Boyun kasları nasıl çalıştırılır?

Yapılacak egzersizler sayesinde boyun kaslarının daha güçlü ve şekilli olması sağlanacağı gibi, boyun sorunlarının giderilmesi de mümkün olabilir. Boyunda bulunan kaslar vücutta olan önemli kasların arasındadır. Vücudun maruz kalacağı düşme ve çarpma gibi sorunlarda, boyun kasları sağlam olduğu takdirde, kişinin fazla zarar görmeden yaşamda kalması sağlanabilir. Boyun kaslarını geliştirmek için, kaslara aşırı yüklenmeye gerek kalmaz. Boyun kasının arka bölümü trapez denen kasın uzantısı şeklindedir. Bu kasla yapılan çalışmalar, aynı zamanda boyun kaslarının gelişmesine yardımcı olur. Bir mekik hareketi yapılırken bile, boyun kaslarının ön tarafı çalışır. Bunun dışında izometrik kasılma yöntemiyle de boyun kaslarının güçlendirilmesi mümkündür.

Boyun kasının geliştirilmesi için yapılacak hareketler

Arka boyun kasının ve trapez kasının güçlendirilmesi: Yüksek olan bir yere yüz üstü uzanın. Burada uzandığınızda, baş ve boyun dışarıda kalmalıdır. Eller boyun arkasına konulmalı ve fazla gerilim verilmeden baş yukarıya kaldırılmalıdır. Baş bir saniye kadar yukarıda tutulup, yavaşça aşağıya doğru indirilmelidir. Hareket yapıldığı sırada, vücudunuz sabit şekilde kalmalıdır. Bu hareket sadece boyun kası kullanılarak yapılmalıdır.

Ön boyun kasının güçlendirilmesi: Aynı şekilde yüksek bir yere bu sefer sırt üstü olarak uzanın. Baş ile boynunuz dışarıda kalmalıdır. Ellerinizi alnınıza yerleştirip, başınızı öne doğru kaldırmaya çalışın. Hareketi yaparken boynunuza fazla gerilim vermemeye çalışın. Bir taraftan başınızı yukarıya itip, diğer taraftan ellerinizle direnç göstermeye çalışın. Bu şekilde bir saniye kadar kaldıktan sonra, yavaş şekilde eski halinize dönün. Bunu yaparken vücudunuz sabit kalsın. Yaptığınız hareketi boyun kasınızla yapmalısınız.

İzometrik boyun egzersizleri

Yapacağınız hareketlerin dışında, izometrik kasılma sayesinde boyun kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. İzometrik kasılma sırasında hareket yoktur. Çalışmayı yaparken, kası hareket ettirmek isterken, ellerinizle hareketi ters yönde engellemelisiniz. Bu sayede boyun kasınıza gerekli olan zorlamayı yapmış olursunuz. Bu çalışmalar sırasında herhangi bir sakatlanma riski yoktur. Bu çalışmalar genellikle fizik tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bu egzersizleri daha çok masa başında çalışanlar ve boyun ağrısı çeken kişiler, boyun kireçlenmesi olan ve boyun fıtığı çeken kişiler yaptığında boyun kaslarının güçlenmesi sağlanır ve ağrıların geçmesinde etkili olur. Egzersizlerin gün içinde 3 kez, beşer saniye süreyle yapılması çok faydalı olacaktır.

İzometrik hareketler yapıldığında eller alın bölgesine ve başın arkasına konulup, boyun kasınızı kullanarak öne ve arkaya doğru başınız hareket ettirirken, ellerinizle buna direnç göstermelisiniz. Bu hareketler sırasında boynun ön kası, arka kası ve trapez kası çalıştırılır ve bu kaslar güçlendirilmiş olur. Diğer hareketler yapılırken eller başın sağ ve sol tarafına koyularak, bu sefer yan taraflara doğru direnç gösterilir. Yapılacak son egzersiz çalışmalarında boynun ön bölümündeki adem elması kemiğinin yan taraflarında olan kaslar ile elinizi yerleştirdiğiniz başın ön tarafındaki kaslar çalıştırılmaktadır. Egzersiz yapılırken el başın ön yan tarafına konmaktadır. Başınızı ele doğru iterken, elle tam ters yöne doğru baskı uygulanır.

Bir Cevap Yazın