Borderline kişilik bozukluğu nedir?

borderlineBorderline; insanların duygularında, insan ilişkilerinde ve davranışlarında görülen dengesizlik ve aşırı kaybetme duygusudur.  Borderline genellikle çocukluk yaşlarda önemli bir kayıp yaşaması, ebeveynleri ile olan bağın tutarsız olması, çocukluk yaşlarda geçirdiği bir travma, kötü bir muameleye maruz kalması, duygusal olarak yoksun bir şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkar. Oldukça sık  görülen bir rahatsızlık olan borderline, toplumun yüzde iki ya da üçünde görülür.

Borderline bozukluğu olan kişiler, sürekli olarak terk edileceğini sandıkları için bununla mücadele etmektedirler. Genel olarak çok ani ve değişken davranışlar sergilerler. Borderline olan bir insanın duyguları sürekli olarak değişim gösterir. İnsanlarla olan ilişkileri ilk başlarda oldukça yoğundur.

Borderline olan insanlar kendileri ile çelişirler. Değer verdikleri insanların onları sevmeleri ve onlara tutunmaları için oldukça büyük çaba sarf ederler. Değer verdikleri insanları kaybetme korkusundan kaçmak adına, o insanları önemsizleştirmeye çalışırlar.

Yalnızlık duygusundan çok korkarlar. Yalnız kalacaklarını düşündükçe içlerini karamsarlık kaplar, bu yüzden sevdiklerini kaybetmek istemezler. Çevrelerini insanlarla doldururlar. Hatta sırf yalnız kalmamak adına, sevmedikleri önem vermedikleri insanları bile hayatlarında kabul ederler. İnsanlarla olan tartışmalar, ilişkilerdeki stres dolu yaşam, maddi zorluklar, hastalığın daha da kötüleşmesinde önemli rol oynar.

Borderline kişilik bozukluğu olan insanlar, kendine güven duyguları oldukça kırılgandır. Bu yüzden, insanlar tarafından kabul görmeme ve ya reddedilmeye karşı çok hassastırlar. Eğer bu hastalığı yaşıyorsanız, çok iyi giden bir ilişkiniz varsa bile, ilişki süresince sürekli dışlanacağınızı düşünürsünüz. Yaşayacağınız herhangi bir kayıp, ya da terk edilme olursa, aşırı derecede öfke, insanları aşağılama ya da sözlü saldırılarla tepkinizi ortaya koyarsınız. Borderline insanları duygularını kontrol etmekte çok zorluk yaşarlar. Yalnızlık yaşadıklarında ya da birileri tarafından terk edildiklerinde bu duygulardan kurtulmak için, aşırı alkol, uyuşturucu, kendine zarar verme ve intihar gibi eylemlerde bulundukları görülmüştür.

   Belirtiler

  1. İdealleştirme ile aşağılama arasında sürekli değişen bir ilişki
  2. Tehlikeli boyutlarda kendine güven eksikliği ve dengesizlik
  3. Ruh halinde sürekli ve büyük değişimler.
  4. Aşırı ve yoğun öfke
  5. Kızgın ve saldırgan patlamalar
  6. Ayrılıkta ya da kayıp anında panik duygusu
  7. Sürekli olarak kendini boş hissetme.

Borderline rahatsızlığının tedavisi;

Borderline rahatsızlığı yaşanayan bir insan, ilk öncelikle tedaviye gönüllü olması gerekir. Ve psikolojik tedavi alması gerekmektedir. Psikolojik tedavi uzmanları oldukça zorlayacaktır. Çünkü bu hastalık kişinin, çocukluğundan beri olduğu için düzeltilmesi zordur. Kişinin içine yerleşmiş olan duygu ve düşüncelerin değişimi bir anda olacak bir şey olmadığından, oldukça uzun bir süre psikolojik terapi alması gerekmektedir. Borderline kişisinin, aldığı bir tedavi sonunda günlük hayatında oldukça değişken bir ruh haliyle dolaşacağı için, bir sonraki terapiye geldiğinde tamamen farklı konularda düşünceleri olduğu ve düşüncelerinin değişim gösterdiği görülmektedir. Terapi süresince sürekli değişik duygularla terapistin karşısına çıkacaktır. Terapistin dayanıklı olması gerekir, terapist her şeyi doğru düzgün yapsa bile borderline kişilik bozukluğu olanlar, bir süre sonra aldığı terapiyi ve terapisti aşağılamaya başlayacaklarından tedaviyi sonlandırabilirler.

Genellikle kişilik bozukluklarında psikolojik tedavi işe yarasa da, borderline gibi kişisel bozukluklarda, duygular, düşünceler ve davranışlar alışkanlıklarını değiştirmek oldukça zorlayıcıdır.

Borderline kişilik bozukluğu olan insan bazı zamanlarda yaşadığı kriz sonucunda yaşamını sonlandırmak adına intihar edebilir. İntihar teşebbüsünde bulunan insan bir süreliğine hastaneye yatırılarak, hastanede psikolojik tedavi alması gerekmektedir.

Borderline bir depresyon gibi tedavi edilebilecek bir rahatsızlık değildir. Araştırmaların gösterdiği bazı kişilik sorunlarının kişide devam ederken, bazılarının yok olduğunu göstermektedir. Psikolojik tedavi sayesinde hastanın iyileşmesi hızlanır.

Bir Cevap Yazın