.  İçerden çıkarılan kemik ve kıkırdaklar fazla olursa, burun sırt bölümünde çökme olabilir. Kolay bir ameliyat olarak görülse bile, yine de yapılan bir ameliyattır. Risklerin her zaman olabileceği unutulmamalıdır. 20-40 dakika süren ameliyat sonrasında burnun iç kısmında bırakılan tampon 48 saat süre boyunca yerinde kalmaktadır. Günümüzde yeni kullanılan silikon tamponlar daha az rahatsızlık duyulmasına sebep olur. Tamponun yerinden çıkarılmasına kadar burun ve genizden pembe renkli akıntı gelecektir. Bu süreçte hastaların ağızdan nefes alması gerekecektir. Tamponun yerinden çıkarılmasıyla birlikte hastaların normal hayatına dönmesi gerçekleşir.

Bir Cevap Yazın