Binek araçlarda kış lastiği takılması zorunlu mu?

kışAraçlarda kış lastiği uygulaması ilk olarak 2012 yılında uygulanmaya başlamıştır. Ülkemizde tescil edilen ya da edilmeyen minibüs, kamyon, çekici, tanker, kamyonet ile A türü yetki belgesi olan otomobillerde her yıl 1 Aralık ve diğer yılın 1 Nisan tarihleri arasında dört ay boyunca kış lastiği takılması gerekir. Bu yasayla zorunlu kılınmıştır. Bu konuda öngörülen süreler hava şartlarına bağlı olarak bir ay kadar arttırılabilir. Şehir içindeki taşımacılıktaki kış lastiği uygulamasında yerel sıcaklıklar dikkate alınır ve bununla ilgili uygulamalar Valilik tarafından belirlenir ve uygulamaya konur. Bu uygulama yol kenarı denetimlerinde takip edilir. Bu şekildeki zorunlulukta kış lastiği takmayanlar yol kenarı denetimlerinde tespit edildiğinde hem ceza uygulamasına tabi tutulur, hem de kış lastiği takıncaya kadar trafiğe çıkışı men edilir.

Kış lastiği ve yaz lastiğinin farkı nedir?

Yaz lastikleri için kullanılan malzeme 7 derecenin altında olan sıcaklıklarda sertleşme gösterdiğinden, bunların yola tutunması azalır. Kış lastikleri ise özel bir profile sahip olmanın yanında, silica adlı bir malzemeden üretilirler. Bu nedenle daha yumuşak olur ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda karda, buzda, kuru asfalt üzerinde daha iyi tutunurlar.

Binek otomobiller de kış lastiği takmalıdır

Ülkemizde uygulanan kış lastiği takma zorunluluğu ticari araçlar için olsa da, karayoluna çıkan tüm araçlar aynı hassasiyeti göstermelidir. Bu kış aylarında emniyetli sürüş için ve trafik kazalarının azaltılması içinde çok önemli sayılan bir adımdır. Trafikte kayıtlı olan araçların yaklaşık yarısı binek otomobillerden oluşmaktadır. Kış lastiği uygulamasının binek araçlarda kullanılmaması demek, yol güvenliğinin tam olarak sağlanamaması demektir. Yani kış lastiği takma zorunluluğunun kapsamının genişletilmesiyle trafikte olan tüm araçlarda kış lastiği takılmasının desteklenmesi gerekir. Bu sayede trafikte seyreden bütün araçların uygun lastik türünü kullanması, yol güvenliğinin sağlanmasını ve risklerin azaltılmasını sağlayacaktır.

Kaplama lastikle kış lastiği yapılabilir mi?

Ülkemizde uzun yılladır teknolojik olmayan şekilde kaplanan lastikleri kullanmış taşıma sektörü çok sayıda sıkıntıyı da yaşamıştır. Bunu trafikte seyrederken çevreye yayılan parçalanmış, çıkmış lastik parçalarından rahatlıkla görebiliriz. Bu konu Avrupa Birliğinde R 109 regülasyonuyla çözülmesine rağmen, ülkemiz bu konuda geç kalmıştır. Bu yüzden lastikler güvenli şekilde kaplanmalı ve lastik standartlarına uygun şekilde oluşturulmalıdır. Bakanlığın denetlediği tesislerde lastiklerin kaplanması gerekir.

Bir Cevap Yazın