Bir bardak kola içtiğinizde vücudunuzdaki değişiklikleri öğrenmek ister misiniz?

kolaKola içmeyi hemen hemen herkes sever. Ancak kolanın vücudunuzu nasıl etkilediğini hiç merak ettiniz mi? İçildiğinde ilk on dakikada, ilk kırk dakikada ve bir saatin içinde nelere sebep olduğunu biliyor musunuz? Yani kolayı içtiğinizde vücudunuzda nelere sebep olduğunu farkında mısınız? Şimdi sizlere bunun hakkında bazı bilgiler vereceğiz.

Kolanın vücudunuzda yaptığı etkiler

Kolayı içtiğinizde ilk on dakika içinde kanınıza on çay kaşığı oranında şeker girmektedir. Bu sizlerin aldığı şeker oranının ya da almanız gereken normal miktarın yüz katıdır. Bu şekerin mide bulantısına neden olmaması, kolanın içeriğinde bulunan fosforik asitten kaynaklanır.

Kolayı içtiğinizde ilk yirmi dakika içinde kan şekeri değeri aşırı yükselir. Bunun etkisiyle pankreasta yapılan insülin salgısı artar. Kan şekerinin fazla miktarı ise, karaciğerde yağ olarak depolanmaya başlamaktadır.

Kolayı içtiğinizde ilk kırk dakika içinde, kolanın içeriğinde bulunan kafeinin hepsi dolaşıma girmiş olur. Bu sırada kan basıncı yükselir, karaciğerde daha fazla şeker yapılır ve kana geçer. Bu şekilde kan şekeriniz yeniden yükselir.

Kolayı içtikten sonra ilk kırk beş dakikada beyinde dopamin üretimi artar. Kişide mutluluk hissi uyanmaya başlar. Bu kolanın yanıltıcı etkisidir.

Kolayı içince ilk bir saat içinde kişide aniden gelişen açlık hissi oluşur. Bu nedenle yeniden kolaya, tatlılara saldırmaya başlarsınız.

Kısır döngü siz kolayı içtiğiniz sürece bu şekilde devam eder. Bu ise kişilerde karaciğer yağlanması ve göbek yağlanması etkisi gösterir. Vücutta tüm hücrelerde leptin ve insülin direnci gelişmeye başlar. Artık şişmanlık bir hastalık olarak başlamıştır. Bu ise diğer dejeneratif hastalıkların bir nedeni haline gelir.

Kolanın tüm etkilerini gördükten sonra, hala kola içmeye devam etmek isterseniz söyleyeceğimiz başka bir şey yok. Ancak kola yerine taze sıkılan meyve sularını içmenizi tavsiye ederiz. Sağlığımıza ne kadar dikkat edersek, bedenimiz bizlere daha uzun süre hizmet eder. Bu toplumda yaygın olarak uygulanırsa,  çevremizde kola içen gençler yerine meyve suyu tüketenleri görmeye başlayabiliriz. Sağlığımızın önce bizim yaptıklarımızla iyi olacağını unutmayalım. Nesiller büyüklerinden örnek alarak şekillenir. Çocuklarımıza hangi alışkanlıkları kazandırırsak, giderek sağlıklı bir toplum oluşmaya başlar.

Bir Cevap Yazın