Burhan Felek kimdir?

Burhan felek Spor salonuna adı verlen gazetici, yazar ve spor adamı olan Burhan Felek 11 Mayıs 1889 tarihinde Üsküdar’da dünyaya geldi. İlköğrenimine, 6 yaşında iken, Ravza-i Terakki adında, özel bir okulda başlamış ve bu okuldan 1902 yılında mezun olan Felek, aynı yıl Üsküdar Mülkiye İdadisi’ne başvurmuş yapılan sınavda başarılı olduktan sonra doğrudan ikinci sınıfa başlamaya hak kazanmıştır. Derslerinde üstün başarı gösteren Felek bu okuldan birincilikle mezun oldu. Liseyi de ikincilikle bitiren Burhan Felek, avukatlık hayalini gerçekleştirmek amacıyla 1906 yılında Hukuk Fakültesi’nin sınavına girdi. O yıl başarı sağlayamayan Felek okula 1907 yılında girebildi. Hukuk Fakültesinde, Talebe-i Hukuk Cemiyeti’nin kuruluş çalışmalarına katılan Burhan Felek, bir süre derneğin genel sekreterlik görevini yürüttü.
burhanfelek
Burhan Felek 1910 yılında , o dönemdeki adı İstanbul Hukuk Mektebi olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıllarda, güreşin yanı sıra, atletizm ve futbolla da yakından ilgilenen Felek, uzun mesafeli koşulara (1500 metre) ve çeşitli futbol karşılaşmalarına aktif olarak katıldı 1907 yılında Üsküdar’daki arkadaşlarıyla birlikte Anadolu Spor Kulübü’nü kurarak, Türk spor tarihine, Anadolu Spor Kulübü’nün hem kurucusu ve hem de futbolcusu olarak geçti. 1908 yılında, resmen kuruluşunun ardından kulüp, İstanbul liglerinde, hep ön sıralarda kendisine yer buldu ve bu performansını 1920’li yıllara kadar devam ettirdi.
Ticaret Vekaleti’nde hukuk müşavirliği, çeşitli liselerde Türkçe ve Fransızca öğretmenliği ve avukatlık yaptı. Burhan felek İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Burhan Felek aynı zamanda Üsküdar Anadolu Spor Kulübü kurucusudur.

İstanbul Gazetecilik Enstitüsünde ders veren Felek, 1924 yılında Milli Spor Teşkilatını, 1930 yılında Balkan Oyunlarını kurdu. Çeşitli federasyon ve Türkiye Olimpiyat Komitesi başkanlıkları görevlerini yürüttü.

Donanma dergisinde gazeteciliğe ilk adımını attı. 1918 yılında Tasvir-i Efkâr gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak işe başladı. 1925 yılında Felek, günlük yazılara başladı. Vakit, Millet, Vatan, Yeni Ses ve Tan gazetelerinde çalıştıktan sonra 1950 yılında Türkiye’nin köklü gazetelerinden Cumhuriyet gazetesine geçti. Bu gazetede tam olarak 29 yıl köşe yazıları yazdı. 1 Eylül 1969 tarihinden itibaren Milliyet gazetesinde gazeteciliğe devam etti. Özellikle Pazar günleri “Recebin Kahvesi” adlı köşesinde yazdığı mizah yazıları ile de büyük beğeni topladı. Yazarlığı ölene kadar devam ettirmiştir.

Burhan Felek 1959 yılından beri Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı görevini yürüttü. Milletlerarası Basın Enstitüsü tarafından basın mesleğinin en kıdemli yazarı ilân edilen Felek’e, 28 Şubat 1976 tarihinde İstanbul Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Şeyhu’l- Muharrirîn” unvanı verildi. Fıkra, mizah ve sohbet yazılarıyla herkes tarafından yakından tanındı. Rahat üslûbu ve sağlam Türkçesiyle her seviyede okuyucuya hitap etti. Yaşayan güzel Türkçeyi savundu.

Burhan Felek adına Üsküdar, Nuhkuyusu Cadddesi, Seyyit Ahmet Deresi’nde spor tesisleri, kapalı ve açık yüzme havuzu bulunmaktadır. Ayrıca Mersin ve Eskişehir’de de bir caddeye Felek’in adı verilmiştir. 1909 yılında İlk basın şehidi Hasan Fehmi öldürülünce düzenlenen büyük bir mitingin yöneticilerinden alan gazeteci Burhan Felek ayrıca babıali basılmış ve Felek dönemin sadrazamıyla görüşmüştür. Burhan Felek 4 Kasım 1982 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Eserleri
1. Hint Masalları (Gezi yazıları,1944)
2. Âdem’den Bugüne Kadar Aşklar (Müşterek, 1945)
3. Felek (1947)
4. Vatandaş Efendi (mizah hikâyeleri, 1957)
5. Eski İstanbul Hikâyeleri (1971)
6. Yaşadığımız Günler (1974)
7. Nasrettin Hoca (1982)

Ölümünden sonra Felek’le ilgili yazılan eserler:
1- Seçme Spor Yazılarıyla Burhan Felek (1982),
2- Recep’in Kahvesi (1984),
3- Biraz da Yarenlik (1984),
4- Felek’ten Dostlara (1984),
5- Hayal Belde Üsküdar (1987).

Bir Cevap Yazın