Boyoz nedir? Nasıl yapılır?

BOYOZTürk mutfağı oldukça geniş bir mutfaktır. Ev yemeklerinden böreklere, tatlılardan meşrubatlara kadar genişleyebilen yelpazeye sahip mutfağımızın yalnızca bir parçası olan Boyoz sadece İzmir içinde meşhur olduğu için İzmir dışındaki herkes tarafından bilinmemektedir.

Diğer bir adı “yağlı un” olarak anılan Boyoz, İzmir içerisinde oldukça yaygın bir hamurişidir. Boyozun çıkış öyküsü atık hamurların değerlendirilmek istemesiyle başlar. İlk olarak tuzlu, tahin karışımlı ve çiçek yağıyla hazırlanmış hamur yoğurulur. Top haline getirildikten sonra tava içerisinde 3 saat civarında dinlendirilir. Dinlendirildikten sonra el yordamıyla tabak genişliğine getirilir ve bir sürede bu şekilde dinlendirilir. Daha sonra hamur tekrar açılır. Rulo haline getirilir ve 2 saat civarında tekrar dinlenmeye bırakılır. Hamur iyice yumuşayıp kulak memesi kıvamına geldiğinde küçük top şeklinde koparılıp tavalara dizilir ve nebati yağda en az 30 dk. bekletilir. Bu işlemden sonra yüksek ateşte tepsi ile fırınlanır. Fırınlanmadan önce iç malzemesi koyulabilir ancak hakiki boyoz sadedir.

Boyoz adını İspanyolca bohça anlamına gelen Bollos kelimesinden almıştır. Boyoz Türk mutfağına 15. yüzyılda İspanya’dan kovulan Sefarad Yahudi toplumunun İzmir’e yerleşmesiyle girmiştir. Sefarad soyundan gelen toplumlarda da hâlen Boyoz yapılmaktadır. Söylentilere göre İzmir’de en iyi Boyoz yapan usta Avram Usta’dır. Boyozcu Avram Usta’nın ölümünden sonra günümüzde en iyi Boyozculardan olarak anılan Halim Usta hâlen Alsancak Dostlar Fırını’nında Boyoz yapmaktadır. Ayrıca Börekçi Dayı’da oldukça seveni olan bir Boyozcudur.

Bir Cevap Yazın