Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?

bitterBitter çikolata içeriğinde olan procyanidin ve epicatechin adı verilen flavonoidler sayesinde sağlık açısından çok faydalı olacak bir besindir. İçeriğindeki flavonoidler antioksidan grubun bir parçasıdır. Çikolatanın elde edilmesi tropikal nemli iklimde yetişen kakao ağaçlarının çekirdeklerinden olmaktadır. Kakao çeşitleri arasından forastero’dan çikolata elde edilmektedir. Çekirdekler önce ezilir, daha sonra açık havada fermente edilir. Bu işlemden sonra bir hafta kadar güneş aaltında kurutulur. Daha sonra 350 dereceden daha fazla ısıda çekirdekler kavrulur. Çekirdeklerin dış kabukları kaldırılır ve içinde olan kahve ısıtılır, kakao yağı içinde eritilir. Bu aşamada altta kalan yer çikolata likörü adını alır. Bitter çikolata, kakao yağından, şeker ve çikolata likörünün bileşiminden elde edilmektedir. Sütlü çikolata ise, bu karışımın içine süt ilavesiyle elde edilir. Bu sebeple bitter çikolata daha fazla kakao içermektedir.

Bitter çikolatanın faydaları nedir?

Kalp sağlığına faydası: Yapılan araştırmalarda bitter çikolatanın içinde bulunan besin değerlerinin yaptığı etkiler içinde en önemlisi kalp ve damar sağlığına yaptığı olumlu katkı olarak belirlenmiştir. Bitter çikolatanın içindeki flavonoidler yeşil çayın, çilek, soya fasulyesi ve kırmızı şarap gibi besin maddelerinin içinde bulunur ve antioksidan etkiye sebep olur. Fakat bitter çikolatanın içinde olan oran daha yüksektir. Bu maddeler vücutta serbest radikalleri devre dışı bırakmakta ve kalp sağlığı üzerinde çok önemli etkiler yapmaktadır. Vücuttaki serbest radikaller damarlarda tıkanmaya sebep olan kandaki kötü kolesterolün artmasına neden olur. Flavonoidler arter damarlarda duvarları genişleterek, kanın damarlar içinde çok kolay akmasını sağlayan nitrik oksit üretimini teşvik edici etki yaparlar.

Kan basıncını ve kolesterolü azaltan faydası: Düzenli şekilde bitter çikolata tüketilmesi kan basıncının düzenlenmesine ve kolesterol seviyesinin azalmasına neden olur. Çikolata nitrik asit üretimini arttırdığı için, kan basıncında azalmaya, kanın damarlar içinde serbest akmasını sağlayacak kan damarlarının genişlemesine ve rahatlamasına yardımcı olur. Ancak çikolatanın kalorisinin yüksek olması ve içindeki doymuş yağ oranının fazla olması nedeniyle aşırıya kaçılmadan tüketilmesi gerekir. İnsanların kalp krizi ve felç geçirmesine sebep olabilen arterlerde plak oluşmasını önleyen bitter çikolata belli ölçülerde tüketilmelidir.

Kan şekerini düzenleme faydası: Şekerli ve tatlı gıdaların yanında bitter çikolata glisemik indeksi düşük olan bir yiyecektir. Bu yüzden bitter çikolata tüketilince, kan şekeri yavaş şekilde salınır. İçinde bulunan antioksidanlar vücutta insülin duyarlılığı geliştirir. Şeker hastalığına yakalanma riski olan insanlarda, flavonoidler kan şekeri oranının düzenlenmesine etki eder.

Kendini iyi hissetme faydası: Bitter çikolatanın tüketilmesi insanların kendini iyi hissetmesine, ruh halini düzeltmeye ve zevk alma gibi etkiler gösteren bazı bileşenlerle etki eder. Bu tamamen doğal uyarıcı bir etkidir. Kahvenin içeriğinde olan kafeinden daha hafif oranda teobromin içerir. Bitter çikolata tüketildiği zaman beyinde endorfin ve diğer nörokimyasalların üretimini teşvik eder. Bu etkiler kişilerde ruh halini canlandırıcı, coşku verici etkiler yapar. Bunun yanı sıra bitter çikolatada antidepresan etkiye sebep olan serotonin bulunur. Haftada üç gün içinde, her gün için 10 gram bitter çikolata tüketimi kişilerin stres hormonu düzeyini düşürücü olumlu etki yapar.

Bu etkilerin yanı sıra bitter çikolata içeriğinde olan flavonoidler ile kan akımını arttırır ve UV ışığı emer daha pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt yapısının oluşmasına sebep olur. Herkes bitter çikolatayı dengeli bir diyet içinde ve belli bir miktarda tüketebilir. Bitter çikolatada olan kafein nedeniyle, tüketiminde dikkatli olunmalıdır. 100 gram bitter çikolatada 80 mg kafein bulunur. İnsanların bir gün içinde 200 mg dan daha fazla kafein almaması gerekir. Bu yüzden faydalarından yeterince yararlanmak için, belli oranda bitter çikolata tüketimi yapılmalıdır.

Bir Cevap Yazın