Böbrek taşı nasıl düşürülür?

böbrek taşı nasıl düşürülürBöbreklerde biriken “madensel” kaynaklı maddelerin neden olduğu ve gerçekten de acısını sadece çekenin bileceği böbrek taşı rahatsızlığı gerek farklı hastalıklar gerekse de kişinin alışkanlıkları sebebiyle tetiklenebilen bir sağlık problemidir. İdrardaki Ürik Asit, Oksalat yahut Kalsiyum gibi maddelerin normalin üzerinde değere çıkması halinde gelişen bir sorun olan böbrek taşı, “kristaller olarak” böbreklerde birikmektedir. Böbrek taşı düşürmekten kasıt ise böbreklerde biriken bu kristal yapılı madensel kaynaklı maddelerin yer değiştirmesi ve bu şekilde de idrar vasıtasıyla vücuttan dışarı atılmasıdır. Her ne kadar bu durum kelimelerle ifade edilirken basit gibi görünse de, böbrek taşlarının idrar yolu ile vücuttan atılması kişi için tahammül sınırlarını zorlayan bir sancıya sebep olabilmektedir. Böbrek taşı düşürmeye çalışan hastaların çektiği en büyük sancılar, bu kristal yapılı madensel maddelerin vücuttan dışarı atılmaya çalışırken doku yüzeylerine takılması ve idrar kanalı kapatarak idrar akışını engellemesinden kaynaklanır.

Böbrek taşının dışarı atılmaya çalışılması esnasında bu şekilde idrar kanalı tıkaması tüm hastaların korkulu rüyası haline gelen şiddetli bir sancıya neden olur. İstatistiksel olarak bir defa böbrek taşı düşüren bir hastada ilk yıl içinde yeniden böbrek taşı oluşma ihtimali yaklaşık olarak %10-15 iken 10 yıllık periyotta bu ihtimal %80’lere kadar çıkmaktadır. Bu da bir defa böbrek taşı düşüren kişilerin sonrasında ne yazık ki aynı sorunla tekrar karşılaşabileceği manasına gelmekte ve bu da hekim tavsiyelerinin kesinlikle dikkate alınmasını gerektirmektedir. Böbrek taşının düşürülmesi gerekliliği, hastanın böbreğindeki kristal yapılı madensel taş ya da taşların Üreter içine girmesiyle başlar ki, bu da kişinin 20 dakikadan başlayarak 1 saate varabilen çok şiddetli sancı ataklarıyla karşı karşıya kalmasına sebep olur. Taş ya da taşların böbreklerdeki ya da kanaldaki hareketliliğine göre kişinin çektiği sancının şiddeti artabileceği gibi, atağın süresi de uzayabilmektedir.

böbrek taşıİdrara çıkışta kanama, kusma, yanma hissi, karından başlayarak bel ve kasıklarda sancı gibi pek çok belirtiyle başlayan böbrek taşı düşürme süreci, taşın idrar yoluyla dışarı atılmasına kadar şiddetli ağırlarla devam ediyor. Ancak bazı böbrek taşlarının bu tarz belirtiler vermeden de düşürülmesi mümkündür. Özel durumlar dışında genellikle hekimler taşın hasta tarafından düşürülmesini bekler ve bu süreçte hastanın ağrılarının azalması için ağrı kesici verilir. Ayrıca hastanın taşı düşürmesi için bolca su içmesi de tavsiye edilmektedir. Bu şekilde dayanabileceği şiddette sancılar çeken hastaların eve gönderilerek sıvı almaya ve ağrı kesiciler ile taşı kendi kendine düşürmesine karar verilse de, bazı durumlarda hastanın sancısı dayanılmaz boyutlara ulaştığından ya da hastanın farklı hastalıkları bulunduğundan hastaneye yatırılması da gerekebilmektedir. Son olarak unutulmamalıdır ki, böbrek taşının nasıl düşürüleceğine ancak uzman bir hekim karar verebilir ve bu hastalığa dair bilgi almak için başvurulması gereken ilk kaynak her zaman uzman bir doktordur.

Bir Cevap Yazın